@xavik rost na pricky jsem delal cca 4 dny sam v jednom, bylo to z tramku 8x8 cm a pravde je ze to nemam tak huste, ale mam tu hromady veci jako pod uhlem a az nahoru do spicky, celkem jsem tech tramku tady namlatil asi 550 m
@moon126 chce to hlavne firmu co uz to nekdy delala, mne to delala parta celkem zkusenych srubooknaru a mam to na pene a drzi to, kazdopadne komprimacni pasky budou lepsi
@jumpmans jsem úplně na začátku zvažování tohohle typu stavby- z lepených hranolů, objevila jsem tady na MS jednu uživatelku,která to ted staví, psala mi,že mají tlouštku hranolů 24 cm a že se to nebude zateplovat, na netu ale píšou,že musí být tlouštka min.30 cm, jinak se musí zateplit , z exterieru ,ale to pak zvenčí není dřevo,nebo mezi- hranoly,výpln izolací,hranoly- to máš ty, co jsem u tebe našla v textu:) já bych ráda stavbu pouze z jednoho materiálu, zvažujeme slaměný,ale to nejsou firmy,které to staví, nebo dřevěný,ale ne kulatiny srubu, takže zbývá roubenka , z lepených, kvůli rychlejšímu procesu a nesesedání v takové míře...tady jsou vysloveně nadšenci a diskuze je rozsáhlá, není v mých schopnostech, to všechno přečíst, většinou j eto o srubech...co hledám, jsou úskalí takové stavby, při realizaci a při bydlení:)
@joy_ pokud budes delat roubenku ze susenych lepenych hranolu, mas asi tak polovinu nasich "srubarskych" problemu vyresenych, to prakticky neseda a je to taky masivni drevo, takze ja si myslim ze v tom zadny zasadni uskali nejsou, musis mit vztah ke drevu a chtit, zbytek uz prijde :-)
jsou tu lidi co maji roubenku z cedru sila 15 cm a zijou :-) otazka je jake to bude od roku 2020 vyhovet predpisum na energetickou narocnost, coz se asi docela dotkne vystavby srubu a roubenek
@geodett myslíš, že nebudou splnovat od roku 2020 nějaké limity? našla jsme skvělé video https://www.youtube.com/watch?v=uPtjo... kde majitel si měří teploty, únik tepla, vlhkost a je velmi spokojený s tlouštkou 24cm, ale už tam pán ze stavbení firmy říká,že je tlak na 28cm...snad si budeme všichni moc postavit, to co chceme...majitel tam,ale říká, že nebydlí trvale, temperují tedy na 16 st v zimě a že trvá dlouho,než se dům vytopí, to je info o které mi taky šlo...sendvičová dřevostavba se vytopí úžasně rychle, roubenka tedy asi ne
@joy_ to video tady nekdo postoval celkem nedavno, OK Pyrus je jedna z nejlepsich firem u nas na masivni stavby
od roku 2020 bude platit ze se budou povolovat jen "nulove domy", ale je to hodne o tom jak si tu smernici EU vylozi jednotlive staty, je v tom docela chaos a bude hodne zalezet na tom kdo bude pocitat prukaz energeticke narocnosti
http://www.portalobydleni.cz/zpravy/1...http://www.nulovedomy.org/co-stanovuj...
k tomu vytapeni - masivni drevena stavba at jiz roubenka, srub, ... se vytopi rychleji nez cokoliv zdeneho a nezalezi jestli ma clovek kulatinu, lepeny hranol, nebo suseny hranol to plati obecne a je dano vlastnostmi dreva, ale zase to nema tu akumulacni schopnost co maji cihly
@geodett ta akumulace se dá nahradit jednou cihlovou stěnou s hliněnou omítkou, alepson tak to mám já načtené:) myslíš,že lepená roubenka se vytopí stejně rychle jako sendvičová dřevostavba? nulové domy se dají postavit jedině s obří izolací a to pak není už o přírodních materiálech, nebo pokud,tak cena by byla šílená..tak to postavíme když tak jako chatu
@joy_ zkus ilona14. Nevím, jestli to má z hranolů nebo lepených hranolů, zeptej se. Také bilbery, prapor1, petronia, kees_2 nebo kocickadh. Roubenky z hranolů mají ještě pavelk a petrfrenk, ale ti to myslím nemají z lepených hranolů. Myslím, že roubenky z lepených hranolů u nás dělá firma Cedar home, sídlí někde u Zámrsku. Ti ti to asi jenom vychválí, ale jestli se dostaneš na nějaké jejich odběratele, tak tam bys ty reference nejspíš získala
@joy_ podle mě, když se člověk nad tím zamyslí s troškou odstupu, tak ty "nulové" domy by měly být povolovány jenom k trvalému bydlení. Ostatní se nadále budou moci stavět, ale jenom jako chalupy. Ovšem na chalupě můžeš mít také trvalé bydliště. Smysl tudíž spatřuji v tom, že na chalupy je větší DPH, než na domy k trvalému bydlení (rozdíl 6% v částce několik mega jsou docela peníze), také tam máš nejdražší elektřinu (také nejvyšší DPH) a stavební úřady mohou víc kouzlit. Takže bych řekla, že je to snaha prostě vydřít z lidí víc peněz. No a pak mnohde také významu nabývá územní plán, který ti určuje, kde má být trvalé bydlení a kde rekreační. Možnou, byť nevelkou výhodu (dočasnou) spatřuji v tom, že pozemky pod rekreační objekty bývají zpravidla levnější, než ty pod rodinné domy, a že může být snazší povolit třeba septik s biofiltrem, neboť se automaticky nepočítá s kanalizací
@joy_ jasne staci stena nebo kachlaky :-)
mluvil jsem o drevostavbach z masivu, co delaji sendvice tezko rici nikdy jsem se tim nezabyval
kdyz si prectes ty clanky, tak zjistis ze jejich nazev nulovy dum, zdaleka nemusi byt pasiv, ono je to tam celkem popsane ze to bude hlavne hra s cisly (to uz je ostane i dnes), takze myslim ze ty sruby apod. pujdou i po roce 2020, jen se to bude muset nejak lepe napsat asi :-)
@esmeralda2 děkuju moc, najdu si ty uživatele:) ..jasně že půjde o vyždímat z lidí peníze, vždyt dál 90 % domů zůstane energeticky nehospodárných a ty nebudou nutit to změnit, budou buzerovat jen ty, kdo budou stavět nově...já o tom radši nebudu přemýšlet,kdoví jak to bude, už ted neumožnují hypoteční pravidla lidem stavět, pak ješte tyhle nulové limity, které stavby prodraží, to by se stavebnictví zadrhlo ato se budou lidi i firmy bránit, takže kdoví co bude:)
@geodett snad do té doby budeme mít stavbení povolení:) chceme stavět v Krkonoších a tam je hodně firem právě na roubenky, nikdy jsme o ní neuvažovali,ale tam se to tak nějak nabízí..ale nebudeme v ní stále, takže právě hledám informace k té vytopitelnosti...taky jsme moc chtěli lehký dům na vrutech, bez základové desky, ale to u tíhy roubenky nebude možné
@joy_ KVH teda lepený hranol je prakticky objemově stálý, což je výhoda a jak říkal @geodett, odpadají problémy spojene se sesychanim. Cena materialu je ale hodně někde jinde, no pokud pro zájemce náklad 200.000,- na baráku navíc neni problém, tak pak je to asi v pohodě.
@xavik Ahoj, mám v patře kročejový polystyren 5cm je hodně měkký, byl docela problém v něm pak uchytit podlahové topení. Skladba je překládaná prkna, miralon 2 mm (proti propádávání prachu a polystyrenu mezi prkny), tvrdý polystyren eps 150 na vyrovnání překládaných prken (to byla nějvětší pakárna) a na tom ten kročejovej polystyren, rastrová folie na podlahové topení a navrchu 6 cm betonu :-). Vím, že srubaři moc beton nemusí, ale já jsem nadmíru spokojen. Utlum hluku, podlahovka atd, to se mi prostě líbí.
@moon126 Ahoj, té pěny bych se zas tolik nebál, dilataci tam řeší právě ten trámek, který je kluzný ve srubové stěně a pěna tedy spojuje ten trámek (který je nastojato jako okno) a okení rám. Po jedné zimě jsem ještě tu pěnu přelepil páskou (uvnitř parotěs, venku paropropustnou, viz foto), Přes tu pásku přijde ještě lišta, ale to jsem ještě nezrealizoval, asi až po této zimě.
@joy_ v Krkonoších "kraluje"Roubal,zkus ho oslovit a dojeďte si na prohlídku jeho staveb..s vychytavkami ;-) ,i kdyby to neklaplo,pokoukanicko pekne ;-)
@esmeralda2 s nim jsem si kdysi psala kvuli tem pilotum, vypadlo mi. Ze ma roubenku, dekuju🙂 mela jsem za to, ze na pilotech lze jen lehkou drevostavbu