Je možné stavět na pozemku, ke kterému není cesta?

Zvažujeme koupi pozemku jako zahrádky, je v zastavitelném území, lze zde dokonce postavit RD. Do budoucna zvažujeme stavbu chaty. Ale v okolí pozemku jsou pouze parcely jiných vlastníků a pouze z jedné strany je pozemek, který je veden jako zahrada ve vlastnictví obce, na ten dále navazuje další pozemek ve vlastnictví obce a až pak je další pozemek, který je veden jako ostatní komunikace. Ted až k pozemku vede taková polní cesta. Nevím však, zda má smysl takový pozemek kupovat, aby nám pak povolili zde něco postavit a hlavně, abychom se tam do budoucna dostali, pokud by obec třeba chtěla ty okolní parcely někomu prodat jako zahradku. Děkuji za radu.
Odpovědět
Google, práce na 5 vteřin : "Bez zajištěné přístupové cesty nelze legálně stavět. Zajištěným přístupem se rozumí cesta ve vlastnictví obce nebo soukromá cesta zatížená nájmem či věcným břemenem průchodu a průjezdu. Samotné zakreslení cesty do územního plánu nestačí." Dalších 5 vteřin : je důležitá vyhláška 501/2006 Sb. v platném znění, § 20 bod7): „Ke každé stavbě rodinného domu nebo stavbě pro rodinnou rekreaci ……… musí vést zpevněná pozemní komunikace široká nejméně 2,5 m a končící nejdále 50m od stavby.“ Takže na 99% vám, bez vlastního (nebo alespoň smluvního zajištění příjezdu přes pozemky cizích vlastníků), žádnou stavbu nepovolí - pokud to chcete mít na 100%, zajděte si na místně příslušný stavební úřad.
Odpovědět
Kdo vlastní tu polní cestu?
Odpovědět
Profilova fotka
Přeji dobrý den, pokud o pozemek hodně stojíte, pak oslovte vlastníky parcel přes které vede příjezdová komunikace, zda budou ochotni za nějakou smysluplnou úplatu zřídit věcné břemeno, nebo odprodat spoluvlastnický podíl. - bez zajištění přístupu nezískáte hypotéku - bez zajištění přístupu nezískáte stavební povolení - bez zajištění přístupu k nemovitosti nemá podle mého názoru pozemek žádnou hodnotu... Aleš K.
Odpovědět
@puhelin Obec, ale bohužel to není vedeno jako cesta, ale jako ostatní plocha a navazující část jako zahrada.
Odpovědět
@jaasminka Asi se něco změnilo, protože za námi je rodinný dům, kolaudovaný asi před 11 lety a k němu vede také ostatní plocha ve vlastnictví obce. Dokonce se po té stejné obecní ostatní ploše dostanete i k ploše pro bydlení, kterou má obec vymezenou v územním plánu jako rezervu. Mělo by to být asi 9 pozemků k bydlení.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?