Prověření nezasíťovaného stavebního pozemku před nákupem

Dobrý den, uvažujeme o koupi pozemku, který ale nemá vyhotoveny přípojky sítí (voda, kanalizace, elektřina). Obecná otázka - šli byste do toho? Vzhledem k tomu, že jednání s úřady je vždy složité a zdlouhavé a výsledek nejistý? :-) Pokud už si tím někdo prošel, budu rád za rady - jak investici do pozemku před jeho koupí co nejlépe ošetřit? Co na pozemku zkontrolovat a prověřit? Nějaké podmínky, které si poté dát do kupní smlouvy? Co jsme doposud udělali: 1) LV Jediný vlastník, žádná břemena, žádná zástava. Pozemek je veden jako orná půda, je v něm uvedeno i BPEJ (kategorie III.) 2) Územní plán Parcela je v územním plánu jako určena pro individuální bydlení ( individuální rodinné domy s 1 nadzemním podlažím a podkrovím, povinná garáž) Jsou tam omezení v míře zastavitelnosti (15% hlavní stavba, 5% vedlejší stavba), pozemek má výměru cca 950m2. 3) Vodovod, kanalizace VAK Beroun, máme Vyjádření o existenci sítí, vedou v těsné blízkosti pozemku (vodovod i gravitační kanalizace) Vyžádal jsem si i Vyjádření k možnosti připojení RD na vodovod a kanalizaci, zatím čekáme. Do VAK Beroun jsem i volal, telefonicky mi řekli, že by přípojky neměly být problém, jen je potřeba počítat i s poplatkem na "rozvoj infrastruktury". 4)Elektřina Dle Vyjádření ČEZ distribuce tady jejich sítě nevedou. Realitní kancelář, která pozemek prodává, zajišťuje vyjádření paní starostky, jak to s elektřinou v obci vlastně je. Co plánujeme: a) návštěva stavebního úřadu - prodiskutovat záměr stavět rodinný dům, i když tedy jenom v obecné rovině, protože projektovou dokumentaci ke stavbě domu nemáme hotovou b) návštěva obecního úřadu - opět se seznámit s názorem obce na výstavbu na daném objektu a jestli z jejich strany výstavbě něco nebrání c) návštěva sousedů (jestli nám otevřou dveře :-) Nezapomínáme na něco? Uvítám jakékoliv rady/komentáře. Moc díky!
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od crouch:

Dobrý den, uvažujeme o koupi pozemku, který ale…
@crouch Naprosto zásadní je, slovy zákona, "přímý přístup k pozemku z veřejně přístupné a kapacitně dostačující pozemní komunikace".
Odpovědět

@crouch Je to zastavěné území (intravilán)? Pokud ano, distributor je povinnen vybudovat přípojku elektřiny na jejich náklady. Jen to klidně může trvat déle než rok.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od raptor18:

@crouch Je to zastavěné území (intravilán)? Pokud…
@raptor18 ano, dle uzemniho planu je to pozemek urceny k bydleni. Hned naproti pres cestu je dům. Takže by pripojeni na elektrinu doufám problem byt nemel.
Odpovědět

@raptor18 ano, dle uzemniho planu je to pozemek u…
@crouch Můžete si dát u distributora požadavek na připojení "nanečisto". Technik vám dá vědět.
Odpovědět
Profilova fotka

@crouch kupovali jsme takhle pozemek, jeden ze ctyr pripravenych k prodeji na stavbu RD, v podstate pokracovani stavajici ulice, bez pripojeni na site, ale vedeli jsme ze kanalizace, voda i elektrina je v silnici, vedeli jsme, ze kanalizace bude muset byt tlakova (jsme od cesty z kopce). Nabidka prodeje byla, ze prodavajici zajisti zasitovani na sve naklady. Takze jsme podepisovali tusim smlouvu o budouci kupni smlouve s tim, ze az bude zasitovano, koupime to definitivne. Zadny zadrhel nebyl, nicmene to cele trvalo skoro rok, takze s tim pocitejte, jestli si spravne pamatuju, tak nejdyl to trvalo CEZu.
Odpovědět
Před více než rokem jsme kupovali také nezasíťovaný pozemek. Na všemožná povolení čekáme doteď, ale v zásadě nemám pocit, že by to trvalo déle, než kdyby byl pozemek zasíťovaný už od developera. Možná zdržení jen v řádu několika měsíců. Protože těch razítek, co u nás člověk potřebuje, je stějně bambilion, , všechno trvá neúměrně dlouho, takže se těch pár za přípojky ztratí. Takže jestli se vám místo líbí, má přístupovou cestu, není se potřeba bát a držím palce. Dal bych si ale pozor na následující: 1. Bance se nezasíťovaný pozemek nebude líbit. Na hypo bude potřeba ručit ještě něčím jiným. 2. I když budete ručt jinou nemovitostí, některé banky budou vyžadovat územě plánovací informaci od stavebního úřadu. Plno realiťáků ani prodávajích netuší, co to je. Stavební úřad má na všechno lhůty, takže je lepší žádat co nejdříve nebo se domluvit na nějaké potvrzení na ústní žádost. Plno pozemků má nějaké skryté podmínky výstavby. Některé levnější pozemky jsou podmíněné zpracováním územní studie. Pokud to nevyčtete, tak vám to také řeknou na stavebním úřadu. 3. Kapacitu sítí jste zkontroloval. To je primární. Někde je vedení, ale nemá kapacitu. Tak či onak, u ČEZ distribuce zažádejte o připojení okamžitě po koupi, opravdu jim to trvá.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od demokre:

Před více než rokem jsme kupovali také nezasíťova…
@demokre No neviem, či sa to v tom stratí, keď tu píšu, že to môže trvať kľudne rok. Stavebné povolenie na zasieťovanom pozemku sme dostali za necelé dva mesiace. Rok navyše môže znamenať zdraženie stavby kľudne o 10 %, ak príde zase nejaké šokové zdražovanie tak aj viac.
Odpovědět

@demokre Žádný banka nebude chtít územně plánovací informaci. Protože neexistuje.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@demokre Žádný banka nebude chtít územně plánova…
@jozkakomosny Jestli ji s novým stavebním zákonem zrušili, tak je to asi zjednodušení pro stavebníka. Přesto radím v případě hypo zajít i do banky/k poradci a optat se, co budou chtít a buď vybrat jinou banku nebo okamžitě o podklady zažádat. Každá banka má jiné podmínky a některé si vymýšlejí více, jiné méně.
Odpovědět

@jozkakomosny Jestli ji s novým stavebním zákone…
@demokre Žádné zjednodušení to není. Dostálová dala do nového stavebního zákona tzv. "předběžnou informaci" a zpoplatnila to tísícikorunou.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rencinka87:

@crouch kupovali jsme takhle pozemek, jeden ze ct…
@rencinka87 To by bylo ideální řešení, pokud by na to majitel přistoupil. Jak byla Budoucí kupní smlouva postavena - v jaké výši byla záloha? Byly tam nějaké lhůty, do kdy je majitel povinen pozemek připojit? Trochu se obávám, aby se to zbytečně neprotahovalo....
Odpovědět

@demokre Díky moc za odpověď. 1. Dle hypoteční poradkyně se může stát, že odhad nezasíťovaného pozemku bude nulový. Takže buď ručit jinou nemovitostí, nebo přípojky vybudovat za své a poté je refinancovat hypotékou. 2. Podal jsem Žádost o předběžnou informaci SÚ. Uvidíme, co k tomu napíšou. Dům jsem popsal hodně obecně, jelikož ještě samozřejmě projekt nemám. Tak uvidíme. 3. Ad. Kapacita sítí - Na elektřinu stále čekám. Od správce vodovodu a kanalizace mi přišlo toto vyjádření: "Naše společnost sděluje, že vzhledem k nedostatečným kapacitám není možné v současné době napojení na vodovod pro veřejnou potřebu. Připojení na vodovod bude možné až po navýšení kapacity vody dodávané do lokality. Podmiňující stavbou je rozšíření/posílení vodohospodářské infrastruktury, na kterou přispívají žadatelé poměrnou částí uzavřením smlouvy o podpoře rozvoje infrastruktury. Pro další posouzení možnosti napojení je nutné dodat bilanci potřeby vody spolu se situací záměru. V případě vyhovujících kapacitních možností bude napojení na vodovod a kanalizaci pro veřejnou potřebu možné novou vodovodní a splaškovou kanalizační přípojkou při dodržení následujících podmínek:... ......" Chápu to tak, že když jim zaplatím poplatek na rozvoj infrastrukury, tak rodinný dům připojí (to mě ostatně tvrdili do telefonu). Máte s touto formulací zkušenosti ? Děkuji
Odpovědět
Jedná se předpokládám o toto: https://www.vakberoun.cz/cs/technicka...
Odpovědět

@demokre Díky moc za odpověď. 1. Dle hypoteční…
@crouch Ano, tak se to bohužel občas dělává. Některý VaK si rozvoj infrastruktury financuje sám ze svých zisků, někde se to snaží hodit na stavebníky nových nemovitosti. S tím ale nic nenaděláte, mají na to oporu v zákoně. Máte tak dvě možnosti: Buď zkusit studnu, nebo přistoupit na jejich návrh. A řekl bych, že těch peněz nechtějí až tak moc, viděl jsem i mnohem vyšší požadavky. Můžete mít ale problém s tím, že Vak může čekat, až dostane finance od všech dotčených stavebníků. Což se může samozřejmě hodně protáhnout. A bez garance dodávky vody nedostanete stavební povolení.
Odpovědět

@crouch Ano, tak se to bohužel občas dělává. Něk…
@jozkakomosny díky moc. Ten poplatek není nijak vysoký, s tím souhlasím. Spíše jde o ty komplikace, které mohou nastat. Pokud by to fungovalo tak, že zaplatím a oni připojí, neměl bych s tím problém. Všichni dotčení stavebníci - jak to v realitě funguje? Čeká VaK, až se jim sejde učritý počet žádostí o připojení z jedné oblasti a pak teprve začne připojovat? Ta lokalita se nám líbí, ale říkám si, jestli nám to za tyhle komplikace vůbec stojí :) A to jsem ještě neobdržel vyjádření od ČEZ Distribuce 🙈
Odpovědět

@jozkakomosny díky moc. Ten poplatek není nijak v…
@crouch Tady nejde o to, jestli začnou připojovat, až se jim sejdou žádosti. Tady jde o to, že mohou čekat, až se jim sejdou žádosti a peníze, a oni teprve potom začnou teprve budovat vodovodní řad! Což může trvat (projekt, povolení, realizace) klidně dva roky. A s čekáním na další stavebníky ještě třeba mnohem déle. Takže by bylo vhodné, abyste si zašel na ten VaK a všechno si nejrve pořádně zjistil.
Odpovědět
Článek se načítá

@crouch Tady nejde o to, jestli začnou připojova…
@jozkakomosny tohle už jsem zjišťoval, budovat řad nemusí, jen přípojku. Aspoň po telefonu mi to takto bylo sdeleno. Mapu prikladam.
Odpovědět

@jozkakomosny tohle už jsem zjišťoval, budovat řa…
@crouch Obávám se, že jste to špatně pochopil. To co Vám napsali (rozšíření/posílení vodohospodářské infrastruktury) je samozřejmě vodovodní řad. Takže buď se jedná o nějaké navýšení tlaku, nebo spíše o rekonstrukci formou zvýšení průměru potrubí. Přípojka je něco úplně jiného, to je jen navrtávka do řadu a trubka k Vaší vodoměrné šachtě. A to si samozřejmě platíte sám.
Odpovědět

@crouch Obávám se, že jste to špatně pochopil. T…
@jozkakomosny diky moc za vysvetleni!
Odpovědět
Profilova fotka

@rencinka87 To by bylo ideální řešení, pokud by n…
@crouch Omlouvám se, nevšimla jsem si příspěvku.. Zkusím se podívat, už je to dlouho a nepamatuju si to, zálohu jsme podle mě neplatili žádnou, termíny nevím, podívám se a dám vědět.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?