Zásuvka s ochranou před přepětím

Profilova fotka
Dobrý den, vybíráme zásuvky a všimnul jsem si, že ABB nabízí i zásuvky s ochranou před přepětím. Akorat stojí kolem tisícovky. Chci se zeptat, má smysl si několik takových zásuvek pořídit a dát je třeba k lednici a dalším dražším spotřebičům? Co myslíte?
Odpovědět
Podle mého skromného názoru to smysl má, ale je nutné mít v rozvaděči také stupeň 1 a 2. Nicméně, je potřeba se zamyslet, kde máš domek postavený a zdali to má smysl. Já třeba nepamatuji u nikoho z rodiny, že by se něco takového někdy přihodilo. Většinou to udeří do větších stromů, kostelů apod. Jinak, při úderu blesku škody stejně řeší pojišťovna, takže je otázkou, zdali se to vyplatí. Jinak do zásuvky existují přepěťové ochrany, které stojí od cca 80 Kč.
Odpovědět
Profilova fotka
Jak již zaznělo přede mnou - aby to mělo smysl, je nezbytně nutné mít předchozí dva stupně v rozvaděči na přívodu do objektu. Ono totiž je zde jistá souslednost, kde nejvíc toho mají zachytit první dva stupně a tohle na konci v zásuvkách je už "jen" na zbytek. O funkčnosti té zmíněné přepětovky za 80 Kč bych si dovolil pochybovat (zvlášt po pár letech). Jinak jde o novostavbu?
Odpovědět
Profilova fotka
@petr86 ano
Odpovědět
Dodám jen že v rozvaděči je na to potřeba místo cca 8-10 modulů, (lépe samostatná řada) 1. stupeň vychází okolo 4K, 2. stupeň asi 2,5K, a dále oddělovací tlumivka asi za 1000,-, pokud nedodržíte vzdálenost 10m mezi 1. a 2. stupněm, což se v jednom rozvaděči moc nedá. Plus práce elektrikáře a revize, samozřejmě. Pokud se to ale udělá správně, tak to především ochrání před h...m err, zvlněním, který za bouřek chodí po drátech od distributora. Na funkci při přímém zásahu bleskem bych si úplně nevsadil, leda byste měl oddálený hromosvod a vše od střechy po zemniče přesně podle norem nebo lepší. Samotný 3. stupeň ochrání jen před řádově slabším zvlněním které vzniká až za 1. a 2. stupněm, tedy, v domácnosti. Rentabilita je u běžné domácnosti s pojištěním sporná, pokud neprovozujete doma datové centrum nebo nevyvíjíte elektroniku, je to na úrovni luxusu a dobrého pocitu že jste udělal maximum.
Odpovědět
@obludak No já vzal Maxíka od Salteku který je kombinací 1+2. Jinak, revizák mi výrazně doporučil dát minimálně jednu řadu modulů v rozvaděči nad přepěťovkou volnou, nebo použít nehořlavý kryt. ideální však dát přepěťovku do menšího rozvaděče úplně zvlášť. Koupil jsem 20 modulový rozvaděč a mám to zvlášť. Když to blafne, tak to blafne dole 🙂
Odpovědět
@davex všema deseti pro oddělení SPD od ostatních instalací, ale málokdo to má takto možnost udělat, mnohdy je na baráku jen jeden rozvaděč a to ještě ne moc velký. Já jsem teda zvažoval montáž kombinace FLP - RTO - SLP s výměnnými varistory, místo v rozvaděči na to mám, ale historie zásahů blesků v okolí za poslední půlstoletí [nic], mi zatím říká že 20k můžu utratit za něco jiného.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?