Koupě pozemku patřící zemřelé osobě

Zdravím, chtěl bych odkoupit prázdný pozemek, který je vedle jedné z našich nemovitostí. Po prostudování katastru a diskuzi se sousedy jsme došli k závěru, že je pozemek psaný na osobu, která už je desítky let po smrti. Jak s tím nyní naložit? Lze nějak dohledat možné dědice a řešit to skrze ně? Co když žádný dědic není?
Odpovědět
@m_i_r_e_k Vždy je dědic. Pokud neexistuje žádný dědic ze zákona ani ze závěti, pozůstalost přechází ze zákona na stát (jedná se o dříve tzv. odúmrť). Protože stát se o své nemovitosti obvykle stará, předpokládal bych ve Vašem případě, že pozemek byl proděděn, avšak dědicové to nevložili do KN. Takže je třeba pátrat. Začal bych na katastrálním úřadu a u notářů v obvodu.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Buď existuje dědic, který není zapsán v katastru, nebo pozemek přešel jako odúmrť na stát - Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. Každopádně buď se dopátráte k dědici a ten si nechá dědictví doprojednat nebo je veden jako pozemek s nedostatečně identifikovaným vlastníkem (také řeší ÚZSVM ve spolupráci s katastrem a obcemi), který k 1.1.2024 připadne státu, případně je možné, že jej katastr nevyhodnotil jako NIV, pak je třeba zahájit dědické řízení.
Odpovědět
@milanq @katkamor Děkuji!
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?