Rekuperace - cena, vytápění, vhodné do nepasivu?

Ahoj, začínáme řešit projekt. Chtěli bychom patrový nepasivní dům s obytným podkrovím a jakoby vysunutým obývákem do zahrady (možná sem i později hodím můj návrh, ale ten se asi bude lišit od toho, co navrhne projektant 🙂. Z nadstandardů bychom chtěli rekuperaci a podlahovku. Mám něoklik otázkekk: - dává se rekuperaci i do nepasivních domů? - kolik mám zhruba počítat s příplatkem na rekuperaci? - a jaké vytápění zvolit? TČ? Máme na pozemku i plyn, který lidé z okolí doporučují (osobně s plynem nemám problém).
Odpovědět
@exoslav - do novostaveb rekuperace patří a je jedno, zda je to pasiv. - to je velké rozpětí. Záleží, zda to bude dělat firma, nebo alespoň částečně svépomocí. Dále zda to bude aktivní nebo pasivní rekuperace, zda to bude normální nebo entalpický výměník. Cenové rozpětí je cca 60tKč až klidně 300tKč. - dneska nemůžete topit jen elektřinou. V případě plynu jsou mírně nižší investiční náklady proti TČ, ale TČ má nižší provozní náklady i díky výhodnějšímu terifu elektro. Navíc v případě TČ máte jako bunus i chlazení. Cena plynu velice záleží na ceně přípojky. Dejme tomu cca 100tKč a levnější TČ cca 180tKč
Odpovědět
@exoslav řízené větrání s rekuperací rozhodně není jen do pasivů. To je mýtus, jak poleno. V žádném novém, ale ani v žádném starém domě, kde jsou moderní otvorové výplně (rozumněj velice těsné), nelze dodržet kvalitní prostředí bez řízeného větrání. Prostě nelze. Větrání pouze ručním otvíráním oken nelze v praxi naplnit. Zajistit řízené větrání lze vícero způsoby. Např. přisáváním vzduchu z venku otvorem "někde" a atmosférickým kotlem v domě. Nebo "dírou" někde pro přisávání a "dírou" jinde pro odtah. Nebo dlouhodobým otvíráním ventilačky (oblíbené v nájemních domech). Vynalézavost je velká. Všechny tyto metody mají jedno velké ALE. Odchází bez užitku teplo. Proto existuje řízené větrání s průchodem přes výměník. V praxi je reálná účinnost předávání tepla cca 70 - 75%. A je to bez práce a automatické. Je to hlavně o komfortu. VZT s rekuperací jsem měl cca 6 let ve velice starém domě, kde jsme vyměnili okna a dveře. VZT mi vyřešila více problémů. Klesly náklady na topení. V domě byl stále čerstvý vzduch nasávaný ze strany domu do zahrady (polovina domu byla do zahrady, druhá polovina směrem k velice rušné a "smradlavé" ulici). Ale hlavně v neposlední řadě nám to velice pomohlo doma udržet výbornou vlhkost vzduchu a částečně tak vyřešit tu vysokou spojenou i s nedokonalými izolacemi domu.
Odpovědět
@exoslav nejlevnější je teplo které nepotřebuješ. Tedy bych šel rozhodne cestou co nejvíce nizkoenergrtickeho domu. V pripade patra to je ješte troxhu jednodušší. Záležína velikosti ale pokud dáte do podlahy 15 cm izolace, na stropy 40 a na stěny 18 cm tak budete mit dá se říct skoro pasiv.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?