Přehození na stavební pozemek

Dobrý den, s přítelem máme možnost dostat od jeho rodičů pozemek, který jsme se rozhodli, že přehodíme na stavební jelikož není, byli jsme se zeptat na obci kdy nám starosta řekl, že musíme na stavební úřad, na stavebním úřadě nám řekli, že nám pan starosta má dát papír ‘’Návrh na změnu pozemku..,, a že si máme vytisknout i obec a zakreslit si část pozemku a podat to s tím. Jeli jsme tedy zpět na obec kde nám starosta řekl, že tam se nedá stavět( pozemek je hned vedle druhých stavebních, voda se dá natáhnout a s ničím není problém, nyní pozemek mají zemědělci, ale zeleně má obec plno) tak jsme nechápali a starosta nám vyloženě řekl, že ať si klidně podáme návrh, ale že nám to stejně neschválí, když jsme se ptali proč nám to neschválí, tak odpověděl, že to je jakoby někdo chtěl stavět někde solární elektrárnu a my mu to povolíme, nebo chemičku a my mu to povolíme. Pozemek o který se jedná už usiluje 3 generace a furt není umožněno pozemek přehodit na stavební. Vím, že návrh musí schválit zastupitelstvo, ale co když opakovaně budou zamítat? Dá se nějak proti tomu bránit? Děkuji za odpovědi.
Odpovědět
1
2
Zdá se mi Vaše situace poněkud zmatečná - jedná se o pozemek, který je v územním plánu určen k zástavbě či nikoliv? Pokud je určen k zástavbě a je na katastru například veden jako orná půda, tak stavebním se stává v okamžiku, kdy je vydáno stavební povolení. Pokud pozemek v územním plánu není určen k zástavbě, tak je nutné požadovat změnu územního plánu a o té musí rozhodnout zastupitelstvo, pokud nechtějí, tak s tím nic nenaděláte. Na změnu územního plánu není právní nárok. https://www.hypoindex.cz/clanky/jak-z...
Odpovědět
@dvehrdlicky Ano, je to přesně jak píšete. Není co dodat.
Odpovědět
@bajuliin Pockejte po volbach, treba se zmeni vedeni obce a budou k vam vstricnejsi.
Odpovědět
@dvehrdlicky ano špatně jsem formulovala, pozemek není v územním plánování. Děkuji za odpověď.
Odpovědět
@bajuliin Myslíte tím, že pozemek není v územním plánu veden jako stavební? Pokud ano, tak změnit to je možné pouze změnou územního plánu. Puhelin dobře radí - zkuste to po volbách znovu. Ale počítejte s tím, že taková změna bude trvat nejméně rok, že Vás to bude stát kolem 100 tisíc a že to vůbec nemusí na zastupitelstvu projít.
Odpovědět
@milanq ano myslela jsem to tak. Bohužel po volbách se nic nezmění vedení obce zůstává stejné, protože není nikdo jiný kdo by tam chtěl jít a je to malá vesnice. Moc děkuji za pomoc při objasnění, nyní tomu snad rozumím víc. 🙂
Odpovědět
Nejste z Domaslavic?
Odpovědět
Tak on ma svym zpusobem starosta pravdu. Kdyby takto prisel kazdy, kdo ma pole, ze to chce prehodit na stavebni a nic by nebyl problem, tak by se obce brutalne rozrustaly. Nemluve o narustu spekulantu. Chapu, ze vy nejste spekulanti, ale obecne jste ve stejne pozici. Kdyby ten pozemek byl cizi a vedle vas, nevadilo by vam, kdyby si z nej soused udelal stavebni?Pak by prisel dalsi s pozemkem vedle, protoze site uz staci jen protahnout dal a dal a dal… Uzemni plany nejsou kvuli opruzovani lidi, ale maji udrzet nejaky koncept. Kdyz to neproslo uz 3 generace, tak to nebude jen kvuli nevoli starosty. Pro vas by bylo idealni, kdybyste byli sami v zastupitelstvu. Tam pak na vesnicich casto umi merit dvojim metrem.
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu víte někdy si říkám, co by se stalo, kdybychom okusili opravdovou svobodu a politici by toto rozvolnili způsobem, vlastníš pozemek postav si dům (samozřejmě se souhlasem sousedů, nemohou být pošlapána jejich práva). Podmínkou by bylo zasíťujte si to na vlastní náklady. (dnes a v budoucnu řešitelé jako samostatný systém, vůbec nepripojovat) Nevyřešilo by to do jisté míry nemovitostní krizi? Že by pár domů vyrostlo cik cak mezi poli a pristupovou cestu měli polňačku, nevidím jako pádný argument proti tomu. Asi nikdo normální by o to nestál, tak nepředpokládám, že by to bylo masové. Nebo že by lidé nějak zběsile začali stavět u lesů a přírodních památek (u chko a np regulovat). Prostě kdyby se to takto rozvolnilo vyřešilo by to problem toho, že pole na pravé straně vesnice je určené na stavbu RD a je tam ostrá hranice, kdy sousedovic pole tam spadá, ale druhého hned vedle ne. Takto to nahrává k růstu cen...
Odpovědět
@rumcajk Ja myslim, ze by nastala hruza. Developeri by zastaveli nejlepsi mista. Uz jen proto, ze informace o rozvolneni by se k nim od politiku a po znamych dostala jako prvni. Nebo jen skoupili, co se da, aby vydelali. A chudaci zemedelci, ti by mohli skoncit, protoze velkou cast poli si pronajimaji a jakmile by se tam dalo stavet, tak by o to prisli, protoze by sla cena nahoru. Lidi by nemeli duvod stavet vedle sebe, ale kazdy co nejdal od sousedu. Takze to cikcak by z poli udelalo neoratelne. Lidi by si taky stezovali, ze se jim vedle pasou kravy nebo maji prach z pole. Atd. Jako idea zajimava, ale ze by nenastal boom silne pochybuju. Spis boj o pozemky. Ceny dnesnich stavebnich by mozna sly o neco dolu, ale zvedly by se ostatni, coz pro pestitele a chovatele mohlo byt likvidacni.Takze drahe jidlo. Svoboda je pekna, ale ne kdyz mame na male planete 7mld lidi. A ne, kdyz jsou lidi chamtivi, sobecti a rozezrani.
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Těžko říct no. Myslím, že soudný člověk by někde uprostřed pole nestavěl, právě z těch důvodu co píšeš. Navíc hrozná dostupnost po polňačce, žádné vyžití - procházky, hřiště pro děti, obchod... Vyřešilo by to ale tu nespravedlnost, kdy jeden pozemek je stavební, jeho cena vyletí ke hvězdám a sousední pozemek stavební není, a člověk tak má jen z nějakého rozhodnutí úředníka smůlu.
Odpovědět
@rumcajk V žádném případě nechci bránit úředníky, ale je to poněkud jinak. Pozemky a jejich možné využití je určeno územním plánem a územní plán schvaluje zastupitelstvo obce! Takže žádný úředník, ale vámi zvolení zastupitelé. Úřad to jen administruje, ale rozhodující je, co požaduje a schválí sama obec, tedy její zastupitelstvo.
Odpovědět
Článek se načítá
@milanq Potažmo o co se zasadí starosta, vlastní poznatek.
Odpovědět
@daruna To je samozřejmě možné. Zvlášť když je zastupitelsvo stádo ovcí. Však volby jsou za dveřmi...
Odpovědět
Já mám ve svém okolí někoho kdo si koupil pozemek za směšný peníz na kraji obce a kope kolem sebe teď jako smyslůzbavený, že tam teď nemůže stavět. 😞 Obec by mu i ráda vyšla vstříc, ale nejde to a nechtěla bych být starosta s kterým to řeší... Pozemek samozřejmě není v územním plánu, je už bokem, je tam navíc biokoridor nebo něco takového, no spousta ale, takže smůla, ale ten dotyčný si ho koupil s tím, že mu to musí povolit a nějak tam zkrátka postaví. Takže základ všeho je ten územní plán. Já bych třeba pozemek mimo územní plán nikdy nekoupila, protože je to sázka do loterie. U nás se například mění územní plán tuším jednou za dva roky. Něco ani starosta a obec neovlivní...
Odpovědět
@andrea2412 Územní plán že by se u Vás měnil každé dva roky? No to byste byli úplně raritní obec, vždyť pořízení a schválení územního plánu trvá vždy nejméně rok, obvykle nejméně dva. Standardně se dělá územní plán na cca 10 roků.
Odpovědět
@milanq Já to špatně napsala. Když jsem se kdysi na jeden pozemek mimo územní plán u nás ptala, tak mně bylo odpovězeno, že se územní plán bude měnit za dva roky. Takže je klidně možné, že se naposledy tehdy měnil před 8 lety a za 2 roky by byl další. Změna územního plánu je vždy nejistý běh na dlouhou trať, toho jsem si vědomá.
Odpovědět
@andrea2412 Jen si dovolím upřesnit: V územním plánu jsou všechny pozemky v katastru obce. A ten územní plán je dělí podle způsobu využití. Takže říct, že pozemek je mimo územní plán, by znamenalo, že by musel být v katastru (a územním plánu) jiné obce.
Odpovědět
Bohužel celé tohle územní plánování a změny územních plánů jsou v ČR řešeny velmi nešťastně až podivně. Chápu, že bez nějaké regulace by nastal nejspíš pěkný masakr, obzvlášť v některých oblastech. Na druhou stranu, to že nemůžete plnohodnotně využít svůj majetek (který může třeba rodině patřit desítky let), protože o něm rozhoduje někdo jiný a na základě pouhých osobních vztahů. Znám obec, kde při schvalování změny ÚP jeden z pozemků v řadě neschválili, protože vlastník neměl se starostou dobré vztahy a všechny ostatní okolo schválili. Případně pro výstavbu vhodné pozemky neschválili ač na to vlastníci čekali x let a starostou a zastupiteli čerstvě koupené na nevhodné straně obce schválili hned....... To je prostě celé špatně a dovolání žádné.
Odpovědět
No my ted zazivame celkem psycho 😞 . Máme teď záměr stavby na kraji, protože se nám odvolal soused, stavební úřad neviděl žádný problem. Do toho teď chtějí změnit územní plán a tím by byl náš pozemek nezastavitelny. Nějaký nápad jaké připomínky psát do odvolání na územní plán?
Odpovědět
@mellari Jediná dobrá rada: Zkuste to na kraji maximálně urychlit. Třeba tam zajet, vysvětlit Vaši situaci a poprosit o rychlé vyřízení. Protože stavební úřad musí rozhodovat v souladu s územním plánem, který je platný a účinný ke dni vydání rozhodnutí. Takže pokud Vám mezitím změní územní plán a Váš pozemek nebude stavební, nebude moci stavební úřad Vaši stavbu povolit. Takže buď kraj rozhodnutí stavebního úřadu potvrdí a jste OK, nebo ho zruší, vrátí stavebnímu úřadu k novému projednání a pak by musel stavební úřad vydat rozhodnutí dříve než bude změněn územní plán.
Odpovědět
@mellari A na obci se nejde domluvit? Nebo proc ma byt pozemek najednou nezastavitelny. Hlavne tam musi vedet, ze resite stavbu.
Odpovědět
@milanq děkuji za radu, budu se snažit kraj trošku otravovat...uvidíme 😞 @azsinanecovzpomenu na obci zvýší požadovanou výměru pozemků tu my nemáme 😞
Odpovědět
@puhelin Toto je neustále omílaná nepravda. Proč by měli být po volbách vstřícnější?
Odpovědět
@skunkos Treba proto, ze se zmeni osazenstvo zastupitelstva.
Odpovědět
@puhelin nezmění, zvlášť v menších obcích a městech. Nikdo to nechce dělat, často je problém vůbec udělat jakoukoliv kandidátku. Nebo do ní sehnat dost lidí.
Odpovědět
@petros4 V mem okoli je to tak 50 na 50. Nase obec ma na kandidatce pouze cleny zastupitelstva, sousedni obec taky, ale pak je tu spousta obci, kde proti starostove kandidatce je kandidatka nespokojenych vyzyvatelu.
Odpovědět
@petros4 Tesat do kamene. Navíc, předpokládat, že nové zastupitelstvo bude nějak benevolentnější, je omyl. Proč by jako mělo být benevolentnější? Kdyby za mnou někdo přišel že chce upravit územní plán, tak: 1. Posoudím smysl toho požadavku a jeho dopad na obec. 2. Pokud by zastupitelstvo mělo souhlasit, dotyčný by změnu plánu musel uhradit, a to bývají částky v horizontu 50 - 150 tisíc kč a minimálně rok úředních procesů, pokud půjde vše absolutně hladce. Spíš tak 2-3 roky.
Odpovědět
@skunkos Porad to vyjde levneji, nez kupovat novy pozemek. Pokud je to na male obci, vzdycky jsou proti sobe dve strany. Kdo nepece se starostou, pece s jeho protivniky. A ti si delaji navzajem naschvaly. Co neschvali jedni, schvali druzi.
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Já v zastupitelstvu jsem a dost dobře si neumím představit, že by mi na mou žádost prošla změna územního plánu jen proto,že jsem v zastupitelstvu. Opravdu to není všude stejné. P.S.: pokud není pozemek v územním plánu, tak to dle mě zkušenosti bude trvat mnohem déle,než 1 rok. To by žadatelka musela mít hodně velké štěstí.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?