@tomas80 Tak ti nevím, ale myslím, že to není ideální nápad. Pokud vím, tak se brousí/hobluje před vším (narýsováním, nařezáním, složením) a pak až zase jedině po složení. Jakmile bys hrábnul na dosedací plochy a hrany, tak bys asi koukal....skrz klády ven. I po složení musíš dát bacha abys neprobrousil, lepší, když tam zůstane nějaký milimetr nedobroušen, než díra.
Ne že by to nešlo, kláda se fakt líp brousí na koze ve výšce pasu, ale místa styku pečlivě vynechat. Takto jsem brousil jen stropáky (to rozhodně doporučuji, broušení s flexou nad hlavou je bezva pakárna), ty sedí jen na koncích. K tomu to přetahování klád... asi dle možností a schopností výrobce.
@tomas80 pravdu povediac stavba zrubu bolo dost rychle rozhodnutie. K tomu sme nasli dodavatela schopneho stavaz o 7mesiacov a myslim si v dobrej kvalite. Mnohe veci som nechal na nich nakolko som nemal informacie. Chcel som nebruseny zrub ale cenovo to bolo dost. K tomu pri stavani to zmoklo a docela zhedlo takze tak ci tak by som musel brusit nakolko aj exterier chcem bledu farbu
@kamenica chybu jsi neudělal, ale já jsem dodnes rád za to, že mě naše firma přemluvila, ať si to nechám udělat od nich. 90 % práce na baráku zůstalo na mě, takže dnes jsem rád, že jsem to nemusel dělat sám. mám toho i tak nad hlavu, takže jakákoliv jiná pomoc zvenčí je vždy dobrá :-) . dokončit srub svépomocí k bývání není taková sranda, jak to vypadalo v katalogu :-D a když tam dnes příjdu a podívám se kolem sebe, tak vlastně nevím, co jsem tam tři roky vlastně denodenně dělal. ono už to totiž zase vidět není. je to zakryté pod deskama a sádrou, takže kdokoliv nezasvěcený má pocit, že to je brnkačka :-D já jim to samé tvrdím o zděných domech :-D :-D
Můžete mi poradit jaké palubky jste použili na záklop krokví pod nadkrokevní izolaci a kde jste je kupovali? Roubenkář mi poradil tloušťku 19mm a šířku bych chtěl kolem 200mm, jenže ta cena je trochu vysoká, ale na netu velký výběr není :-( A nátěr jste dělali před montáží, nebo až po?
@prapor1 ja pouzil nesamovany prkna a byly natreny uz pred
Palubky kolem 20 cm sirky jsou hezky ale to co se v cechach prodava jako kvalita A je nekdy des bes, slusnou nabidku ma artisan lejvneji to o moc jinde neni, borohradek je vyssi cena za trochu vyssi kvalitu a nejlepsi je si je nechat udelat z vlastniho vysuseneho dreva ale na to nema vetsina lidi cas, prostor a les :)
@geodett Našel jsem krásné palubky z pily Novotný, ale ta cena byla už dost vysoká. Jj mít své vlastní dřevo by bylo pěkné, ale nemůže mít člověk všechno :-) Děkuji za radu, ještě pohledám a příští týden to budu muset rozseknout.
@prapor1 prvni varku co jsem kupoval na pricky jsem si krasne prohlidnul u prodejce a pak jsem mel pocit ze mne dovezli jiny baliky a nebo ty vypadly suky jsou zabaleny tak ze je nevidis
taky se mne pekne seschly ve tretine pripadu jsou krasne videt hrebiky kteryma je to pritloukany, ale z dalky to videt neni :) drzim palce
@prapor1 my jsme použili palubky 18 mm (podle projektu minimálně) severský smrk. kvalita žádná sláva. některé byly prožrané broukem. asi tam už nebydlel, ale byly. chtěl jsem vrátit všechny peníze, ale prodejce se cukal. pak jsem se s ním chtěl soudit a ani toho se nezalekl. no a potom už jsem neměl čas, abych je strašil dál, protože mě uháněli tesaři :-D kdo mně prodá dřevo z broukem, schválně ho vytočím do infarktových stavů. alespoň nějaké zadostiučinění. :-)
na strop jsme kupovali palubky z borovice. kvalita AB, 18 mm x 180 mm. jsou sice sukaté, ale velice pěkné. jednoznačně doporučuji borovici. je pěknější i sukatá a zcela jistě trvanlivější. smrk je dobrý maximálně do kamen a na stavbu srubu 8-(
Ja mam zaklopy z 28mm palubek ze dreva dovezeneho z finska - borovice. A rezali mi to na pile kawulok- zajistoval totenkrat arexstav.
Jinak pokud chces z eshopu - hledej borovicove podlahove palubky a dal bych tl. 24. Ty jsou vysusene vetsinou spravne. Ale obkladove susi na 12-15% s bidou takze se seschnou vzdycky.
Pokud byste si nechavali obkladove delat na zakazku, chtejte suseni na 8%, max 10. Pak drzi.
Ale samozrejme to bude stat vice...
@tomas80 ja mam na pricky udajne seversky smrk kdyz jsem videl tu borovici co nabizeli to byla silenost, ale je pravda ze by na tom borovice mohla byt za normalnich podminek lepe
@geodett my máme normálně českou borovici. subjektivně mně příjdou opravdu lepší ty borovicové. já ale moc palubky nemusím. když to jde, seříznu jim pod úhlem hranu a překládám :-) kam se hrabou palubky proti překládané variaci :-)
@tomas80 Nám už to také z hlavy vypadlo, proč se při stavbě něco tak dlouho dělalo :-)
Ale...minulý rok, když jsme stavěli tu naší novou budičku a třeba jednu blbou palubku ,5m dlouhou a ještě sešikmenou, ukončující) dávali na strop hodinu a půl...tak jsme si to zase vybavili :-)
Sejrak . Zdravím my máme firmu Srub.cz
Vyrábí je v areálu v Pětihostech pod Prahou. Je to Česká firma která má za sebou 4 generace tesařů a stáže v Kanadě . O jejich kvalitě práce nebudu ani mluvit protože to ani nechápu jak to dělají. Jsou to umělecká díla. Po půlročním hledání ,rozhodování a nabídkách asi čtyřech firem jako je Rájec,Ok Pyrus,Písař , Urban, Sušice,Haniš u kterého jeho práci vidím poměrně často, poněvadž postavil tady u Lhoty jeden hezkej srub. Nicméně Srub.cz prostě vyhrál na plné čáře a to nejen přístupem, provedením ale dokonce i cenou což je div a rozdíl oproti ostatním ? U některých i 300 tisíc . Náš srub Tip upravený Kansas bude 8×9 + veranda 2×3m samozřejmě s podkrovím. Cena za hrubou stavbu bez zakl.desky, krytiny a výplní máme celkem 930.000 i s projektem a vybeháním což bylo 76.000. Pro více informací můžete klidně volat 739644941 momentálně teprve máme těsně před základovou deskou a srub už nám dělají. S pozdravem Tomáš Vítek
@mikeone
My mame na juhu dvojskla a na severe/zapade trojskla. Pri termovizii medzi nimi nevysiel nijaky zasadny rozdiel, zato pekne vysli rozne spary. Tiez sa nam na ziadnom okne nezraza vlhkost.
@tomas80 My si prave velmi vela veci robime sami a ide to tak strasne pomaly. Uz byvame 4 mesiace a este len dnes dokoncujeme malovanie poschodia. Dole ostala este jedna izba. Ked si clovek uvedomi kolko trva obycajne malovanie. Kym sme nestavali, myslela som, ze chcem robit co najviac svolpomocne, ale uz ma to preslo :).
Brusili sme vela sami vo vnutri - viacmenej sme opravovali po tych, co to brusili a je to otrasna praca. Vonku sme si to nechali urobit a nelutovali na to ziadne peniaze. Tiez to malovanie kompresorom z vonku - davali sme zaklad proti plesniam a tak a potom chemicku farbu. Ked som videla co ti chlapici vsetko dychali, mali sice ochranny odev a tak, ale velmi som sa tesila, ze to nerobime sami.
Pod nami preniesli drevenicu asi pred 2 rokmi a brusia si to sami ... uz rok a pol. Este neskoncili a uz aby zacali odznova, ak by chceli mat rovnaku farbu dreva. Ale mam taky pocit, ze oni to nechcu nija zabezpecovat, len vybrusit od spiny a nechat tak.
@unities mohla bys, prosím, napsat něco bližšího o tom, jak jste si nechali brousit a natírat dům? Je na Slovensku někdo, kdo takové služby nabízí? Zkušenosti? Kvalita práce? Případně kontakt? Na kolik to přišlo? Pídíme se po firmách, ale zatím pramalý úspěch. Přitom jak tryskání, a je jedno, jakým médiem, tak třeba nátěry pomocí něčeho jako wapka by zase nemusely být z říše UFO. Také bychom rádi co nejvíc udělali sami, ale má to meze, tak bych ráda zjistila, jaké vlastně služby v této oblasti existují, případně kde se dají najít a za kolik
@sejrak ahoj. uvedenou firmu většina z nás. cenu za hrubou stavbu musíš specifikovat. jak silná kulatina bude na tvůj srub použita? jakou izolaci použijete do spár? je v ceně kompletní broušení? kolik má srub podlomenic(teras), sukének atd. má srub špunt (podle učebnicové poučky musí být u stěny nad 10 metrů, ale ve skutečnosti se taková věc posuzuje podle umístění oken a dveří)? jak ti zdůvodnili, že používají namísto diamantu nebo zrcadel rohový spoj na ozub? je to jediná firma, o které je známo, že to dělají "postaru".
@tomas80 no to kdybych měl vše takhle rozepisovat tak se to sem snad ani nevejde v základu jsem vše uvedl , a co se týče broušení a že to dělají po staru tak mohu odpovědět že loupou kůru velmi výkonnou vapkou což pro mě byl zážitek a překvapení. Kulatina si zachová krásný hladký čistý povrch kdy vás doslova nutí ji hladit. Jinak jestli tam budou nějaký špunty nebo sukýnky a podobně vám psát nemusím vzhled jsem sem zadával vložením zkopírované adresy tak kdo chce může se podívat. Chtěl jsem jen pomoci s výběrem a pro mne je Srub.cz firma č.1
Náhodou nemáte někdo zkušenosti s firmou MAPH dřevěné materiály? Mají v nabídce palubky severský smrk 20x195x6000 a udělali mi dobrou cenu za materiál, tak i za dopravu. Tak si nejsem jistý co to bude :-|
@prapor1 ahoj, ja som kupoval pred rokom okolo 5-6 mesiaca podlahove palubky smrk podlahovku special 40x245x5,1 m, nechal som to uz v uzavretom dome aby sa prisposobilo drevo okolitej vlkohosti a podobne, ke dsom ho meral vlhkomerom nenameral mi hodnotu , co v mojom pripade je menej ako 10 percent vlkosti v dreve, cez to najvacsie teplo v auguste sme robili podlahu, pero drazka klinom a skrutkami, a nevyhnes sa tomu, teraz mame medzeri tak do 3 miestami 4 mm. Co nam ovsem nevadi, super sa to da povisavat, lebo vsetka spina ti vojde to tych skar aspon sa tolko neprasi. Takze ja sm zatial spokoojny, uvazujem nad tym istym alebo tensim aj na poschodie. od firmy ktoru si napisal.
@jumpmans@petronia Děkuji vám za radu, nevšiml jsem si, že jsou palubky zařazené do "fasádních", ale co jsem teď studoval normu a díval se i na jiné prodejce, tak obkladové palubky mají normu a prodávají se s vlhkostí 12+-2%, podlahové 10+-2%. Navíc když bych i ty 10% palubky nabil v otevřené roubence na krokve z čersvého dřeva, tak by si okolní vlhkost natáhly do sebe.
Diky vsem za prispevky k diskusi dvoj-trojsklo ;), tak nejak sem cekal ze je to v zasade nemeritelne :), ale jak rikate, ty cenove rozdily nejsou nijak znatelne. Tak se nechame prekvapit, co k tomu rekne jeste architekt :)
@mikeone 3,6m dlouhé okno dvojsklo - při munus 20 z okna chlad nešel, kdyby šel, mám hrubé závěsy, které jsem letos nepotřebovala použít, chlad šel z uplně jiných míst :), dvousklo nám stačí zcela,,, :) trojsklo při velikých plochách je šílená váha :( už i tam máme co dělat ,,,jih je skoro celý prosklený,,,
@esmeralda tak to je srubový hrad a sen,,, užasné detaily, úplně jsem se zasnila, děkuji,,, na takový domeček počítám naspořit 20mg :), na takové parcelce u jezirečka :)