Úzká spíž v kuchyni - ano nebo ne?

Dobrý den, zvažujeme, zda v kuchyni zachovat spíž nebo ji s ohledem na prostor raději zrušit, zvětšit kuchyň a přidat ostrůvek. Jde o to, že spíž má šírku pouze 80cm a hloubku 240cm. Máme obavu, zda bude takto úzká spíž dostatečně využitelná. Nemáte prosím někdo něco podobného? První variatna je se spíží, druhá bez (místo spíže by byla alespoň potravinová skříň). Děkuji za Vaše rady či zkušenosti.
Odpovědět
@majkeeip s tím ostrůvkem to vypadá elegantnější. Záleží na vás co se vám více líbí. My máme malou spíž pod schody, ne úplně u kuchyně a v pohodě (denní potraviny mám ve skříních v kuchyni), ale vedle kuchyně máme i technickou a mám tam tašky na tříděný odpad a Bio odpad, což je opravdu super a neumím si představit to nemít tak blízko (ale my opravdu třídíme hodně odpad).
Odpovědět
Profilova fotka
Rozhodne namiesto špajze radšej vysoké skrinky. Ten priestor, aby ste sa v špajzi pred skrinky vôbec postavili, je absolútne zabitý. My sme sa taky rozhodovali, či tam dať malú TM alebo pekne veľkú kuchyňu s ostrovom a som rád, že vyhrala kuchyňa. Soused to zúžil o TM a má to hodne stiesnené.
Odpovědět
Profilova fotka
Mať špajzu po ruke je vždy fajn. Ja mám šírokú 90 cm a po celej dlžke regále 30cm hlboké. Neuveriteľné množstvo potravín to poberie. K tvojej otázke...špajzu by som nechala, ale kuchyňu by som riešila nie tvar U ( ťažko využiteľné rohy, predražené karusely ...), dala by som ju tvar II. V podstate by ti vznikol dlhý ostrov.
Odpovědět
@majkeeip Máme něco podobného, akorát máme ještě okno na "horní" stěně. Spíž jsem chtěl, ale se vchodem (na šoupačky) od linky, abychom to měli blíž. Ostrůvek jako takový jsem nechtěl, takže máme v plánu kuchyň do U / G). V projektu máme variantu, že tam není ostrůvek, ale od spíže lednička, viz nákres. A nyní pracuju s variantou, že od spíše nechám volný prostor a lednici přesunu nahoru.
Odpovědět
x
Odpovědět
Moc všem děkuji za odpovědi 🙂 mám v hlavě dalších asi 30 návrhů, tak to dáme s manželkou na papír a pak budeme konzultovat v kuchyňském studiu.
Odpovědět
Ne.
Odpovědět
Každopádně zrušit. Prostor který je potřeba aby jste mohli chodit kolem těch regálů i kdyby 20 cm hloubka je většinou nevyužitý. Tj. 50-60 cm krát 2metry. Pokud jsou tam nějaké odvětrávací otvory, využil bych je. Skříňky izolované na způsob lednice. Skříňka s těsněním. Nízká, vysoká, dle potřeby. Změřte teplotu ve spíži a v kuchyni a pokud nebude rozdíl kol.8- 10 stupňů tak to nemá cenu řešit. Je to jenom úložný prostor. Kdysi se to dělávalo. Vývoj. Sklep-komora-špajza. Špajza není sklep. Zbytečný prostor.
Odpovědět
Ja jsem za zruseni 🙂 Ale taky je pravda, ze nejsem zrovna skladnik potravin, nic nepestuju, nezavaruju atd.
Odpovědět
Já bych nechal špajz, nám doma chybí a plánujeme, že ho uděláme pod schodištěm...
Odpovědět
Ještě jednou moc všem děkuji za odpovědi a zkušenosti 🙂 S ohledem na šířku je rozhodnuto a spíž se ruší. Místo ní bude 1 nebo 2 (širší a užší) potravinové skříně. A pod schody nebo v technické menší spíž 🙂
Odpovědět
@majkeeip Vy máte kuchyň velikou, my máme asi 8m2 a to je tam celé včetně ledničky a ještě tam stojí kus nosné zdi o šířce 50cm uprostřed než začíná Ičko, takže my teprve nemáme místo
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Mně se líbí víc ta varianta s ostrůvkem... Přijde mi to tak praktičtější, prostornější...
Odpovědět
Aktuálně vyhrává tato verze 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@majkeeip varnou desku si dejte naproti na tu dlouho stranu. Budete mít všechno zaprskaný od jídla a je to fakt nepraktický. Ostrůvek si udělejte co největší a využívejte ho jako přípravu jídla. Průchod mezi lednici a deskou naproti stačí 105-110 cm.
Odpovědět
Dobré rozhodnutí! Mám šatnu šířka 120 a absolutní minimum na pohyb kolem regálů počítám 70cm. Ale to je v kuchyni 70-80cm nevyužitý prostor. Komora za každou cenu opravdu ne. 👍
Odpovědět
Dobry den, ja jsem za ponechani male spizky. Regaly muzete umistit rohove az ke stropu (vlevo a naproti dverim) a budete k nim mit pohodlny pristup. Zaplatite navic pouzdro, usetrite za vysokou skrinku, ziskate nasobne vic ulozneho prostoru, krasne vyuzijete roh, vse budete mit po ruce, kuchyn zustane otevrena a prostorna, lednice bude uhledne a ciste schovana v nice, nebo muzete dat americkou volne stojici. Namalovala jsem Vam reseni do puvodniho projektu. Dvere do pouzdra jsou nove s otviranim vlevo. Modre - vyzdit, cervene - zrusit, zelene lednice. Zed u lednice zleva bych zachovala pro vznik niky a jeste lepe zarovnala s tou druhou zdi, to je o kousek posunula.
Odpovědět
@tereza1977 Ano. Tato varianta rozšíření špajzu o min. 10 cm a ideálně podle plánku se mi líbí. Min. 70cm. průchod kolem. Nemít kuchyň zaskríňkovanou když je možnost která se mi líbí. Věci které používám často v místě, co ne někam schovat, zavřít. Osobně jsem bydlel na 17 m2. Vytažením šatní skříně hloubky 60cm na 80x150,jsem získal prostor kam vlezla pračka, tyč na bundy, tyč na košile pod tyč na další pověšení.,věšák na kalhoty, 4 šuplíky, a regály na oblečení. Takže stačí pár centimetrů a prostor je plně funkční.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?