Odhad nemovitosti pro banku

Profilova fotka
Zdravím. Chceme kupovat dům za 4150000 Kč, máme 20% základ a zbytek chceme přes hypotéku. Hypo máme predschvalenou a po podpisu rezervační smlouvy nás bude čekat odhad nemovistosti od banky. Mame hypotéku přes Buřinku. Jaké máte zkušenosti s odhadem, bojíme se, že odhad bude nižší a to by jsme byli potom v prčicích. 😐 Jinak dům je po rekonstrukci.
Odpovědět
Profilova fotka
@klara_novakova To, že se bojíte, ničemu nepomůže. Pokud nemáte žádnou variantu financování pro případ, že odhad nevyjde na kupní cenu, tak si nejdřív zaplaťte vyhotovení odhadu pro banku a až pak podle výsledku podepište/nepodepisujte rezervační smlouvu.
Odpovědět
@klara_novakova už jsem viděla i v rezervační smlouvě podmínku, že nákup nemovitosti pokračuje dle odhadu banky nemovitosti (pokud je nutná hypotéka k financování). Pokud je odhad nižší o xy, tak se peníze z rezervační smlouvy vrací a prodej/nákup nepokračuje. Před 3/4 rokem nám banka dělala odhad na nemovitost (novostavba od developera) a vyšlo nám to o půl miliónu níže. Zbytek doplácíme ze svého. Kvůli domu jsem prodávala byt a ten banka kupujících ohodnotila dokonce o 800 tis méně - sehnali peníze od rodiny. Prostě teď to tak je v některých městech. Banky si myslí, že cena je níže, ale cenu určuje trh.
Odpovědět
Nám banka odhadla pozemek na půl milionu, přestože tržní cena je cca 1,5 m.
Odpovědět
Spíše bych spoléhal na to, že banka nemovitost dost podhodnotí. V dnešní době to tak bohužel je. Mně před půl rokem odhadli cenu pozemku stejnou, za kterou jsem ho před třemi lety kupoval. Přitom tržní cena se zvedla o 110%. Nicméně to oni neřeší a argumentují cenou zástavní…
Odpovědět
Cca před rokem jsme si brali hypo a dle informací poradkyně odhady byly průměrně nižší o 30 % oproti tržní ceně. I náš odhad tomu odpovídal. Předpokládám, že situace teď bude stejná ne-li horší.
Odpovědět
Banky teď dost často dělají online odhad jen z fotek a podle informací z katastru. Nám nedávno vyšel online odhad na 80% kupní ceny domu. Přitom barák je za velmi dobrou cenu a srovnatelné nemovitosti v okolí se prodávají o dost dráž. Takže jsme si nechali udělat klasický odhad a ten už vyšel na naši kupní cenu. V rezervační smlouvě bývá dost často napsané, že pokud se kupujícímu nepodaří přes prokazatelnou snahu zajistit hypotéku, tak se mu rezervační poplatek vrací. Pokud to tam nemáte napsané, tak zkuste požádat realitku, aby to tam doplnila.
Odpovědět
Profilova fotka
My jsme si domluvili s bankou jejich externího odhadce ještě před podpisem kupní smlouvy. Souhlasil i s tím i býv.majitel i RK. Odhadce v podstatě odhadl na přibližnou cenu, za kterou se nemovitost prodávala. A v rámci hypotečních služeb jsme měli od banky i zdarma (bonitní klienti). Taky jsme měli cca 20% vlastních úspor. Měli jsme strach, že to nevýjde, proto jsme nechtěli podepisovat rezervační smlouvu, protože bychom přišli o cca 200 tisíc. Odhad probíhal fyzicky, kdy opravdu odhadce "prolezl" celý pozemek i dům.
Odpovědět
Profilova fotka
@gebymaruska děkuji za info, my bychom přišli o 100k a to pro nás také není málo. Ještě se zeptat, u odhadu jste také byla přítomna? Nebo je lepší tam nebýt?
Odpovědět
Profilova fotka
@klara_novakova Ano, u odhadu tam byl manžel, realitní makléř a odhadce. Už si to nepřesně nepamatuji, ale myslím, že muž musel i odhad podepsat, že u něj byl taky fyzicky snad. Jinak každopádně je to lepší tam být. Nám třeba odhadce říkal, že lokalita, ačkoliv má špatnou pověst jako "vyloučená lokalita", tak to tak vůbec už není. Odhadce nemůže myslím dát přesně vyčíslenou sumu. Může snad jen napsat, že cena odpovídá / vyhovuje parametrům nebo naopak neodpovídá.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?