@petrfrenk Péťo Péťo,,, znám lidi, co jsou vitariáni a je jim skvěle, a jejich děti také jedi pouze a jen syrovou potravu,,, ale co to hlavně obnáší??? Neustálou přípravu a myšlení, co asi budu jíst,,, není to zajít si do místního koloniálu, nakoupit chleb, maslo, salam, maso, brambor, papriku a rajče, jogurt, slaninu, syry a máme vystaráno,,,, tak to fakt funguje ve většině domácností a je stále více a více a více nemocných lidiček,, (neříkám, že je to jen stravou, ale... už to tady bylo, nalij si do auta místo benzínu vodu s benzinem a jak dlouho a jak kvalitně pojedeš?) a také nechci říci, že jen vitariánství je to pravé ořechové, to ne,,, ale co je pro mne v tuto chvíli nejduležitější je to, že bychom se měli nad tím zamyslet a skutečně kupovat jen to nejzákladnější a mnohé si doma udělat, čisté bez přísat a emulgatoru a jinych sraček,,, Ale chce to čas a všichni spěchají :)) No a jak píšeš o mezích - ano vše má sve meze,,, někdo dokáže žít bez jídla (viz Henri Monford, ted bude mnho přednášek po republice), http://www.kolinger.cz/images/stories... zde je velmi zajímavé vyprávění, jak to jeden pán vidí,,, není to pro dnešního člověka jednoduche a není možné aby to ted pravě začali dělat všichni, ale proč chodit do lekarny a živit nenasytníky? není lepší skutečně jíst ten jitrocel? a v zimě kysané vlastní zelí? :) a topinambury, které mužeš vykopat i v zimě a pohanku, která zahřívá a jiné zdravé obiloviny?, no a více jak polovina američanů umírá na přejedení,,, zde máme dva extremy :) a mezi nimi je mraky místa :))) a čím blíže k americkým tlouštíkům, tím kratší a nepohodlnější život :) Ale Ty jsi horolezokamzík a jistě jíš zdravě a tady jen tak porypuješ :))))
@kanavi Ivuško, tak Ti nevím, proč jsem si myslela, že si krbem jen tak přitápíte :)) - Vy máte vlastně nějakou chytrou krabičku, která Vám hlídá teplotu ve výměníku, vid? a kam dáváte přebytky? :)
@jptn Jituško :) k čemu by Ti byla akunádrž a jak by jsi ji ohřívala? :)) i když náš milý lesník, chasník, Vorlík, ten chce i kachláče i vodní výměník,,, i kamna,,, takový krásný hybridek, jsem na něj zvědavá :)
krásný sluníčkový den všem
p.s. Jinak máš Petře smozřejmě pravdu v tom postupu pro Terezku, i když nám se žádný architekt nevyjadřoval a projektant srubu dělal co jsme chtěli my :) jestli mně pamět nemate,,, :-D a "matice" by nebyla špatná,,, až začneme bydlet, dám se do toho :) když mi poskytnete údaje :-D
kk
@kasha už jsem to někde psala - máme krbovou vložku Hoxter s výměníkem, podlahové topení v celém přízemí, akumulační nádrž 1000 l, soláry a radiátory v patře. Topíme 1x za dva dny, protože AKU topíme druhý den a doma je teplo. Protože jsme v práci, tak zatápíme cca v 15 hod a stopíme prádelní koš - když mrzne, tak i o nějaké poleno víc. Na noc naložíme do krbu a jelikož máme nastaven od 21 hod. noční režim, tak se natápí AKU nádrž. Ale nenatopí se víc než na cca 65-70st. - nejspíš proto že už nikdo nepřikládá :-) Pak už topíme až za dva dny. Teplota v domě v mrazech druhý den neklesla pod 17 st. C./dopoledne jsme ale v práci a to nám zima doma nevadí/ Topení jednou za dva dny platí při teplotách do cca -12 st. C. Vloni, když byly v únoru tak silné mrazy, tak jsme topili denně. Ale to bylo asi jen týden. Když už začíná být pěkně, že teploty vystoupnou nad 10 st. C, tak už topíme jen 1x za tří dny. Už bych si ale přála netopit vůbec :-) Jo a nahoře v pokojích se topí jen v pokojích u dcer, ale to jen proto, že si zavírají pokoje, kdyby byly otevřené dveře, tak není potřeba, ale na co by tam pak ty radiátory a dveře byly, že :-)
@kasha Karinko, my jsme si také mysleli, že krb bude jen na to, že si v něm občas zapálíme, ale zalíbilo se nám to, že ho už používáme každý den. Koukat do krbu je nádherný , je to taky o krásný pohodě... oheň uklidńuje. :-) . Máme to řešeno tak, že jsou tam různé regulátory. Jeden posílá vodu do radiátorů - tam může jít horká, ale druhý regulátor hlídá, aby do podlahovky šla myslím jen 40st. teplá voda. A pak je tam ještě hlídač, když by jsme to moc přetopily , tak se sama spustí studená voda a přimíchala by se do té přehřáté. A myslím, že ještě se spustí nějaký ventil , který by upustil páru.(to je asi to zbytkové teplo, které tě zajímá. ) Ale i když naložíme hodně dřevem, tak se nám to ještě nestalo. Máme dobře spočítaný výkon teplovodní vložky , není to předimenzované. :-)
@skuzus@kanavi :) děkuji Vám,,, ono číst to vloni, tak z toho mám jiný pocit, než letos a příští rok, když se zeptám, tak to bude zase jiné :)) děkuji za trpělivost :)))
@terirez ještě k té vodě. Je vedena v nezámrzné hloubce,jak ti psala Karin. Tudíž spodem přivedena do srubu (což se řeší už při stavbě základů) a pam ji máme rozvedenou v podlaze a nahoru do podkroví vyvedenou po zděné příčce.My jsme zvolili viditelné vedení(protože je to v šatně)- raději na to vidíme,kdyby byl nějaký problém a hlavně kvůli kontrole sedání. Nafotím to do mého albumu a pošlu ti pak odkaz. Ve srubových stěnách se voda nevede. :-)
@kasha tak to naprosto chápu, když jsme tenkrát uvažovali o srubu... všechno pro nás bylo záhadou a dnes už jsou z nás skoro odborníci... cha, cha :-D
@terirez@kanavi NO to je dobré,,, úplně jsem zapomněla na to, že se i u kanalizace-shora dolu, i u jakékoliv truby dává dilatační smyčka, nebo jak se tomu říká, stejně i u okapů :) a když to není smyčka, tak je to flexi potrubí :)
@pekbit to je určitě dobrý nápad, oslovit takto banku na hranicích. Já jsem sáhla po bance ve velkoměstě, to byla asi ta chyba. My se potýkáme s tím, že neumíme ekonomicky (většinou vysokoškolsky) vzdělanému českému bankéři vysvětlit, že nájemní dům nespadne dnem ..... (úplně jedno, kterých) narozenin majitele, a tudíž splácení úvěru z nájemného nemusí být omezeno věkem majitele. V Rakousku a Německu jsme se naopak setkali s tím, že oni nechápou, že toto může být doopravdy u nás důvod, a tak hledali, kde jsou háčky. Ti na hranici sem k nám asi vidí.
Uff, to je příspěvků :D
@petrfrenk : nejdu na to odprostřed, jen zkoumám všechny klady a zápory roubenky. Jak říkám, to rozhodnutí ještě není úplně 100% a některé věci mi do té skládanky ještě chybí (viz. detaily typu signál mobilu a internetu, řešení nezamrzání vody apod.).
Ve chvíli, kdy bude zcela jisté, že chceme roubenku, tak začneme tím, že zajdeme na úřady, a zjistíme, jestli nám jí tady vůbec povolí. Pak si vyřešíme, jak bude vypadat, s čímž je spojené právě i to vytápění a pak se pustíme do oslovení architekta a firmy...
joo a co se ekozahrady týče, tak snad má člověk trochu rozumu a soudnost, nejsem blázen, abych se živila jenom kořínky :-D
@kanavi : díky za informace, ta knížka, jak doporučuješ, se zabývá jenom sruby nebo je i o roubenkách? Co se toho topení týče, právě že ty průduchy nechceme - ze dvou důvodů... 1) hasiči tenhle styl vytápění vidí neradi/odmítají, je vyšší riziko požáru a 2) před 2 lety jsme byli na jednom ranči, kde tohle měli. Když jsme si v pokoji ten průduch otevřeli, šel nám do pokoje z přízemí perfektně slyšitelný zvuk...
Abych řekla pravdu, slyším poprvé, že se dělá podlahové topení i na vodu...až do teď jsem žila v představě, že se dělá jenom elektrické.
No a jinak celkově co se vytápění týče, perou se ve mně dva druhy kamen.... strašně moc bych si přála "klasickou" pec, na kterou se člověk vyvalí jak hloupý Honza a zároveň se na ní eventuelně dá i vařit a péct (takže jsem schopná fungovat i bez el. proudu). Zároveň ale miluju pohled do plamenů, naši mají krbovou vložku a je to nádhera. Ani nevím, jestli se tohle dá nějak zkloubit dohromady a pokud ano, tak jestli je to cenově reálné i se všemi těmi akumulačními nádržemi, regulátory apod...vůbec nemám představu, na kolik takové vytápění přijde.
@terirez moje bohatá kamarádka má tuhle pec i na ležení, vaření, vytápění, pečení - milion :) Ale koukni na Vorlíka, zrovna řeší podobnou věc,,, Jinak teplá voda v podlaze je daleko častější než elektřina :) a mimochodem :-D kořínky jsou fakt výživné :-D (popravdě jsem se k nim ještě nepracovala, ale makám na tom)... a vážnějí - vyřešit si topení je jeden z obrovských základů domu. A kamna na vaření a ohen bez poležení - koukni ke mně :)http://www.modrastrecha.cz/fotoblog/kasha/album/2013-pokracujeme-v-budovani/12506425/ - nordiky termorosy - např. - vaří pečou a topí :)
@kasha eh, milion...kde jen se ty melounky berou? :D :D dobrá, budu se muset smířit s něčím jiným... co takový akumulační kachlový kamna s velkým proskleným topeništěm a plotnou navrchu - nesmysl?
@terirez :)) NIC není nesmyls - jen to musí umět někdo udělat a někdo zaplatit a jeto :) něco podobného má Jituš, ale asi plotnu ne? a vytopí si s tím celý domeček, ale nemají ho veliký,,, jaký plánujete?
@terirez lepené jsme nechtěli, od masivního smrku nás většina firem v našem případě (roubení na patro) zrazovala, takže jsme zakotvili u cedru.
Cenově byl Waltr o necelých 10 % níž, nebyla to ale stejná technologie, máme frézovanou perodrážku (je tam použito o něco víc dřeva), zatímco Waltr by nám dělal klasické roubení buď s vkládaným perem a izolací nebo s mezerou, kde se vložená izolace zadělává lištou (jak např. nově stavěné roubenky ve skanzenu v Rožnově). Nakonec převážily faktory jak už jsem psal + předpoklad rychlejší realizace.
@esmeralda2 přesně jak říkáš. Bankéř měl o situaci u nás dokonalej přehled už když jsme obchodovali poprvé a bral to jako fakt. Peníze jsem jim nepřeváděl na účet od nás, ale vozil přímo k nim 4x za rok( mám to k nim 80km) a ušetřil jsem dost velký peníze, neboť naše banka chtěla za jeden převod skoro 2500, vykoupal se v krásných termálních lázních které mají ve městě. Prostě pohoda ;-)
@terirez ohledně těch kamen - přesně tak, vše dohromady nesmysl. Ne že by se to nedalo postavit, ale funkčně to nebude ono. Akumulační kamna mají držet teplo a pomalu pak dlouho sálat - tudíž mít je s velkou prosklenou plochou a plotnou - když to bude topit, tak moc horko a to pak dlouho nevydrží. a v kamnech hoří maximálně 2h a pak v nich třeba 2-3 dny (při +10°C) nemusíš topit.
Osobně jsem došel k závěru, že pokud bych stavil, zatím jenom studuji, tak hlavní akumulační kamna přikládání z druhé místnosti, možnost poležení možná i výměník na předehřev vody, která se pak dohřeje elektrikou. A pak druhé malé kamna na vaření s dvířky, když budu chtít plamen, tak otevřu dvířka. A to nějak postavené jako jeden kus.
Důležité je co preferuješ - ekonomiku a využití dřeva kamna (teploty hoření 800°C). Nebo radši efekt - krb + výměníky (300°C). Nakonec z toho může být i obložený krb - ale je dobré vědět co chci aby mě to pak někdo správně navrhl.
@pekbit také jsme to dělali, akorát to bylo na úhrady do zahraničí, ne na splátky úvěru. A k tomu my to máme o něco blíž (25 km). Je úžasné, že v dnešní době (říká se to) jsou tyto služby na vysoké úrovni, a přitom opravdu nejlevnější varianta byla vybrat peníze v hotovosti, sednout do auta a odvézt a tam položit hotově na účet.
@esmeralda2 To jste měli fakt hloupou banku. U nás je při jedné hypotece vůbec nezajimali ani naše příjmy, natož nás věk. Jen odhadce musel potvrdit, jestli spočitáné nájmy budou opravdu vynášet tolik kolik předpokládáme, zda to stačí na splátky a bylo to.
@terirez S tím signálem internetu je to nesmysl. Pokud máš internet přiveden do domu, (jakýmkoliv způsobem), je už pak úplné jedno, zda je wifina ve zděném či dřevěném domě. Spise naopak-mame to úplně stejně v obojím: doma ve zděnem mám v jiném patře i při otevřených dveřích a větší anténě mnohem horší signál, někdy úplné spadne. :-S Za to ve srubu máme mezi dvěma patry rozdíl sotva jednu čárku ze čtyř. :-)
viz Walr - také jsme ho měli v nejužším výběru, ale po rozhovoru s nim jsme si to rozmysleli. Podobně jako Karin nám nějak nesedl.
viz rozvody vody - tak na to fakt bacha, ale slušný projektant by to měl navrhnout dobře. Ale vlastní zkušenost: jako stavební dohled jsem byla měkká a dovolila jsem vodakům, aby v podkroví v koupelně vedli vodu nikgoliv v podlaze ale podél zdi za palubkama-chtéli si to zjedodušit. ]-( I když za těmi palubkami bylo spouta izolace, první zimu (vloni) nám při -15 během jedné nocinstihla voda zamrznout, teplá i studená. Takže jsme museli ve stoupačce přidelat páčku a při větších mrazech vodu shora vypustit. Takže u vnějších zdí vodu ne. Jinak do domu prochází samozřejmě v základech a to co nejhlouběji.
@esmeralda přiznávám, že to bylo před šesti lety, takže se obavám, že od té doby už možná vymysleli jiné chytrosti. Ale byla to ČS, a, když jsme od nich letos utikali do Raifky, také to neřesili.
@terirez ta knížka pojednává o srubech, ale hodně technických věcí je společných s roubenkama... sedání, nátěry, rozvody atd. Jestli existuje knížka přímo ostavbách roubenek to bohužel nevím. :-)
to all
k těm bankám asi tolik. Po deseti letech u "vlastní" banky, kdy jsem u ní měl snad vše co nabízí (od různých při/pojištění až po hypotéku) mi ve výběru na financování stavby (do 80% ceny nemovitosti) nabídli nejvíc :-D , tedy nejhorší úrok. Chvilku jsem to nemohl pochopit, protože měli o našich financích větší přehled než moje manželka, a opakovaně jsem se doptával, dokonce jsem jim přeposlal i výrazně zajímavější konkurenční nabídky a nic....
Tak jsem to vyřešil jinak....dal jsem veřejnou poptávku na jeden zajímavý server a do druhého dne jsem dostal 5 lepších nabídek (do týdne 9), prošel reference a vybral si člověka, který řeší vše za mne. Samozřejmě, že vše nejde hned převést, ale je cítit, že velké banky stále spoléhají na konzervativnost a lenivost svých klientů, tak šup šup ať nás vysávajíc co nejméně :-D
@thomson
My jsme u mojí "kmenové staré" banky s hypotékou začali, ale po 1. období jsme si také našli "poraděnka" který nám vyčuchal u konkurence o hodně lepší podmínky. Nechali jsme si s tou lepší nabídkou takřka uzavřít smlouvu, pak jsme ji bafli pod klepeto, donesli mojí bance, ukázali ... ti udělali áha, hezké a za 1/4 hodiny mi moje banka nabídla o malinko lepší podmínky než ta se kterou jsme přišli. Takže asi taky záleží, jak se kdo chce snažit a komu je to šumák ...
JInak u nás konečně nádherné dny a soláry běží běží už zatopíme jen jednou denně .... jupí !!!!
PF
Zdarec robky a ogaři
Tož člověku smete sníh ze střechy wifinu a tu se to rozjede s nebývalým elánem.
Však není jak když může člověk někomu druhému poradit...
@terirez Zdravím Tě a přeju hodně štěstí a pevných nervů.
Co se naší otopné jednotky týče, schyluje se k rozhodnutí, no zatím nás nejvíce brzdí skutečnost, že se nedá aku nádrž natápět samotížně v sestavě s vložkou s výměníkem (dokonce je to snad zakázané). To co má Petrfrenk, zase nejde postavit s akumulačním tahem - prekérka...:-(, že já musím mít vždycinky speciální představy
@terirez
tchán dělá do vodařiny a dle jeho výkladu je to tak, že voda se přivádí do baráku zemí a je prakticky jedno kde. Nutné ja aby byla voda přiváděna v tzv. nezámrzné hloubce - 1m a více. V tom se rádo šetří a když pak byly mrazy -30 tak vodaři nedělali nic jiného, než že jezdili k novostavbám a řešili zamrzlé přípojky v hloubce cca 60 cm - protože stavaři říkali, že to stačí! Je-li dům podsklepen tak s hloubkou přípojky není žádný problém. Co se týče vedení a umístění tak vůbec nevadí, že je to po obvodových stěnách - Já mám vodoměr a i rozvody v techn. místnosti připevněné přímo na obvodové stěně a není v tom žádný problém. Ono je téměř jedno jestli to je na obvodové stěně nebo ne, důležitá je teplota okolí tzn., v místnosti kde tomu tak je a kde je umístěn vodoměr, nesmí klesnout okolní teplota na 0 st., jinak vodoměr zamrzne. (osobně hlídám, aby tomu nebyo ani 4 st. při kterých začíná vznikat led na rybnících). Dřevo je perfektní izolant a voda na něm vedená v trubkách určitě působením venkovního mrazu nezamrzne, pokud tedy v dané místnosti budeš udržovat cca 6 st.
wifi a signál tel. je naopak ve dřevěném domě lepší než ve zděném, lépe řečeno než v železobetonové konstrukci, která působí jako stínění. wifi se šíří horizontálně, proto někdy snáz chytneš v přízemí domu signál od souseda a ne svůj, kdy máš modem v patře. Dřevo stíní signál wifi minimálně aproto já mám modem na půdě a signál v přízemí je zcela OK.
nicméně mají pravdu ti, kteří už přede mnou zmínili, že než řešit signál wifiny tak jsou důležitější faktory, které by měly tvé rozhodnutí zda roubený či zděný dům zcela podstatněji ovlivnit. Být na tvém místě tak především zajdu na ten obecní úřad a to co nejdříve a zjistím si, zda je daný pozemek zahrnut do územního plánu jako pozemek pro výstavbu individuálního bydlení tj. zda je tam vůbec reálné stavět rodinný dům a zda ten dům může být roubený, srubový apod. - ono se totiž může stát, že to tvé nerozhodné rozhodování nakonec rozhodne úředník za tebe a doufej že ne v tvůj neprospěch.
Jinak od úředníka se také dovíš třeba jaký typ střechy musíš mít, jak má být veden hřeben střechy ve vztahu k silnici, jaká a jak velká okna můžeš mít, zda jsou přípustná střešní okna nebo vikýře, kde má být vstup do domu apod.
pak si rozhodni jakou konstrukci použiješ na obvodové stěny, čím budeš izolovat zda "zdravou" minerální vlnou nebo ještě lépe polystyrénem nebo zda v duchu ekozahrady použiješ technické konopí a dřevovláknité desky aby se ti dobře dýchalo a spalo atd.
velkým rozhodujícím faktorem je - a to už tady taky zaznělo takže jen potvrzuji - vybrat a rozhodnout o způsobu vytápění a ohřevu vody. pak přemýšlej nad skladbou podlah a stropů, použitím přírodních či umělých materiálů atd. - to vše výrazně ovlivní cenu zamýšlené stavby.
no a pak teprve hledej firmu. pokud chceš mít opravdu zdravý vzduch a téměř neřešit sedání pak je jasná volba cedr, ale u Krause z cedar houmu a nebo u jemu podobnému Bartoše bych zrovna nehledal - vysoká cena, nízká kvalita, jednání krause nic moc extra a u bartoše ani nemluvě, zvláště je-li pak nutno řešit problém, který na stavbě vždy dříve či později vyvstane. Znám firmu a umí i z cedru, ale je z MSK. i když dnes už ty vzdálenosti v rámci ČR nejsou asi žádný problém.
v duchu ekozahrady a klasického přístupu ke dřevu a jeho zpracování se mrkni na http://www.roubenkyasruby.cz
neznám je, ale celkem hodně věcí se mi tam líbí, hlavně pro ty, kteří chtějí takovou eko klasiku, rustikální styl apod.
na nějakou modernu to nebude, ale o té asi k těm koním nepřemýšlíš. ;-)
@jptn
no ktomu topení - bydlím krátce, takže ještě neumím zcela jasně říci roční spotřebu, každopádně za dosavadní působení kdy mám vše na populární el., v krbu když jsem doma tak cca od 17-20h zatopím, přes víkend i někdy dopoledne cca na 2h a měsíčně el. cca 2 tis. a dřeva jsem od prosince dosud spálil 0,7 m3 (bukového) za cca 1 tis.
takže pokud bych počítal půl roku topnou sezónu tak jsem za stávajících čísel (prosinec, leden, únor) s el. na cca 12 tis./rok a dřeva cca 2 tis.
když mi to počítali odhadovali el. 12-15 tis./el. tak uvidíme, sám jsem na to zvědav.
jo a ještě mám ohřev vody na soláry., ale to při letošním slunci přes zimu moc asi nejelo.