Okno vs. rekuperace ve spíži

Ahoj, je tu někdo, kdo má zkušenosti s rekuperací ve spíži? Nahradí plně okno? Máme spíž navrženou s oknem, ale projektant říká, že by to nemuselo projít u památkářů. Je pravda, že bez okna by byla spíž lépe využitelná, ale zase by se tam muselo pořád rozsvěcet... Rekuperaci budeme mít tak jako tak, takže o penězích to není. Poraďte, co preferujete vy. Díky všem
Odpovědět
Profilova fotka
Já mám rekuperaci ve spíži a zároveň tam nemám podlahové topeni. Takže za mě to jde.
Odpovědět
Profilova fotka
My odtah ve spíži nemáme. Konzultoval jsem to na počátku s projektantem VZT a nedoporučil. Jistě záleží na konkrétní situaci - umístění spíže, co tam bude všechno uloženo ap. Máme ji hned vedle linky s varnou deskou a prý by mohlo docházet k "nasávání" vzduchu/pachů z kuchyně do spíže, takže jsme ji nechali neodvětranou, resp. větrání je přirozené tím, jak se do spíže chodí. Po roce naprosto bez problémů. Podlahovku tam samozořejmě také nemáme. Osobně bych okno do spíže nedělal, měla by to být temná chladnější místnost.
Odpovědět
@kossakowski1980 A je tam nějak výrazně chladněji než ve zbytku domu? My tam totiž budeme mít i mrazák, takže to tu místnost bude dost oteplovat...
Odpovědět
@awakened Takže tam nemáte ani odtah ani okno a přesto spíž plní funkci? Nebyla v létě přehřátá? Naše spíž směřuje na sever, takže temnější bude pravděpodobně i s oknem. Vycházím z domu rodičů, kde se chlad ve spíži vždy udržoval právě pootevřeným okýnkem, s rekuperací nikdo z okolí zatím praktické zkušenosti nemá. Když teda projektant nedoporučit odtah kvůli pachům, jak to máte řešené na WC?
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 Přehřátí v létě jsem nezaznamenal. Spíž je v podstatě uprostřed domu. Neskladujeme tam navíc věci, které by se při běžné teplotě kazily, na to máme sklep. Na WC a v koupelnách samozřejmě odtah je :-).
Odpovědět
Také budu mít rekuperaci ale také odtah ve spíži mít nebudu. Vzduchotechnici nedoporučují, protože by ten odtah natahoval teplý vzduch z kuchyně. Máme tam ale teda okno. Takže případně jej klidne na ventilačku mohu otevřít + tam aspon není taková tma.
Odpovědět
Profilova fotka
Nám projektant VZT řekl, že do spíže buď nic nebo spíš přívod vzduchu, určitě ne odtah. Takže tam máme přívod. Okno máme také, je na severní stranu v blízkosti kamenné zdi, takže tam bude, doufám, chladněji. Realizováno zatím nemáme, takže ještě uvidíme, jestli tam ten přívod nakonec bude funkční nebo ne.
Odpovědět
@ptjj otázkou je jestli i ten přívod nebude oteplovat místnost - protože příchozí vzduch zvenku se ohřívá vytopeným vzduchem v domě - tedy i přívod do špajze se bude ohřívat.
Odpovědět
Profilova fotka
@petr13 taky jsem nad tím přemýšlela....ještě to probereme s realizační firmou a třeba ho tam nakonec ani neuděláme....nicméně nebude tam podlahové topení a sluníčko tam taky nemůže, takže to s ohříváním tím přívodním vzduchem snad nebude tak horké, rozvody máme ve stropě, takže se ten teplý vzduch bude držet spíš nahoře a potraviny potřebující víc chladu (brambory, cibule...) budeme skladovat spíš v dolních poličkách, případně přímo na dlažbě
Odpovědět
@awakened @petr13 @ptjj Takže mi z toho vychází, že okno je lepší, protože rekuperací tu místnost nikdy neochladím, maximálně vyvětrám?
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77 Obecně vzato, rekuperací neochladíš nic. Za předpokladu, že nebude mít integrovanou nějakou formu přichlazování příchozího vzduchu. Tedy ano, maximálně vyvětráš. A pokud tam navíc bude mrazák, místnost bude mít určitě tendenci se ohřívat.
Odpovědět
@noemi77 řekl bych že jo, navíc co když ti nedejbože třeba za 15 let rekuperace odejde..
Odpovědět
Článek se načítá
Šel bych do okna. Jistota je jistota. Taky rekuperaci máme a z technického hlediska bych ji do spíše nedával, pokud tam chci skladovat nějaké potraviny, které potřebují chlad.
Odpovědět
@noemi77 No to záleží, na co ji budete používat. Pokud tam nebudete mít chlazení a větrání směrem ven (jako se dělávalo v bytech, kdy byla vysloveně díra ve zdi), tak to může být něco na způsob potravinové skříně na trvanlivé potraviny. Pokud tam chcete třeba skladovat brambory atd., tak to už vyžaduje jinou teplotu než v bytě.
Odpovědět
@awakened No ale kdybych tam naopak měla podlahovku, kterou lze i chladit... Tohle sčítání pro a proti je fakt úmorný, a to jsme teprve u okénka do spíže :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@noemi77. Výrazně chladněji tam není. A kdyby tam byl mrazák tak to je zase něco jiného. Ale to neumím úpně posoudit jaký by to na celou věc mělo vliv.
Odpovědět
Profilova fotka
Mrazák z principu bude produkovat teplo. Dávat jej do spíže, což je většinou relativně malá místnost pro skladování potravin, není podle mě ideální, ale chápu, že k tomu mohou nutit okolnosti. Každopádně bych si myslel, že v létě se to ani oknem pořádně nevyvětrá.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?