Dětské pokoje na sever

Ahoj, máte někdo dětské pokoje situované na sever? Koupili jsme pozemek, se stavebním povolením na dům, který se nám líbí, jen dětské pokoje jsou na sever, tak máme strach, aby tam bylo světlo a děti se cítili dobře,nemáte s tím někdo zkušenost? Děkuji
Odpovědět
@andrea901 ja jsem mela pokoj na sever jako skolacka. Na spani super. Ale jinak jsem se premistovala s ucenim, ctenim apod do jinych casti domu, kde bylo prijemneji-vice svetla, teplejj....Nemuzete dum otocit nebo dispozici v dome zmenit?
Odpovědět
@t_makovice Bohužel projekt je takhle již schválený a pokud bysme chtěli dělat velké změny museli bysme znovu na úřad což by nás stálo čas a peníze. Jediné co se dá udělat teď je přesunout pokoje na východ, nevím jak moc by to pomohlo.
Odpovědět
@andrea901 Určitě přesunout na východ.
Odpovědět
Východ je dle mého lepší pro detske pokoje. Pokud to jde, je lepsi dat loznici na sever(tam se chodi jen spat) Syn se za tyden stehuje do noveho pokoje na severo-zapad. A je tam pocitově hodně velký rozdíl oproti dceřině pokoji, ktery je na východ. Pokud to nepůjde, já bych pozemek stejně koupila, i s pokoji na sever. Pouze bych zainvestovala do kvalitnějšího osvětlení.
Odpovědět
@norikakaa díky za názor. V pokoji Vaší dcery na východ se to dá? Dokáže se tam odpoledne učit nebo se chodí učit do světlejších místnosti? Zase si říkám, že na východě se v létě lépe spí, já jsem měla jako dítě pokoj na jih a to vedro jsem špatně snášela.
Odpovědět
Profilova fotka
Syn má teď pokoj v naší bývalé ložnici na sever. Jako ložnice to bylo super, hrozně dobře se mi tam spalo. Ale jako dětský pokoj nic moc. Syn všechny svoje aktivity jako hry i učení přesouvá do obýváku, kde je tepleji a je zde světlo - je na jih. Pokoj na sever je opravdu hodně tmavý a pocitově studený. Určitě pokud to jde přesunout na východ. Ten je rozhodně příjemnější než sever. Pokoj na východ měl můj bratr a za něj ok. Já měla vždy na západ a přestože všichni tvrdí jak je západ nevhodný např. na spaní apod., tak za mne to je super - ale já jsem sova a tak mi nevadí světlo do noci. Naopak ráno nechci aby mě budilo sluníčko 😄 Ale to máme každý jinak.
Odpovědět
@andrea901 Tak na sever dětský pokoj ne, bude tam zima a tma. Kdyby to byla jen ložnice, tak naopak fajn, ale děti si tam dělají úkoly, ve dne si hrají...
Odpovědět
@andrea901 moje děti si dělají úkoly v kuchyni😀východ je příjemný o víkendech dooběda, úplně jinak se vstává. V létě v něm není odpoledne vedro, jak v pokojích na jih nebo západ. Východ je pro dětské pokoje velmi fajn.Kompromis je dětský pokoj na sever, na východ je to dle mého ideální
Odpovědět
Profilova fotka
Hezký večer, uvědomte si, kolik peněz do vašeho nového bydlení investujete. Sice Vás to bude stát pár měsíců, ale doporučuji dům promyslet a navrhnout tak aby se Vám v něm dobře bydlelo a byl Vám ušitý na míru. Máte to na celý život. Obytné místnosti mají být orientované v ideálním případě na jih. Vstup, koupelna, technická místnost, WC apod na sever. My si nechali poradit od architektky a udělali jsme moc dobře. Držím palce🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Na sever bych děti nenechávala, ať mají teplo, světlo a energii. V severních se dobře spí, ale přes den nejsou moc povzbudivé, ani do aktivit ani do nálady. Pokud je možný východ, bylo by to určitě lepší. Máme východní pokoj u tchyně a je relativně příjemný. I když spíš v dopoledních časech, kdy deti jsou ve skole. Přikláním se k tomu, co jsem četla někde výše, ten čas, energie i peníze za projekt domu, který bude váš a pro vás, za to stojí. Každý máme jinou rodinu a jinak fungujeme. Navrhněte si dům na míru pro vás.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud máte možnost přesunu, tak určitě východ je lepší volba než sever.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, my to tak máme: dcera má pokoj v patře na sever (resp. severozápad), stejně tak je obývák (místnost přímo pod). Místnosti jsou 20m2, velká okna. A je tam příjemně... když to srovnám s předchozím pokojem na čistý východ, kdy děti v létě budilo slunce, svítilo jim přímo do očí u psacího stolu atd.. celé dopoledne se tam nedalo prakticky fungovat. Ale máme starý dům, takže dispozice asi "blbě" oproti pravidlům;-) Nám to ale takto vyhovuje - právě protože máme předchozí zkušenost z bytu a věděli jsme, co nás štvalo. Ale je samozřejmě nutno brát v potaz i přízemí x patro, plochu pokoje a velikost okna. Malý pokojík v přízemí orientovaný na sever nebude nic moc.
Odpovědět
Článek se načítá
podle mne záleží, jak bude pokoj prosvětlen, tj. na jaké další světové strany budou okna a jak velká. "pokoj na sever" bych zcela bez dalších informací nezatracoval.
Odpovědět
Při dnešních vedrech, kdy přes léto je jihozápadní strana bez klimatizace téměř neobyvatelná (a bude hůř) , bude sever možná více v oblibě. Chce to každopádně ale trochu větší okna.
Odpovědět
Profilova fotka
to je hrozně individuální, my máme například dům na své vlastní přání situovaná úplně opačně a vyhovuje nám, ale, dětský pokoj je okno na východ střešní na jih, východní dcera neustále zadělává roletkou, je asi světloplachá po nás 🙂 ložnici máme na východ a sever, za nás úplně paráda, vrchní koupelna střešní okna na jih, což úplně miluji. celý spodek velká okna na sever v obýváku ještě jedno malé na východ, světla dostatek, nic nás neruší při televizi a v létě příjemný chládek a jídelna velké na sever a malé na západ, kdy oceňují to krásné západní slunce odpoledne., ještě střešní, krásné světlo, ale žádné horko. do toho dětského bych, pokud máte na sever dala ještě jedno, aspoň menší a právě na východ, nebo jih 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Je to individuální, řeší se to tu často a jak se píše výše roli hrají i další věci. Jde přidat okno i na jinou světovou stranu? Jak jsou pokoje veliké, jde udělat veliké francouzské okno, co bude před okny atd. Na mě by to nebylo, už teď mi chybí v obýváku jedno okno, co si manžel s archi uhádali, že tam (alespoň tam) bude knihovna. V létě to tolik nevadí, doma člověk s domem v podstatě není, ale v zimě ten rozdíl poznáte. Severozápad nebo severovýchod je hned něco jiného. Mám svůj singl 1KK celý na severovýchod, vysoko nad stromy, na 22 m2 dvě okna a jedno francouzské. Světla dost, pocit super. Ale kamarádi mají malou pracovnu s klasickým oknem do zarostlé zahrady tam je prostě tma i v létě v plném slunci.
Odpovědět
@l_sekanina Já nevím, proč se všude píše o těch vedrech. Počasí je méně předvídatelné a víc extrémní. Jsou extrémnější horka - ale i zimy! Tím spíš mi přijde, že není řešením opravdu otočit najednou všechny pokoje na východ a sever, a zbavit se tak sluníčka a světla. To nedělají ani ve státech, kde mají každé léto opravdu tropické počasí. My budeme mít asi ložnici dětí na východ a jejich hernu na jih a západ 🙂 A holt klimatizace, noční větrání nebo stínění ve dnech extrémního vedra. Ale kolik ročně jich je, že jo...
Odpovědět
Profilova fotka
A jeden článek k zamyšlení, při severní orientaci se logicky nesplní to, že osluněný je pokoj, kam svítí 1.3. Slunce alespoň 90 min. 🙂. https://stavba.tzb-info.cz/denni-osve...
Odpovědět
A co tam udělat světlíky
Odpovědět
Pokoje by šly přesunout na východ celkem snadno, jen by okna byly na příjezdovou cestu. Barák je daleko odsazen od plotu a naproti žádné další domy nejsou tak možná by to mohlo být řešení. Jinak momentálně jsou pokoje pouze na sever, 13m2 s jednim velkým oknem 1800x1500.
Odpovědět
Profilova fotka
@andrea901 Pokud je to možnost tak bych to vůbec nezvažovala a rovnou přesunula děti na východ. Jelikož učení a spol budou dělat odpoledne bude to akorát. Zatemnit se dá čímkoliv a z východního slunce se pokoje nepřehřejí.
Odpovědět
Ja mam pocit, ze to vsichni bereme z nasi dospele perspektivy. Kdyz se na to podivam ocima ditete, tak by mi to bylo uplne jedno na kterou stranu mam pokoj a navic deti v puberte si casto zatahuji zaluzie i pres den (hlavne kluci, kdyz hraji hry). Asi bych pokoje taky radeji dala na vychod, ale hlavu bych si z toho nedelala 🙂.
Odpovědět
@andrea901 mame 1 detsky pokoj na sever a uplne v pohode,okno bezne velikosti,takze svetla vic nez dost a v dobe veder to byla jedina mistnost,kde bylo trochu vic snesitelneji. S pokojiky na sever jde ruku v ruce stejna fama a nesmysl zaroven,ze terasa je nejl.na jih
Odpovědět
Dnes v Brně zase takový vedro, že když jsem si sedl na jižní terasu, tak víc než 5 minut jsem nevydržel. Přesunul jsem se na severní stranu a neskutečná pohoda. A to máme duben.
Odpovědět
@catle Vidite, na chalupe terasa na jih a sedavame tam vsichni, abychom se prohrali na slunicku 🙂 Cast kryje strom - kdo si chce cist, tak se ukryje pod nej. Na sever tu nikdo nesedi a nic moc neroste. Na vychod nekdy radi sedime rano kvuli slunci a nekdy i odpoledne, ale to az budou fakt tropy.
Odpovědět
Profilova fotka
@l_sekanina paní ale řeší pokoje nikoliv terasu. Pokoje mají obvykle strop a stěny, jste tudíž před přímým sluncem dobře chráněn ať je orientace pokoje jakákoliv 🙂. Jen lidé z nějakého neznámého důvodu začali do zdí dávat okna... Takový nerozum, teď jim tam to slunce občas svítí.
Odpovědět
Já neříkám, že severní strana je optimální. Ale pokud není zbytí tak už to není taková tragédie jako třeba před 20 lety. Taky záleží kde bydlíte. Je jasné, že na chalupě někde na Vysočině nebo v kopcích je jih v pohodě. Ale to že vedra jsou poslední roky mnohem větší (obzvláště tady na jižní Moravě) je holý fakt. Každý si zvolí co mu vyhovuje.
Odpovědět
Ideálně mít domek na kuří nožce a podle potřeby ko otáčet. Přes zimu na jih a v létě zase na sever.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?