Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
@obludak Habr opadne až když opadá listí z dubu x-) Suché listí na něm zůstává přes zimu, na jaře se záhadně ztratí ;-) . Trochu řidší to v zimě je, ale takový hezký kompromis mezi jehličkama a mnohdy jedovatými keři. Kvituji různorodost v plotě, to je paráda.
Odpovědět
@xavik :-) to je pravda, zaměnil jsem neopadavost za stálezelenost.
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 máme habr. Občas se musí stříhat, ale jinak je bezúdržbový. A když na něj kašleme, tak rozdíl oproti těm plotům, o které jejich majitelé pečují, je jenom v tom, že roste pomaleji. Dá se to také zkombinovat - 1 - 2 roky péče, aby trochu povyrostl a zhoustl, a pak ho nechat žít vlastním životem. Ale teda musím dodat, že nemáme kolem anglický trávník. Ani jsem nezaregistrovala, že by z něj někdy někde leželo listí, a to ho máme z roku 2012
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 hele, tam u vás je doma habr a jalovec, bez údržby to nepůjde. Loni jsem objevil sibiřský jilm, dá se to koupit u starkla, kámoš to má, musí se to stříhat že začátku často a hodně, aby to zbohatlo, ale za 2 roky plot jak víno, kdybych to neviděl, tak nevěřím. Jalovec je taková naše túje, ale bacha, je to mezihostitel rzi hrušnové.
Odpovědět
Profilova fotka
@jptn mne uz vsechno smrkovy na zahrade sezral kurovec
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett no co jsem jsem četla a slyšela ,tak ten snad napadá starý stromy,ne?
Odpovědět
Profilova fotka
@jptn kdepak u nas v lesich uz sezral i 30 lety porosty, mistama se dal uz i do borovice a modrinu
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett tak to my jeste nemáme ;-) , my máme mladochy ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato máš recht, jalovec je sviňa. musel jsem ho nakonec vyřezat, i když to byla památka po dědovi ;-( asi zkusím ten habr. stačí zasadit nálety nebo musím koupit něco spešl?
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett i ty malé?
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett @geodett @vorelmato u nás celý rok dost prší. díky tomu roste tráva jako blbá, takže jsme koupili zahradní traktor, jelikož to neustálé lítání za sekačkou nemělo konce. no, ale věřím, že ta vláha pomůže stromům, aby ty hajzlíky zalily pryskyřicí.
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato minulý týden jsem ti běhal na place po modřínech :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 mam tu asi 7 ks kolem 20-25 let ty jsou suchy, jeden stribrnak ten zatim odolava a izolovany velky cca 80 lety smrk u drevniku ktery taky zatim drzi
Odpovědět
@geodett 7ks statnych smrku s vestvemi nad hlavou se uz snad neda ani pocitat jako zivy plot, leda by ti rostly horizontalne :-D
Odpovědět
@tomas80 kdybys četl moje psaní z toho odkazu, tak bys už lítal po lese a škubal nálety 8-( ...ok, v klidu, počkej pár neděl, až příroda usne. Normálně nešetrně vyrvat, do kybla se jich vejde i 300ks. Nálety 20cm až 1 m. Jen ty, kde fakt nemají šanci. Najít statný velký habr (rodič) a pod ním stovky dětiček. Ale psst, je to zakázaný. :-x Mě se tam přimíchal i dub a líska. Pozděj jsem dosadil i jiný (ostružiny, maliny, rybíz, muchovník, aronia, smrček, líska aj... holt pseudoekozahrada :-p ) - čím menší stromek, tím lépe se ujímá. - lehce zastřihnout konce kořínků (když se ti chce), dát přes noc do vody. - doporučuji dvě řady cik cak cca 30 cm od sebe - pokud nejsi dohodnut se sousedem, tak sázet min. 0,5m (spíš 1m) od hranice. Nebo ještě dál, aby ses dostal ke stříhání. V dospělosti může být šířka plotu klidně dva metry. - zašlápnot rýč, zapáčit, do díry tvaru V vložit stromek a rýčem kousek od díry zase půdu přitlačit - mulč je vždy plus, zadrží vláhu. Mulčoval jsem štěpkami. Později můžeš přihrnout i posekanou trávu. - na jaře zastřihni, klidě i 1/3 stromku. Ať se to větví pěkně už odspodu. Já snad střihnul nějaký konečky ještě na podzim. - pokud máš možnost a čas, zalívej. - stříhat 2x i víckrát / rok, dle potřeby Takto zrychleně jsem to sázel já a to hlavně proto, že jich mám přes tisíc. Kdybych to kupoval v zahradnictví, kopal rýhu, hnojil a kdovíco ještě, tak se nedoplatím. Takto cena = 0 kč, čas minimální. (viz. http://nasdomek.cz/zivy-plot-z-habru/ 130 stromků za 27 645 Kč :-. ) Ale zase na druhou stranu čekám déle na pořádnou výšku (sucho tomu taky nepřidalo). Ikdyž to častý zalévání obecně rostlinu rozmazluje a suchu hůř odolá, páč si nedonutí kořínky sáhnout hlouběji. Je to vždy něco za něco.
Odpovědět
Ahojte, poradite mi dobru izolaciu do strechy? Chceli by sme asi ROCKWOOL, ale neviem aku zvolit. Dakujem za rady
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@moon126 nechceš radši nadkrokevku?
Odpovědět
@esmeralda2 uz mame krytinu, tak uz nie. Je to lepsie?
Odpovědět
@moon126 Rockwool, Isover, Knauf, všechno je to stejný materiál, hydrofobizované minerální vlákna, jenom je to v jinem obalu a tvaru, desky nebo role. Role jsou zpravidla levnější, ale pokud máte nějak nestandardní šířku mezi krokvemi, jako já, mohou desky být lepší varianta. Pokud to nebudete dělat svépomocí, nechte řemeslníka ať si vybere s čím dělá normálně, ty systémy se od sebe mírně liší v detailech, tak ať to udělá tak jak to umí nejlíp. Při pokládce svépomocí se nejřív poraďte s nějakým schopným řemeslníkem, kde jsou jaké pasti při postupu a dále se pak řiďte podle ceny a možnosti vratky nadbytečného materiálu. Stavebniny objednají cokoliv, ale jen to co mají normálně skladem jsou ochotní taky odebrat zpět při nespotřebování, případně budou pružnější při dodávce dodatečného materiálu. A nadkrokevka je skutečně daleko nejlepší varianta, jenom je potřeba s ní počítat hned při plánování paropropustných a nepropustných vrstev a zejména jejich napojení na obdobné vrstvy ve svislých konstrukcích, může to být těžší než se zdá. A samozřejmě, je taky nejdražší.
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 hehe, to je materiál co? Jsem zvědav jak to dopadne, mistr se hrdil že si zaradi, ale bude to prý hodně rustikální ...
Odpovědět
Profilova fotka
@obludak ja osobne jsem nic nikam nenapojoval, nadkrokevka je na zaklopu z prken a izolace ve stitech konci pod zaklopem srub ma vetrat :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@moon126 nadkrokevka je určitě lepší. Vyhneš se tepelným mostům, položíš ji na dřevěný záklop a hned máš hotové podkroví. I práce s ní je nesrovnatelně jednodušší, a mnohé z nadkrokevek mají přímo integrované fólie, takže se o nic moc starat nemusíš. Mají také zámky a spojení lepícím pruhem. Ta izolace je pak i pochozí a nepropustná, takže se nemusíš bát špatného počasí a spěchat za každou cenu
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato dobře to dopadne. on právě rád staví "nadivoko." náš srub se mu nelíbí, protože jsou všechny klády hodně podobné :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato jsem obětí rzi hrušňové a kdybych ten jalovec v okolí našla, bez milosti by šel
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 takovému staviteli by se asi líbil náš srub
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 u nás se mu líbilo, samozřejmě jsme náležitě okomentovali nedostatky, bohužel s tím už nic moc nenadělám...
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato jj, říkal. mezi námi, něco ti povím. ještě jsem neviděl srubaře, který by si neuměl diskrétně nebo i napřímo pochválit svoji práci vůči konkurenci. :-D v tomto jsou čeští srubaři opravdu úchylové :-D jmenovat nebudu, ale jedná se o všechny významné srubaře z moravy, které všichni dobře známe. :-|
Odpovědět
@moon126 nepremýšlal si nad konopnou izlociou? My máme konopu z Čiech a mám pociť že aj v najvačších teplotác mi je zima v podkrový :) určite by som do inej nešiel, keby som znova robil podkrovie
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 to asi není jen o srubarich. Ať si frflou jak chcou, ale ať potom uznají že něco podelali. Na každém baráku něco najdeš... No jsem zvědav jestli z těch 20kubiku nakonec nebude jenom drevnik...
Odpovědět
@kamenica nad tym sme nepremyslali a vies mi dat kontakt? Dakujem
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?