Rekuperace novostavby

Dobrý den, řešil tady někdo v poslední době rekuperaci do rodinného domu? Jak jste spokojeni, na kolik cca vyšla a jaká firma vám instalaci dělala. Plánujeme výstavbu přízemního bungalovu, zastavěná plocha 160 m2. Děkuji všem za jakékoliv info :- )
Odpovědět
@zdenek8 Já tedy bydlím už 3 roky, ale rekuperace byla jedna z nejlepších věcí, co jsem do domku dal. Tehdy mě to vyšlo na klíč na 170.000 Kč. Teď už bych si troufl na rozvody i sám a mohlo by to být o cca 10.000 - 15.000 levnější. Zastavěná plocha 220m.
Odpovědět
Profilova fotka
Musíš se rozhodnout, jestli aktivní nebo pasivní (nebo oboje), Od toho je potom i cena včetně rozvodů (nejlevnější varianta svépomocí by mohla být od 50k, dražší na klíč potom 250k). Jinak jak už jsem zde na fóru zmínil rekuperace = druhá nejlepší věc na domě. Tou první je odtah z mísy WC do rekuperace.
Odpovědět
@radim2015 děkuji za informaci. Přemýšlel jsem nad aktivní rekuperací. Takže při dnešních cenách rekuperaci na klíč do 250 000 Kč je asi utopie, že. Plánujeme přízemní bungalov, zastavěna plocha 160 m2. Neměl byste tip na prověřenou firmu? A jeste dotaz, zda je pro rekuperaci vyžadována nějaká minimální tloušťka zdí domu, stropy nebo proste něco specifického pro její instalaci. Děkuji moc. Zdeněk
Odpovědět
@zdenek8 Žádná specifika nejsou. Osobně si ale myslím, že je výhodnější pasivní rekuperace + případně klimatizace.
Odpovědět
@zubr487 Dobrý den, chápu, že výhodnější v tom smyslu, že je levnější? Nechám se rozhodně poučit, tady opravdu zběhlý nejsem (bohužel :- ) )
Odpovědět
@zdenek8 je levnější, má víc možností nastavení a daleko vyšší výkon. Záleží taky na tom, čím topíte. Umí i efektivně topit.
Odpovědět
@zdenek8 Ja mam od nilanu rekuperaci a s jejich praci jsem byl maximálně spokojený. Mam kovove rozvody s izolaci a ktomu jednotku gott2600. V létě to dům krásné zvládne vychladit a třeba ted ani netopim protože to zvládá rekuperace. Zatim mi jel elektro kotel jen jednou letošní zimu. Pokud je venku vic podnulou tak uz to pak nezvládá vyhrát celý dům. Celkem i s rozvodama me to vyšlo cca na 230tis ale to bylo před covidem.
Odpovědět
@martin18896 Děkuji moc za zpětnou vazbu. Mohu se ještě zeptat na jak velké ploše máte rekuperaci + zda máte aktivní nebo pasivní rekuperaci. Jak popisujete tu výhodu vytápění rekuperací tak se chci zeptat, jakou máte orientaci místností vůči světovým stranam, jelikož to možná taky bude hrat roli asi že. Nám totiz vychází, ze obývací pokoj bude na Z (SZ) a kuchyně na Jihu, takže to není podle pouček ta orientace ale nic se nedalo delat. Snad to nebude zase takový problém.
Odpovědět
@martin18896 kde ta rekuparace bere teplo? Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@honzik75 Má vlastný predohrev. Klasická špirála na elektriku.
Odpovědět
Profilova fotka
@honzik75 Aktivka bere teplo z odpadního vzduchu, konkrétně gott to má až za pasivním výměníkem, tedy v zimě 100% vlhkost a u mě jede těsně pod nulu. Žádná spirála tam není @josefx . @zdenek8 Pokud chceš trošku ušetřit, tak pasivní bez izolovaných rozvodů s hadicemi by na klíč mohlo vyjít do 150k. Klimatizace do hlavní místnosti při západní orientaci asi bude vhodná asi 50k. Pokud nebudeš mít TČ s podlahovkou, tak ještě doporučím splitový bojler za 50k. Firmu ti můžu doporučit, pokud jsi kolem Ostravy.
Odpovědět
@radim2015 ani aktivka není perpetuum mobile a proto napsat, že nepotřebuji topit, protože mi topí rekuperace, je jen půl pravdy. Ale pokud si zahrnujete celkovou spotřebu rekuperace do kolonky náklady na topení, tak to je pak v pořádku a nemám výhrad.
Odpovědět
Článek se načítá
Mám pasivní rekuperaci Brink Flair 225, instalována před rokem, kompletní cena na klíč cca 170 000 Kč - podlahová plocha domu cca 105m2. Aktivní rekuperace mi přijde jako nesmysl (topit elektřinou), když mám v domě efektivnější způsob topení... Jsme spokojeni a určitě bych neměnil. Dříve manželka neustále otevírala okna a větrala, teď (půl roku po nastěhování), jsme neměli potřebu okna otevírat. Stále máme čerstvý vzduch.
Odpovědět
@radim2015 Děkuji za info, jsem z oblasti kolem města Mělník, Středočeský kraj, takže trošku z ruky :- )
Odpovědět
@rades89 Aktivka má v sobě tepelné čerpadlo, takže to není čistě topení elektřinou.
Odpovědět
Profilova fotka
@honzik75 Já jsem nepsal, že nepotřebuji topit, ale ještě jednou dávám spotřeby za poslední rok: rekuperace 2147kWh (topení i chlazení) klima 508kWh (pouze topení) přímotopy 0kWh teplá voda 404kWh ostatní jako vaření, svícení, bazén 2770kWh
Odpovědět
@honzik75 ma tepelné čerpadlo v sobě. Neco jako klimatizace ale neni to tak silne.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Prosím pěkně, komu dělala firma komplet rekuperací i s rozvody. Dodelavali Vám po sádrokartonu ukončení vývodů? Jde mi o to, že to nemáme zároveň se SDK stropem a je to ukončeny jen nějakou zátkou. Předpokládala bych, že firma přijede a zařízne trubky dle stropu a dá na to nějaké mřížky. Nebo co máte vy na ukončených trubkách ( to co visí že stropu do místnosti. Děkuji všem za reakci.
Odpovědět
@veronikaka u mě vývody dokončili až pak se samotným spuštěním jednotky. Tedy až když jsem měl všude vymalováno, tak pak nainstalovali na ty vývody ventily.
Odpovědět
@veronikaka aby mohli nastavit množství vzduchu podle projektu, tak by měli trubky seříznout k SDK a na to osadit talirové ventily - ty se dají vybrat dle vašeho přání (standardně bývají bílé kovové nebo dělají luxusnější třeba skleněné nebo nerezové. Většinou to dělají zároveň při spuštění jednotky.
Odpovědět
@petr13 @edcbubu Problém je ten, že Brink jednotky jsou vyprodané a budou až na Vánoce. V létě se stěhujeme a za 1) mi to tam bude strašit a za 2) mi udělají v obytných místnostech bordel. A ty talířové ventily jste měli v ceně nebo jste je dokupovali zvlášť?
Odpovědět
@veronikaka 1) holt to budete asi muset toho půl roku vydržet anebo se s firmou domluvit aby vám prozatím udělali jen ty ventily. 2. U mě žádný bordel neudělali, otvory už byly v SDK vyříznuté, jen to na to nasadili. My to měli v ceně kompletní instalace.
Odpovědět
@veronikaka to záleží na čem jste s firmou domluvení. Pokud máte cenovou nabídku nebo objednávku, tak by to tam mělo být uvedeno, jestli je to včetně osazení koncových segmentů.
Odpovědět
@edcbubu Dívala jsem se do nabídky a je tam 12x ventil talířový, tak to bude v ceně. Moc děkuju.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?