@kasha
rad by som sa spytal este na betonovy poter ktory ste davali pod prvu radu strateneho bednenia pod srub, a aky beton ste davali do samotneho strateneho bednenia? aky nazov, ake zlozky vsetky ste zmiesali a aky pomer ste davali?
dik
@petronia ano, u nerovné desky se udělalo dřevěné bednění a udělalo se laserem do roviny a zalilo betonem a vrchy se chytly takovými svorkami, aby se to nahoře nerozjelo,,, fotky asi nemam, kouknu,,,
Beton jsme odebírali od betonárek. sklep a základy nám spolkly cca do 100m3 betonu jestli se nepletu :)) je to přeci jen už 7 let,,, a mám pocit že jsme měli beton B20 nebo B25, prostě ten hodně kvalitní a kvalitní je, nebot jsme museli něco odbourat a fakt to nešlo :)))
@petronia :-) hele udělej to z ze ZB 40*25*50 na výšku cca 2m, vylej betonem B25 a řádně zaarmuj, nahoru panely a 2 díry na světlovody, zaizoluj, zaskládej kamenným záhozem a zahrň hlínou - budeš mít super srub, sice lehký pěchotní, ale srub....
jináč řečeno 1:3, raději řidší... ;-)
@petronia U mě:
základový pas v zemi C12/15, fr.22 mm
ztrac.bed. nad zemí C12/15, fr.16 mm
deska C16/20, fr.16 mm
ZB nad pasem jsem dával jen do váhy za pomoci klínků, šalunk pro vylití desky a pak i sokl na desce jsem rovnal laserovým nivelákem.
A ještě se vrátím k oné hydroizolaci (str.394). Jak jsem se rozhodnul pro jednu vrstvu obyč. oxid. asfalt. pásu, by bylo ok. ALE. Nyní už chápu proč hydroizolaci dáváte pod sokl. Sokl potom sice není proarmován a spojen s deskou ale asi to nevadí, každopádně se vyhnete drbačce s natavením na sokl.
Pokud se někdo rozhodnete oblepovat sokl jako já, doporučuji natavit asfalt.pás modifikovaný, který je pružnější a nepraská v ohybu. Nicméně fakt drbačka práce.
Takže na sokl padl Glastek 40 Special Mineral (144,-/m2 https://goo.gl/Km0kfD ), ze kterého jsem odřezal podélně 20cm a tento pásek pak ještě dal jako druhou vrstvu jen na sokl, jelikož na tom sedí celá hmotnost domu. Zbytky schovávám pro oblepování armatur aj. Na rovinnou plochu přijde jedna vrstva oxid. pásu Dekglass G200 S40 (85,-/m2 https://goo.gl/u4gVD6 ). Na opravy, zaplácání spojů apod. jsem použil asfaltovou opravnou stěrku DenBit U tzv. "asfalt v kyblu" (Bauhaus 5kg 389,-)
To jen pro úplnost mého prozření v této problematice.
otazocka ... po zabetonovani sokla ste kolko cakali na vyzretie betonu, kym ste ho pokryli hydroizolaciou a zacali stavat roubenku/srub? nam chlapik, co ide stavat roubenku tvrdi, ze po 3dnoch je mozne sokel zatazit, ze to tak na stavbach chodi... ze sa necaka 10 a viac dni, kym vyzrie... ze aj tak kym bude plne zatazeny, tak ubehne cca 4-5tyzdnov... on ten sokel sice bude zaizolovany len z 3 stran (horna a vonkajsia, spodna je uz zaizolovana zakladova platna... cize teoreticky by mal mat moznost zriet cez tu vnutornu stranu smerom do domu, ktora nebude zahydroizolovana... ale je mozne aby beton vyzrel cez stenu strateneho bednenia smerom doboku? aby sme zbytocne veci neunahlili a sokel nezacal praskat alebo sa rozpadat... dakujem...
a este by som sa rada opytala, ci mate niekto skusenosti s vonkajsim naterom roubenky/srubu s olejom http://www.pnz.cz/produkty-pnz/interi...... je lepsi olej, alebo vosk? ...natierali ste aj skryte miesta, kde sa uz po postaveni nedostanete (miesta roubeni)... kolko krat ste natierali? my mame urobit jeden nater na jesen teraz a potom jeden na jar... opakovali ste nater potom este niekedy a za kolko rokov? dakujem.
@petronia Máme olej s aditivama firmy kreidezeit a 10 litrů stojí cca do 4000,-, ted jsem koukala,,, měli jsme natřít nejdříve základním olejem, pak pigmentem a druhý nátěr po terenních úpravách, my však stavíme nestandardně, tak jsem natírala asi po 2-3letech, ten druhý a let malinko projíždím místa, kde to déšt vymývá nejvíce,,, tento olej mi vyhovuje velmi :) uvnitř máme také ale vnitřní,,, nenatírala jsem nic kde to nebude vidět :) další nátěry jsou podle světových stran,,, píše se 7let? uvidíme :), tam kde nezasvítí sluníčko, tam je jen prach a olej zcela netknutý,,,
sokl není špatná varianta :) jen náročnější, ale do podlahy mužeš schovat všechna vedení, je tam místo :) po 3 dnech bych si nedovolila zatížit beton plně,,, oni mají stěny postaveny za týden,,, je pravda že největší zátěž teprve přijde,,, jestli budete mít těžkou krytinu a střešní konstrukci,, a když si je pán tak jistý, at Vám podepíše do stavebního deníku, že ví, že začíná pokládat roubenku na 3 dny starý betonový sokl :),,, vyzrát přes bok jistě vyzraje, voda si najde své odpařovací místo, ale bude to mírně pomalejší, což my smrtelníci nepoznáme :) rozpadat by se neměl, když bude z dobrého betonu a bude jistě odbedněný a bude držet tvar,, my jsme dávali i nějakou armaturu, jistota je jistota :) ponese to tuny, tak,,,
@kasha nam budu roubenku stavat na mieste, tak za tyzden neviem ci to daju, hruba stavba vratane strechy by mala trvat cca 6 tyzdnov, netusim, kolko co trva (steny, priecky, strecha...) ... on by mal zacat stavat na sokel cca po 8-9 dnoch ale hydroizolaciu fatrafolom by sme chceli dat urobit po cca 7-8 dnoch od betonovania... tak neviem, ci to bude vzhladom na beton v pohode...
a este ma napadlo, aku stresnu krytinu ste zvolili? ste s nou spokojny? alebo by ste v buducnosti zvolili inu? uvazujeme o bramac max, bramac classic, bramac monter, bramac moravska taska, alebo bramac tegalit...farba cierna ... dakujem
@petronia v těchto termínech je to pohoda - sokl,,, - fatrafol je ale folie a ta se nelepí ale spojuje ne?, pohoda, té se nic nestane :)
střešní krytinu - jsem největším příznivcem pálené, nebot se mi zalíbilo heslo - beton patří do země a pálená na střechu,,, neznám žádnou betonovou krytinu se sebelepší úpravou, aby se nechytil mech,,, pálená je pálená :) máme fransouzskou engobu, tedy to není lesk, ale mat :) ale at je to co to je, prý je nejlepší dum zatížit těžkou, což je pálená nebo beton,,, ale i betonáři už dělají pálené a tak nevím, zda nemáš v názvech pálenou :)))
@petronia My máme též beton-Bramac max. Ale ať koukám, jak koukám, mech nenalezen. A to jsem včera gruntovala střešní okno a měla to velmi zblízka. Asi máme tak velký sklon a silný déšť, že pokud by se něco chytlo, déšť to setře :-)
@kasha To je dobrá zpráva :-) Když koukneš na mé nové fotky, střecha je pořád stejná. Hele, ale já u nás v obci ani nijak neslyším, že by nadávali na mech. Naši příbuzný teď zrovna dělali novou střechu na obrovské staré stodole,kde byl eternit a viděla jsem ho a taky nic. Vlastně , za našim barákem vidíš taky stodolu souseda s eternitem a pořád je to OK ;-) Uvědomuji si, že mech je malinko na severní straně toho sezení, jak tam máme, a to tam je asfaltový šindel.
@jptn že jo :-) Koukám a vidím, že ještě nebyly vnitřní příčky vyzděné. Protože jsou předním oknem vidět vstupní dveře-to prosvětlující okýnko. Není nic natřeného, vršek ani nemá okna:-) To muselo být jaro , duben (asi jo , kvetou pampelišky), přes zimu se barák nechal vymrznout, a pak hned na jaře dovezly okna, tak to se zrovna asi montovala. A vidím ta dozděná suterénní okýnka :-) To je, když v plánu máš otvor 150 , zedník ho tak udělá, a pak si ale objednáš okna 120 :-) A zjistíš to až v okamžiku dávání oken :-)