@stetl o Bali vím to špatné i dobré pouze z vyprávění známé, která žije v Austrálii a na Bali často mířili s manželem na dovolenou. Ale přes všechny negativa se jim vždy líbilo. :-)
@kasha Mě se ten článek líbil ne kvůli Bali (tam mě to neláká), ale hlavně to, že měli tu odvahu a splnili si svůj sen. To já bych mířila do jiné exotické země... takže Karin, na Bali mě asi v nejbližší době nenavštívíš... to spíš ve srubu... a do budoucna ... uvidíme :-D Tak jsem se jela dneska vyhřát alespoň do saunových lázní... když už mi to slunko nechce svítit :-) :-p
čauky při sobotě. :-)
Měli jsme tu právě termokameru... je to super věcička. Doporučuji si jí půjčit. Krásně vydíte ,kde vám uniká teplo. U nás to je hlavně kolem oken a pak někde u srubových spojů - hlavně v horní části. Ale to nám ani nevadí, neboť ve srubu je teplo.
Hlavně jsme přeměřili tu půdičku, kudy tam uniká teplo odspodu (jak jsem psala, pak se nám to při mrazech sráží na podstřešní folii) . Je to problém hlavně výlezu na půdu a pak ještě pár míst, kde asi je špatně slepená parotěsná folie- takže nám to musí opravit a výlez musíme zateplit polystyrenem. Kdyby jsme to prý nechali, tak za pár let izolace na podlaze půdy přestane izolovat a museli by jsme ji prý vyměnit. :-p Dneska už jsme chytřejší... kdyby se to přeměřilo ,když dodělali strop, tak by to ti umělci museli opravit :-p
krásné sluníčkové nedělní dopoledne :))
termokamera bude určitě super,,, až budeme bydlet, pujčíme si také a docpeme místa, která budou hodně červená :))
JINAK ta relativní vlhkost. Jiřík se mi to snažil vysvětlit. Trochu mu to trvalo, ale nevím zda to budu umět přenést a když to všichni víte, tak jen pro někoho, kdo to neví. :) mám před sebou tabulku, která má údaje, kolik je gramu vody ve vzduchu při určitých stupních teploty a tlaku. Zimní-mrazivý vzduch je velmi suchý. Ve své podstatě, když má svou 100% relativní vlhkost, tedy více do sebe neumí pojmout, tak tentýž vzduch venkovní, když přijde do teplé místnosti, ukáže nám na vlhkoměru 10% vlhkost. (jsou to přibližná čísla, vše závisí na teplotě, tlaku...) Tedy tento venkovní 100% relativně vlhký vzduch (-10st.C) se nám musí ještě hodně obohatit parou, aby měl těch zminovaných 35-40% v místnosti, kde je 21st.C. Tedy naše kmeny odvádějí dobrou práci. Včetně našeho dýchýní a vaření a podobně. Čím více se vzduch otepluje, tím více do sebe umí pojmout vzdušné páry a tím stoupá relativní vlhkost vzduchu :) V létě, když je horko, tak má v sobě nejvíce vodních par... Tak jsem zvědavá, zda z toho bude někdo chytrý. :))
kk (přikládám kousek tabulky :))
@kasha No, tak tedy nevím, jaký si z toho mám vzít závěr :-. - za vše může počasí, jak jsme předpokládali a srub odvádí dobrou práci, jak jsme také čekali :-N Prostě v zimě vlhčeji nebude.
@barborka53 myslím,že to je hlavně z estetického hlediska. Kdo chce mít srub tzv. zálesácký, tak tam se ponechává neobroušená kulatina.je to pak takový hodně přírodní viz obrázek. Záleží to spíš na tom, komu se co líbí. :-)
@kasha no to je mazec, taky se v tom nevyznám, ale je pravda, že v létě klády mají ohromnou funkci a ve srubu je krásně příjemno, i když je venku horko. :-)
@kanavi No mně je to už trochu jasnější,,, Jiří měl grimasy, když mu každý rok v zimě mluvím o vlhkoměru,,, a ted vitím, že je to skutečně k ničemu, tedy pro nás :)))
@barborka53 tak jak to napsala Ivuška, to je,,, no a záleží jak je opracovaná kulatina ihned po setnutí, nebot se musí odkornit!! kdyby zustala kura, tak jsou tam miliony larviček :) no a opracovává se bud pořízem, nebo se to loupe krásně dohladka a nebo vodním tryskem a nebo co já vím ? NO a domeček se staví,,, mezitím ale příroda vykonává svou práci a vrchní obal kulatiny šedne. Práce UV záření a šednutím se strom přirozeně chrání před degradací (rychlou). No a když si to obrousíš a hned natřeš olejem s pigmentem, tak mužeš mít domeček jakékoliv barvy :)
kk
@barborka53 mimo vzhledu, je forma povrchové úpravy důležitá ve vztahu k impregnaci. Broušený povrch více saje a tím pádem se olej dostane hlouběji. Problém u tohoto může vzniknout při lajdáckém natírání, protože tento povrch je samozřejmě více savý i pro vodu či vzdušnou vlhkost. Je to trochu dilema, nicméně jinak se nedají vyřešit drobné defekty a poškození.
@barborka53 Ono jde také o to, jaké broušení máš na mysli. Základní obroušení se dělá vždy při stavbě, neumím si moc představit stavět s čistě odkorněných kuláčů - třísky, nerovnosti.... To, co já vím, snad dělá téměř každý. A někteří pak ještě brousí po dokončení hrubé stavby před nátěrem, to už bývá více najemno, jak si kdo přeje - hlavně kvůli příjmné povrchvé hladkosti a obroušení šedin apod. Nebo se to pískuje.
Dáváme dohromady podklady ke kolaudaci, takže mám spoustu dotazů :-D zejména: jak jste dopadli s požadavkem stavebního deníku? :-| Povedlo se někomu zkoladovat bez něho, nebo je to nutnost? Co když si někdo staví svépomocí nebo se mu na stavbě střídá spousta firem, to si to má investor psát sám? Poraďte prosím, jak to u Vás prošlo :-p
@sonafa my měli stavební deník od Haniše a na desku.. jinej ne, ani to nechtěli, jen Doklad o předání a převzetí.. tak nějak se to jmenovalo.. to jsme měli od Haniše...od ost odborných firem. revizní zprávy, tlak zkoušku, certifikát k jímce...
@jptn Geometrák máme, ten jsme museli udělat pro zápis stavby do LV kvůli hypotéce. Ale co mě překvapilo, že SÚ chce i "doklad o vytyčení stavby před stavbou ověřený geodetem" :-p , přesto že ve stavebním povolení to nebylo předepsáno - kde ho teď mám vzít ? ...... :-S
@sonafa Ahojky, já jsem poctivě deník dopisovala... ze začátku ho vedla srubařská firma a pak ti co dělali základy , no a ti další se na to vykašlali... ale nakonec ho stejně nikdo nechtěl vidět. Vůbec jsme ho nepotřebovali. a ten geometrák na vytyčení stavby ten jsme museli mít , kvůli tomu se dokonce pozdrželo kolaudační řízení, ale naštěstí ho nechali dělat při vytyčování základů, takže se nakonec dohledal u stavební firmy. :-)
Zdravím :-)
Konečně jsme dneska dostali poseldní papír-hotový projekt na elektřinu, a tudíž můžeme žádat o hypotéku, třkrát hurá!
Za tenhle rok jsme už utratili tolik peněz a ještě nic nestojí, ale už se těšim jak zase pokročíme.
Dřevo máme vlastní a tak bude roubenka opravdu srdcovka :-)
Ivča