@erik1991 Určitě si zjistěte, co vše v ceně je. Pokud je to osazení domu na pozemek, radonový průzkum, geologický průzkum, projekt přípojek, zpevněných ploch a zajištění ohlášky, tak asi cena odpovídá. Navíc, tento člověk většinou zná úředníky a umí s nimi jednat. Pokud si dáte k sobě pro a proti a vyplatí se vám to, tak do toho jděte.
@erik1991 Projektant doporučený od RDR to dělá (vyběhá) za 10tis. pak se platí za jednolivé projekty sítí cca 2500 za projekt... 30tis. je strašně moc!!!!
@erik1991@jitule23 těch 22,500,- jsme dávali my v Brně - p. Zajíčková, dělá externě pro RDR...usazení na pozemek včetně přípojek a nádrží, projektová dokumentace spodní stavby, veškeré vyjadřovačky potřebné pro stavební povolení (sama obeslala a objezdila)...za 2 měsíce jsme dostali stohu papíru k ZD a druhou stohu všech vyjádření s povolením...do teď pokud je něco nejasné, není problém napsat a poradí...nám se to opravdu vyplatilo (pracovně vytížení a totálně neznalí co kam poslat)...
Tak my máme projektanta za 12tis. Udělá osazení domu se všemi pripojkami a spevnenymi plochami. Za 7 tis. nám vylita ohlasku stavby + v ceně nejsou úřední poplatky a radon který vyjde cca 3500 jo a ještě asi požární zprávu Budem muset platit protoze ta od rdr jim nestačí tak se u hasičů musí dělat nova
Jinak projekt usazení domu mě stál 6tis, ohláška byla v té době zadarmo, za dva měsíce bylo vyřízeno, nestálo mě to nic kromě návštěvy ČEZu a VAKu a 3x SÚ ;-) Radon jsem měl za 2900kč
@erik1991 záleží co si dáš za spotřebiče, můžeš mít troubu třeba za 10tis nebo taky za 30tis atd, pak výsuvy a kování a ti to naskáče.... nemůžeš se ptát kolik kdo dal za kuchyň, jelikož rozmezí může být od 30tis z Aska bez spotřebičů do půl mega od Miele či Siemensu v plný náloži třeba s kamennou deskou ;-)
@kristynr1 16.000,- vcetne DPH? Po nas chteji cca 21.000,- + cca 2.500,- za anteni tyc (ceny vcetne DPH).
anteni tyc si asi sezenu sam, kus roury za 500, -se jiste sezene ;)
@gustinovi Požární zprávu, tedy Požárně bezpečnostní řešení (PBŘ) nedělají hasiči, ale odborně způsobilé osoby. To je ale asi jen detail. Hasiči PBŘ pouze schvalují, ale u staveb na ohlášku se k ní vůbec nevyjadřují. Tedy stavba klasického "malého" domku hasiče nezajímá. Myslím, že na úřadě to na Vás tak trochu zkouší. PBŘ dodané RDR je naprosto dostačující pro ohlášku stavebnímu úřadu.
@pavelcent to už za ty peníze vypadá jak kuchyňská linka a ne to co nabízejí nabízejí u Larga 85 Economy varianta A a B to jsou linky za všechny peníze. Kolik je to celkem metrů?
Petrsv1000 nic extra vybavení nepotřebují rozhodně né baterií za 7900kč :)
@erik1991 jak říkám je to o prioritách, buď si koupíš obyč pákovku za 1500,- nebo lepší za 5tis, to samé dřez obyč hnus nerez za 1500kč nebo Franke za 5tis.... atd..... kuchyň ale nekupuješ na rok.... ;-) na ní se nešetří, pokud tedy nevaříš, pak je to zbytečná investice :-D
@erik1991 to je na každém z nás... těžko ale koupíš inteligentní troubu s dotykovým displejem za 10tis, to samé si můžeš třeba koupit obyč digestoř za 1500,- ušetříš.... ale za jakou cenu.....
@petrsv1000 Peti, já si spíš myslím, že je to o penězích, o ničem jiném ;-) ...Kdyby byly kačky na všechno, tak si každý koupí vše nej a nemusí přemýšlet, kde je potřeba ubrat, aby si zase mohl dovolit koupit třeba lepší kuchyň nebo sedačku. ;-)
@kotla Já ubral plot a mám vyřešeno :) místo 35m plotu, brány a branky necháme otevřenou předzahrádku, postaví se jen 12m plotu a ušetřených 100-120tis. dáme do kuchyně... No ale furt nám tedy na tu kuchyň chybí 30tis., co ještě zrušit? :)
@krony Když bych to věděla, moc ráda bych poradila :-) Počkej, až budeme škrtat my, zatím jsme ještě přidali nějaké to okénko navíc, no nechci to moc vidět (vidět jo, ale kdo to bude platit :D )..
@kotla@petrsv1000
My taky škrtáme hlavně v kuchyni. Netrávím tam několik hodin denně, děti už jsou z domu. Klidně snesu nerez dřez a obyčejnou baterii. Ale třeba máme krb za cca 100 tis. a tam škrtnout nechceme. Už vybíráme i podlahy podle ceny, dlaždičky se nám naštěstí líbí ty hodně levné. Na druhou stranu ale prý budeme mít bidet, přípravu na kde co a nejspíš i soláry.. Je to opravdu o tom, kdo co preferuje.
@kotla jj jasně peníze hrajou hlavní roli, to by se pak vybíralo lépe... také jsem si naivně myslel, že pořídíme kuchyň do 150tis, sem se sakra spletl... a to nemáme žádný luxus, po dvou letech jsme dodělávali výsuvy, předtím bylo málo financí :-D zase ty prachy.... když já bych pořád přidával, na tož abych měl ubírat :-D o toi víc jde vše pomaleji...
@slabici jo a o tom to je, pokud si na to zvyklá a nevadí ti to, že je něco "obyč " pak proč ne ;-) krb jsme také chtěli, pravda nakonec jsme skončili u kamen, takže se škrtalo :-D a postavit lze vždycky ;-)