Koupě použitého projektu

Profilova fotka
Prosím o radu. Plánujeme stavbu RD ale bude veden jako Rekreační objekt. Bratranec teď staví přízemní RD a nabídl nám že nám daruje projekt. Moje otázka zní co je potřeba udělat aby byl oficiálně náš a my ho mohli zanést na Stavební úřad a žádat o stavební povolení. Chtěli bychom taky udělat drobné změny v projektu a zanést do projektu střechu, kterou on nemá. Kdo nám to udělá? Musí to být ten projektant, který ten projekt vytvořil nebo to může být jiný projektant kterému projekt předložíme a on nám ho jen změní? Kolik to může stát taková změna? Nevyplatí se nám pak zhotovení svého projektu? Další otázka je že on ještě nemá kolaudaci, můžeme v tomto případě použít jeho projekt? Lze třeba vytvořit kopii projektu? Nebo musíme počkat až dostaví? Kolik taková kopie může stát, kde ji vzít a jak postupovat. Doufám že jsem vše napsala srozumitelně ☺ díky za každou odpověď
Odpovědět
Profilova fotka
@gabca09 nejdřív si odpověz na otázky: co od takového projektu očekáváš? - že ušetříš? myslíš jako bratranec? žiješ stejně jako bratranec? budeš mít stejný počet dětí jako bratranec? budeš dům vytápět stejně jako bratranec? máš stejný rodinný režim jako bratranec? ten dům bude stejně orientovaný jako bratrancův? máš na pozemku přípojky ve stejném místě jako bratranec? Pokud si odpovíš kladně, tak to samozřejmě udělat lze. Bratrancova projekční kancelář připraví projekt pro stavební řízení (nebo ohlášku) přímo na tvoje jméno. A je možné dle dohody v něm udělat změny. Otázka kolik to bude stát to opravdu nikdo jiný než oni neřeknou.
Odpovědět
Profilova fotka
A projektant je s tím v pohodě? Projektant stanovil cenu projektu na jeden dům, kdyby věděl, že podle projektu postavíte domy dva, řekl by si více. Soudím podle toho, že nám projektant ani nechtěl dát otevřená data, aby náhodou nedošlo "ke zneužití". Samozřejmě souhlas i s příspěvkem výše, to si řekni sama, jestli je v tom domě vše podle tvých potřeb. Já prošla desítky (spíš možná přes 100) katalogových projektů a nenašla jsem dům, který by mi vyhovoval. Byla by velká náhoda, aby zrovna tenhle dům splňoval všechny tvé požadavky. Abys třeba kvůli úspoře 50 tis nedělala zbytečně kompromisy! :-)
Odpovědět
Na projekty se podle mě také vztahují autorská práva! Takže jediná správná cesta je oslovit onoho dotyčného projektanta a projekt od něj koupit!
Odpovědět
@gabca09 Pro stavební povolení kromě projektu (půdorys, pohledy...) potřebuješ i vyjádření všech zainteresovaných stran-sítě, hasiči, hygiena, sousedi......ty máš jiné než bratranec. Ti se vyjadřují k domu umístěném na konkrétní pozemek-taky jiný, sítě-jiné, radon-jiný.......prostě kromě půdorysu vše jinak. Taky se musí napsat ta slovní část. A k tomu všemu potřebuješ kulaté razídko někoho, kdo k tomu má oprávnění Pokud se ti dům líbí a chceš stejný nebo podobný, tak máš v podstatě 2 možnosti. Zajít za člověkem, který to dělal a domluvit se s ním na nižší ceně (ušetříš mu dost práce), nebo hledat někoho jiného, který to předělá a dopustí se tak krádeže a porušení autorských práv.
Odpovědět
Profilova fotka
Ano jeho dům je přesně podle našich představ, předpokládáme že v projektu by se řešila pouze změna střechy a osazení domu na pozemek. Navštívíme tedy projektanta, který ten projekt vytvořil a pokusíme se tedy zjistit co a jak. Děkuji za informace, proto se dopředu ptám jak to chodí v praxi, protože představy jsou taky jiné než skutečnost. Zjistíme kolik by to v tomto případě mohlo stát a zda by se nám opravdu nevyplatilo vytvořit projekt nový. Mnohokrát vám děkuji :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lynxlynxx Tak já nevím, nechala jsem si u projektanta navrhnout dům, celý projekt jsem řádně zaplatila, tak předpokládám, že je můj a tedy s ním tak mohu i disponovat, třeba jej prodat... Když si koupím auto, zaplatím ho, také ho mohu prodat a nemusím žádat o svolení výrobce... Na tohle se musím zeptat našeho projektanta, ale přijde mi hloupost, dát nemalé peníze za něco, co vlastně není moje...?
Odpovědět
Profilova fotka
@qeszi no jde o autorská práva, nám bylo řečeno, že stejně se projekt bude muset předělat, bude se muset usadit na pozemek udělat různé ty testy jako radon, podloží a tak....což vlastně bratranec v projektu už má ale nám to nebude odpovídat takže by to ve finále byla úspora cca 10tis. nakonec jsme se rozhodli pro vlastní projekt.
Odpovědět
Profilova fotka
@gabca09 Ano, to je mi jasné, že věci kolem sedět nebudou... ale projekt domu jako takový by použít šel... A autorská práva...na tohle se musím informovat, protože mi přijde prostě hloupost dát někomu za jeho práci spoustu peněz a nemoct s tím nakonec disponovat... je to služba, Ty jsi odběratel, platíš... prostě jde o princip... navíc náš projektant by asi s autorskými právy na mě vyrukovat nemohl, celý dům je podle mě...
Odpovědět
Profilova fotka
no je to na projektantovy, měl by ti dát souhlas s tím že ten projekt použiješ dál, nevím proč to tak je. Asi jako když si koupíš dvd tak ho taky nemužeš používat k dalšímu prodeji a kopírování, máš ho jen pro vlastní učel. Jeden projektant by mohl říct, mě to nevadí at si ho použije kdo chce a další projektant muže říct chci 20tis za to že ho použije někdo další.
Odpovědět
@qeszi Když si koupíš projekt a postavíš podle něj dům, to je v pořádku. Ale snažit se zlevnit si náklady tím, že to pak přeprodáš někomu dál, tak to už rozhodně není etické, a podle mě v rozporu s autorskými právy. Pokud koupíš projekt, ale sama ho nepoužiješ, tak doufám,že by se to právně mělo dát převést na někoho jiného, ovšem se souhlasem projektanta. Když si koupíš šaty, taky bys neměla kopírovat střih a prodávat ho dál.....
Odpovědět
@qeszi Spíše než k autu bych to přirovnal k software. Když si koupíte program, můžete jej instalovat na jeden počítač a pokud chcete druhou instalaci, potřebujete multilicenci. A nakonec i v případě toho auta ho máte jen jedno, pro jednoho řidiče na aktuálně jednu cestu. Nelze aby s ním současně jezdili dva řidiči na dva různá místa. Proto dle jednoho projektu legálně nelze postavit dva domy. Lze se snad jen s projektantem dohodnout na případné "množstevní" slevě.
Odpovědět
Profilova fotka
@jiri_1477 Jj, asi to má logiku... ale my jsme zvažovali, že podle původního projektu stavit nebudeme a sám projektant říkal, že můžeme projekt proat a postavit jiný dům... o autorských právech nic neříkal... (na druhou starnu celý dům je podle mě, projektant "jen" kreslil ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?