Koupě pozemku a stavba rd

Dobrý den, chceme si brát úvěr od RB (jsem zaměstnanec). Byly jsme tam zhruba před 14 dny, chtěli jsme si vzít hypotéku na dům a rekonstrukci 2 000 000 Kč. Ten nám předschválili, ale nakonec jsme se rozhodli pro nový dům. Chceme 100 % hypotéku, což u RB není, ale nevíme jak to přesně funguje... Na pozemek nám dají, ale základní desku musíme zaplatit ze svého? Nebo musíme něčím ručit, aby nám na základní desku dali? Nebo nám dají na pozemek i na základní desku? Děkuju za rady.
Odpovědět
Profilova fotka
Dobrý den, pokud si chcete brát hypotéku v RB, tak se běžte zeptat do RB. Postup by však měl být obrácený, tedy rozebrat vaši situaci, vaši představu a vaše plány do budoucna. Na základě toho připravit řešení a až pak vybrat banku, která to zafinancuje...
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím, nejlepší je zeptat se na to přímo v bance, protože to, že Vám předschválili úvěr na 2 mil. na koupi domu a jeho rekonstrukci ještě neznamená, že Vám schválí tu samou částku na koupi pozemku a stavbu (když kupujete dům, máte hned čím ručit). Skoro mám obavu, že když nedoložíte, že máte nějaký svůj kapitál - bude s tím mít banka problém. My máme také přímo u RB hypotéku na stavbu domu. Fungovalo to takhle - měli jsme svůj stavební pozemek (financovaný úvěrem ze stavebního spoření - doplacený těsně před žádostí o hypo). Šli jsme do banky žádat o hypo 1,4 mil. na stavbu. Hypotéku nám schválili, odhadce RB odhadl pozemek na 880 tis. - tuhle částku nám uvolnili ke stavbě. Pro další čerpání peněz musíme předložit další odhad, aby nám uvolnili zbylých 520 tis (myslím. že ve smlouvě je uvedeno, že musíme mít v odhadu dokončenost stavby na 80%, jinak by nám neuvolnili celou zbylou částku, ale jenom část a pak bychom zase museli dělat další odhad,.....bylo to tam celkem složitě). Navíc je ve smlouvě, že se musí do půl roka od dočerpání úvěru zkolaudovat - což může být problém, pokud peníze z hypo vyčerpáte moc rychle a nebudou Vám stačit opravdu na celou stavbu. Osobně bych se do stavby (nebo do 100% hypotéky na cokoli), pokud nemáte alespoň něco naspořeno raději nepouštěla. Je lepší si chvíli počkat, než z nedočkavosti časem přijít o všechno. Bohužel z blízkého okolí znám několik lidí, kterým se stavění na 100% úvěr časem vymklo z ruky. Když jedete takhle "nadoraz" většinou stačí málo - přijít o práci, dlouhodobější nemoc, mateřská,....... Ale nechci strašit, určitě se ale svého snu nevzdávejte - OPRAVDU TO STOJÍ ZA TO! Jde jen o to, všechno správně načasovat. Budu Vám držet palečky. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
My teď řešíme něco podobného. Kupujeme pozemek, chceme na něj 100%. To nelze, banka požaduje ručení ještě něčím jiným. Naštěstí s tím problém nemám, mám byt. Takže ručíme částečně i bytem. Probírala jsem s nimi, že na stavbu vyřídíme další hypo a budeme čerpat postupně podle stavby a rovnou tím ručit. Když vidím, jak ty peníze mizí, taky bych do 100% hypo přes 2 mil. nešla. Ale my máme v záloze ještě 2 nemovitosti, které prodáváme, takže máme šanci, že tu hypo za 2 roky komplet splatíme.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?