Jaké rozměry mohou mít stavby na nestavebním pozemku?

Prosím, dozvěděla jsem se, ze jw možné postavit stavbu 8x12 na stavební povolení, ale pozemek nemusí být stavební, je to možné? Nebo opravdu muze být pouze chata 5x5 na nestavebním pozemku? Či jaké rozmery mohou být stavby na nestavwbnim pozemku pouze na povolení stavby.
Odpovědět
1
2
@andymun8 Záleží na tom, jestli myslíte ÚP nebo KN. Spousta RD se staví na nestavebním pozemku, který se stane stavebním, až se stavba dokončí, zapíše do KN a tam se změní pozemek na zastavěnou plochu. Pokud ale myslíte stavební pozemek v územním plánu, tak na nestavebním prostě stavět nesmíte a nikdo Vám to ani nepovolí.
Odpovědět
Tak, tak... My teď stavíme na pozemku, který je v katastru nemovitostí stále vedený jako zahrada, ale v územním plánu byl zašrafovaný jako stavební.
Odpovědět
My máme v KN uvedeno “orná půda”, v ÚP označeno jako “P1 - plochy pro přestavbu”. Snad bude brzy i SP!
Odpovědět
@m2s máme v UP nyní uvedeno TTP, dá se to tedy nějak obejít? Nevíme, jestli je vidina, ze změní na stavební. Je ale velikost stavby, 8x12, která nepotřebuje tuto změnu? Vím, ze klasicky 5x5 je chata, jsou ale i jinaci rozmery, které mohou být na nestavwbnim?
Odpovědět
@jozkakomosny v ÚP je nyní psáno TTP, takže můžeme začít stavět a potom žádat o zapsání do KN?
Odpovědět
@andymun8 Nemusíte přece začít stavět, dokud to nemáte povolené. A na pozemku, který není v ÚP označen jako stavební, Vám stavbu nikdo nepovolí.
Odpovědět
@jozkakomosny takže musíme čekat.. 🤷‍♀️ Je ale velikost stavby, 8x12, která nepotřebuje tuto změnu? Vím, ze klasicky 5x5 je chata, jsou ale i jinaci rozmery, které mohou být na nestavwbnim?
Odpovědět
@andymun8 Záleží na tom, co máte napsáno v ÚP. Tam jsou uvedeny záměry, které jsou v tom území přípustné, které jsou podmíněně přípustné a které jsou nepřípustné. A pokud tam jsou jako nepřípustné všechny stavby, tak tam nepostavíte ani tu chatu 5x5 m. Takže si nastudujte ÚP Vašeho pozemku, každá obec to má na internetu. Pokud to tam náhodou nemá, tak je to vždy přístupné na webovkách příslušného úřadu územního plánování. A pokud se v tom nevyznáte (což je opravdu někdy poměrně složité, protože musíte aplikovat společně výkresovou a textovou část), tak je nejlepší zajít si osobně na ten úřad územního plánování na konzultaci. Obvykle jsou velmi vstřícní.
Odpovědět
@jozkakomosny nechali jsme si toto vyzjistit.
Odpovědět
@andymun8 Takže, jak vidím, máte naprosto dokonalé informace. Víc opravdu nepotřebujete a poněkud nerozumím, co byste chtěla vědět víc. Když to shrnu, tak je to zemědělská půda, na které teď nemůžete postavit vůbec nic, a do budoucna se uvidí, jestli je reálná změna ÚP a v jakém rozsahu. Jestli teď risknete koupi je na Vás.
Odpovědět
@jozkakomosny co více pro to udělat. Na obci nám rikaji, ze jim vadí cesta, ta je ale široká přes 3,5m, nevidíme tedy problem. Navrhli jsme i ze vybudujeme na vlastní náklady a navíc, cesta regulérní stačí být recyklat či drť, to se opět však nezdá. Známy stavbyvedouci říkal, ze není absolutní problem na stavební, mesto však hledá problémy. Tak i vymyslime, pokud by problémy mělo, jak to obejít, jestli by aleson šel mobilheim, chata,…
Odpovědět
@andymun8 Bohužel, ani mobilheim, ani chata. V těch Vašich podkladech máte všechno vysvětleno, včetně problematiky přístupové komunikace. A s obcí se pokuste dohodnout po dobrém, protože záleží jen na zastupitelstvu, jak se rozhodne.
Odpovědět
Článek se načítá
@jozkakomosny snažíme se. 🙏
Odpovědět
@andymun8 není co víc dělat hlavně když máte všechno už Krásně zjištěné tak není co řešit jen čekat navíc obec se zjevně staví proti a ikdyz změnu schválí tak než se provede bude trvat věčnost spíše mrkněte po jiném pozemku.
Odpovědět
@edison101 momentálně běží změna UP obce, cca byla vyhlášena v únoru 2023. My proste doufáme, ze nás podpoří a ze veřejné prodejnami bude v náš prospěch. Dalo by se pak nějak proces popohnat? Je přeci zrychlení forma, která se dá koupit…?
Odpovědět
@andymun8 Nic takového neexistuje, to se popohnat ani koupit nedá. Navíc ten pořizovací proces vede orgán územního plánování, ne obec. A veřejné projednání na Vás nebude mít v podstatě žádný vliv, tam se jen řeší vznesené námitky. Pokud ten Váš pozemek ale obec do návrhu změny vůbec nezadala, tak jste stejně už skončili, Váš pozemek se vůbec nebude projednávat.
Odpovědět
@jozkakomosny nene, dala, už se to řeší na stavebním úřadu
Odpovědět
@andymun8 Promiňte, ale co ještě řešíte na stavebním úřadu? Ptám se proto, že ten změnu ÚP nedělá.
Odpovědět
Krajský úřad zabývající se změnou ÚP.
Odpovědět
@andymun8 Krajský úřad??? Hm. Malinký problém vidím v tom, že toto neřeší krajský úřad, ale orgán územního plánování na pověřené obcí III. typu... 🙂 🙂 🙂 Nebo snad už je ta změna řádně schválená a platná a Vy jste podali podnět k přezkumu?? Víte, já mám už pocit, že si z nás děláte trochu srandu.
Odpovědět
@jozkakomosny nene, spíše zoufalství. Má městě nám rikaji, ze čekají na rozhodnutí úřadu, úřad zase ze tohle si rozhoduje mesto samo. My už taky nevíme, kam ještě jít, koho prosit
Odpovědět
@andymun8 kupte jiný pozemek v nejbližších letech stejně na něm stavět nebudete.
Odpovědět
Jenže tento pozemek je za 800 000,- a jiné se pohybují kolem 3,5M
Odpovědět
Noc si z toho nedělej , já musel běhat na 2 úřady než jsem dostal povolení dost rádi si to přehazují 😀. Ani jeden úřad nevěděl kdo to má povolit 😀
Odpovědět
@andymun8 No a nenapadlo Vás, že ten pozemek je právě proto tak levný, že se na něm nedá stavět?
Odpovědět
@andymun8 a vy si myslíte že vám to město prodá za těch 800 000? Když se změní uzemko a místo zeleně to bude stavební parcela? To jste naivní. Třeba u nás ostatní plochy jsou za 40kc/m zahrady a jiné zelené plochy kde se nedá stavět 200kc/m. A pozemek na stavbu myslím 800 Kč/m ale to si nejsem úplně jistý jestli to není trošku víc. Takže za tu cenu s tím vůbec nepočítejte.
Odpovědět
@andymun8 navíc nevím jestli víte jak funguje koupě od města ale vy vyresite změnu uzemka atd že to koupíte ale město musí veřejně vyvěsit záměr prodeje a může se přihlásit x dalších zájemců když budou problémy vyřešeny a potom to půjde obalovou metodou kdo dá víc. Takže ve výsledku to třeba koupi někdo jiný a bude to mít bez starostí.
Odpovědět
Naprosto souhlasím s @edison101. Pokud nemáte nějakou smlouvu o smlouvě budoucí nebo o předkupním právu, tak ten pozemek koupi kdokoliv.
Odpovědět
@jozkakomosny osobně si myslím že to ani nejde mít předem. Řeší se to teď u nás, zájemce chce koupit pozemek o výměře 11 tisíc metrů je to dle katastru ostatní plocha a v uzemku plocha pro zeleň vodní plochy atd. Takže cena 40kc/m tedy 440 000kc. A zájemce si chtěl nějak pojistit že to bude jeho ale přímo mu řekli že ne že to nejde musi dát záměr na vývěsku. Teď to tam bude 2 týdny vyset a uvidí jestli se přihlásí ještě někdo. On má ale výhodu že se to prodává přímo se záměrem co by tam vzniklo takže do kupní smlouvy bude dáno hodně podmínek k tomu pozemku což zájemce třeba odradí.
Odpovědět
@edison101 pozemek je soukromnika. Prodává nám ho takto. Je sice nyní TTP, ale my ho koupíme jako stavební, jinak ho prodávat nebude. I tak jste na jiné cene, než ve městě. No uvidíme. Spíše mě zarazí, ze si to prehazuji urady
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?