Topný žebřík napojený na ústřední topení a má zásuvku, jak funguje?

Profilova fotka
Ahoj, nastěhovali jsme se do bytu, kde už byla koupelna po rekonstrukci. Je tam klasický topný žebřík (na ústřední topení - je v celém domě). Ale má ještě možnost zapojení do zásuvky. Chci se zeptat, zda to má fungovat např. na léto, kdy si můžu přitopit? (ale jak to může fungovat - topení se přece na léto vypouští v celém domě, jestli se nepletu...). Naopak teď v zimě si přitápět tím připojením do zásuvky nemusíme (topení topí jako ústřední). Zkoušela jsem zapojit do zásuvky v noci (když je ústřední topení utlumené), ale nic to neudělalo... Prosím máte to někdo taky takto a jak to prosím případně funguje a kdy je připojení do zásuvky vhodné použít? Omlouvám se, za takto amatérsky popsaný dotaz. Děkuji!
Odpovědět
Dobrý den, ano, ten elektrický přítop má primárně účel ten, abyste mohli používat žebřík v létě, resp. v období, kdy se netopí. Základní Vaše chybná úvaha je, že se okruh topení vypouští - standardně se tak neděje. Topná tyč, která je vložena do žebříku, právě ohřívá tu vodu v žebříku. Pozor - je potřeba mít uzavřený ventil (termostat), aby ta ohřátá voda neutíkala. Jinak v předchozím bydlení jsem to měl také tak jako Vy - zapínání/vypínání pouze přes vytažení za zásuvky. Což je poměrně nekomfortní a běží to pak jen na 100%-ni výkon . Dá se přikoupit za pár stovek termostat, který se nasadí na žebřík v místě vyústění tyče .... a pak to můžete mít nejenom stále zapnuté v zásuvce a ovládat mnohem pohodlněji přímo na něm, ale také můžete regulovat výkon
Odpovědět
Profilova fotka
@mp77 Moc děkuji. Teď na noc je ustřední topení utlumené, tak jsem zkusila dát do zásuvky a uvidím, zda se ohřeje :-) Tepelně spínanou zásuvku k tomu máme (viz foto)... Jen mám skutečně tušení, že mi správce domu říkal, že před zimou se topení "napouští"... ještě se pozeptám, zda nám voda zůstává v soustavě i v létě.
Odpovědět
Profilova fotka
U nás si normálně topíme kotlem a máme v koupelně i tento žebřík. Když se topí - žebřík také topí. Ale když potřebuji, tak ho šoupnu do zásuvky a hřeje jako blázen... (nemáme termostat, zásuvku používám minimálně). Takže to jde tak či tak... a vypouštět na léto topení? To mi také přijde jako velká hloupost. Upřímně (i když se v tom zase tolik nevyznám) nevidím jediný důvod proč to dělat... jiná by byla, kdyby se třeba dělala nějaká oprava, prostě zásah do rozvodů. To pak jo... my na baráku kdysi takhle vypouštěli a napouštěli jako zběsilý, když se něco dělalo. Je to vopruz...
Odpovědět
Profilova fotka
pokud máte centrální vytápění, pak se soustava mimo topnou sezonu nevypouští. ta vypuštěná soustava by totiž zkorodovala! navíc ta voda taky stojí peníze... předpokládám, že na topení máte nainstalovaný IRTN ("měřák"), pak byste se měli se správcem domu domluvit, co dělat když budete topit mimo topnou sezonu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?