Rozpočet stavba na klíč v současné době

Mili stavebnici a stavitelé, potřebovala bych poradit, nasdilet vaše zkušenosti se stavbou na klíč. Je takový rozpočet na stavbu domu s aktuálními cenami, které se stále mění, reálný? Predpoklad domu: 100 metrů, prizemni, obdélník, zděný pokud mozno, standard, umístění na lehce svažitý pozemek. Předpoklad rozpočtu: 4,5 mil. Jde čiste o dům + nutne site (el.,voda+cov), pozemek do rozpoctu nezapočítávám. Je za takovouto částku dle výše uvedeného vystavba realizovat?
Odpovědět
1
2
Podle mě to realne nebude. My chteli stavět na klíč minulý rok podkrovni zdeni dům 11x10m a ceny na klíč bez terénech úprav a plotu se pohybovali kolem 8 mil. Podle mě je to cena za stavbu svépomocí, kde si člověk udělá část věci sám.
Odpovědět
@tomus díky za reakci. Čekala jsem že se rozpočty můžou lišit ale 8 je teda dost, a hodně mimo můj rozpocet. Byly v tom i nějaké větší investice do sítí, příjezdovek nebo tak?
Odpovědět
@andyova čistě teoreticky možná se vlezete když budete stavět z cihel termalica. A používat jiné levné materiály a nebudete nároční na vybavení. Jinak se určitě nevlezete
Odpovědět
@edison101 díky za odpověď i tip na cihly.
Odpovědět
Profilova fotka
My máme zděný bungalov na klíč 140m2 ve svahu, začalo se stavět 06/21, teď se dokončují poslední detaily, cena cca 3,7mil. bez kuchyně.
Odpovědět
@andyova čisté dům stal 7 mil pak 0,5 mil sítě a cca 0,5 mil počítám kuchyn, světla a nějaké nejzákladnější vybavení a elektrospotřebiče.
Odpovědět
@tomus díky za upřesnění rozpadu ceny
Odpovědět
@andyova Já bych ale doporučoval jít cestou spíše subdodavatelsky než přímo firmou na klíč, ale určitě oslovte firmy na klíč a uvidíte třeba se toho rozpočtu podaří docílit. Dle příspěvku výše od pajaj1 se to asi dá.
Odpovědět
@pajaj1 to zní dobře, preju ať se krásně brzy bydli v novém domečku
Odpovědět
Profilova fotka
@andyova děkujeme 🙂 Je to hlavně o tom porovnávat ceny. Stavěli jsme kousek od Mladé Boleslavi. Kvůli Škodovce, je tady všechno dražší, takže se hodně materiálu kupovalo odjinud. Cenově to vyšlo mnohem levněji, i když v tom byla doprava 🙂 Firma si dala opravdu záležet, aby se vešli do rozpočtu a pokud vyšlo něco dráž, ihned s námi diskutovali 🙂
Odpovědět
Skoro bych řekl, že se do toho s odřenýma ušima vejdete. Loni v létě jsme začali stavět jednoduchý bungalov na 130 m2, teď se dokončuje, zamýšlená forma stavby byla dodavatelsky, ale v realitě se to blížilo spíš stavbě na klíč. Ještě sice není všechno hotové, ale vypadá to, že se vejdeme do 4 milionů včetně kuchyňské linky.
Odpovědět
@horst_fuchs Můžu se zeptat z jakého to stavíte materiálu?
Odpovědět
Článek se načítá
@tomus Vatová cihla Porotherm 44 T Profi.
Odpovědět
A co se zkusit nejprve mrknout treba na katalogove domy, co se daji dnes poridit do 4mil. 0.5mil.nechte rezervu na vice prace, vodu, cov, el.a aspon budete mit nejaky nastrel toho, co si dnes muzete dovolit. Popr.tim, ze vystavbu nestihnete letos, bych odecetl jeste 10% z investic pro pripadne zdrazeni materialu na pristi rok (nepocital bych, ze zdrazeni bude uz nejak dramaticke). Takze omrknout typaky kolem 3.6-3.8mil.
Odpovědět
@yesman 0,5M jako rezerva mi přijde jako hodně nereálná. Pokud mají svažitý pozemek, tak to nechají jenom na základovce při stavbě na klíč. Spíš bych řekla, že je nutné počítat s tak 30+50% navíc bohužel z katalogových cen 😬 Už jenom základní požadavky na PENB tu stavbu hodně prodraží.
Odpovědět
@andyova Já bych počítala 70 tis. za m2 užitné plochy. Stavíme v Praze, takže tady třeba s dobrou firmou spíš tak. Jinde může být o něco méně, ale míň jak cca 60 tis. za m2 bych vážně nepočítala. To je ale částka opravdu za cenu na klíč. Tj. vy se nestaráte, firma a technický dozor staví. A za kvalitní materiály. A ty dělají tu cenu. Ne to, že Vám někdo staví, ale hlavně VY, co si zvolíte za standard. On je obrovský rozdíl, jestli máte okna z plastu nebo hliníku. Podlaha lino nebo dřevo....atd. A všechny tyhle položky udělají podle mě většinu ceny. Pak může jeden a ten samý dům v nižším standardu stát 7 mil. a ve vyšším 11 mil.
Odpovědět
@kekita Beru to tak, ze katalogova cena na klic, bude i se zakladovou deskou ve standartu, jinak by jim SU nedal diky nevyhovujici PENB, povoleni. A pokud bude zakl.deska resp.podkladni beton v cene, tak vyslednou cenu desky zvysi pouze vice naklady se zarovnanim a pokud si firma rekne 0.5mil za bagr, tak bych se poohledl asi jinde 😄
Odpovědět
Profilova fotka
My začali stavět cca před 3 lety, po 10 měsících jsme bydleli. Dům máme cca 15x9.4 m i s venkovním stáním na auto. Stihli jsme dostavět asi týden před začátkem Covidu. Když nebudu brát sítě, pozemek, terén okolo apod. Tak jsme na cca 3,5 mil za dům (bez koupelny, kuchyně, nábytku, krbovka atd). Pak jsme se dostali ke 4 mil. Dům nám stavěla firma. Používali kvalitní a známé značky. A všechno jsme měli ještě před zdražením. Takže se obávám, že dnešní ceny budou o dost vyšší.
Odpovědět
@yesman no, právě že katalogová cena bývá v 90% případů bez základové desky, protože tu má každý úplně jinou + teda ty přípojky. Navíc ve standardu bývá např. dlažba za 250,- Kč/m, nebo umyvadlo za 1000,- kč a z toho si nevybereš. Tak si teda vybereš dražší dlažbu - řekneš si, že si teda připlatíš, ale oni ti neodečtou 250 kč, ale třeba jenom 100,- + si ještě napočítají vícepráce za jiný rozměr oproti plánu, atd. ... a ty se nestíháš divit 😵‍💫 Nebo když už stavíš, tak si řekneš, že si uděláš přípravu na rolety, klimu, krb, soláry, atd. a to ti udělá taky slušnou částku... Sem tam si přidáš zásuvku, vypínač nebo světlo. Protože tři zásuvky na místnost podle projektu nestačí. Prostě jsem ještě neviděla někoho, kdo by postavil na klíč za katalogovou cenu (nebo teda + 0,5M-u domu to beru jako nic). Kdyby náhodou tady někdo takový byl, tak budu ráda za kontakt.
Odpovědět
@kekita A co se tedy poohlednout po projektu, ktery bude mit podkladni beton v cene do 4mil.a nekde se proste uskromnit prave napr.s tou drahou podlahou. Kdyz bych chtel mermomoci do baraku a mel na to omezeny rozpocet a uvaha o svepomocne vystavbe je nerealna, tak se vzdy da nekde slevit. Ptam se, protoze mne to zajima, jak je to u vystavby na klic. Stavel jsem svepomoci, tudiz nedokazu posoudit. U stavbe svepomoci jsem se dostal do +300tis.nad plan a to jen diky tomu, ze ze dne na den vsechno zdrazilo o 50%
Odpovědět
Katalogová cena betonového RD 96m2 - 3,5 mio + deska (běžná za 269000 kč). Vše s dph. Nějaké možnosti tedy jsou, ale nemusí to být dle Vašich ideálních představ.
Odpovědět
@martin_s diky za odpoved plus cenu, asi nepočítám že to bude ideál ale spíše kompromisní cesta a že bych mohla ušetřit právě na vybavení, které se dá pak případně vylepšovat časem až na to finance budou
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_s 269 000 Kč za desku? Tak to je krásná cena. My za desku 8x10 dělanou 09/2022 dávali na klíč 600tis a to se nejedná o žádný speciál...
Odpovědět
@andyova stavíme letos (rozpočet stanoven 12/21, tedy v době nejdražší asi), výstavba začala 5/22. Cenově jsme cca na 55.000 m2 včetně DPH. Stavíme na klíč, včetně ZD, sítí, lehkých terénních úprav. V ceně není kuchyně a tepelné čerpadlo, které jsem si objednal sám, chtěl jsem lepší značku než dodává firma. Stavíme patrový 4KK, cca 110m2 podlahové plochy, okna dřevěná, dřevěné podlahy, sanita, obklady spíše standard.
Odpovědět
@sikovnytata Mě vyšla deska dokonce na 110 tis Kč bez izolací za 150m2, ale už je to 5 let, takže dnes by to bylo o cca polovinu dražší a nebylo to taky na klíč, ale měsíc jsem si s tím hrál pro práci. Za těch 269tis mají toto: Základová deska Dodávka typové základové desky dle zhotovitelem dodané projektové dokumentace je včetně hydroizolace a izolace proti střednímu radonovému riziku, dále zahrnuje betonovou podlahu včetně tepelné izolace podlahy. Dodávka nezahrnuje terénní úpravy vyjma sejmutí ornice v půdorysu desky a jejího uložení na pozemku, nezahrnuje dále dodávku inženýrských sítí. Úpravy a změny provedení typové základové desky je možné realizovat v souladu se smluvními podmínkami na vyžádání objednatele na základě předložení stavebním úřadem schváleného projektu osazení do terénu v úrovni prováděcí dokumentace, na základě které připraví zhotovitel objednateli individuální cenovou nabídku. Základovou desku si může objednatel zajistit i vlastní subdodávkou.
Odpovědět
@kekita Moje kamaradka kupovala developersky staveny dum...za vyslovene drobne zmeny typu zasuvek dali ve vysledku 1 mil. navic. Cena jde srazit a nekdy ne malo, ale pokud si na vse udelate vyberko sami. Pokud si vse budete koordinovat sami. Zadna firmana klic nebude delat na kazdou polozku poptavku u ctyrech dodavatelu. Je to ale prace, jsou to nervy, a taky asi neustale uceni se. Laik asi nema sanci takto sam postavit cely dum, ale castecne s dobrym projektem by mohl. My treba stavime na klic, ale konkretne okna jsem resila s okenari jeste ve fazi kresleni projektu. Takze to jsem si pak resila uz sama nezavisle na firme. Firma mela naceneni na plastova okna a ja mela nabidku v prakticky stejne cene na hlinik. Spousta drobnejsich polozek se jen podrobnem hledani na netu najde nekde o 30% levneji. Takovym zpusobem usetrite, ale porad bych cekala cenu s kuchyni atd. tak na 6 mil.
Odpovědět
Známá letos postavila dům 97m2 a i s kuchyní jí to vyšlo na 4 200 000
Odpovědět
Předpokládám, že 100m myslíte užitnou plochu, ne zastavěnou. Jestliže nepočítáte do těch 4.5 milionu koupelnu, podlahy, dveře, kuchyň a zdroj vytápění, tak to reálné je s odřenýma ušima. Na tyto ostatní věci ale potřebujete dalších zhruba 3/4 milionu… také záleží na mnoha dalších věcech jako typ střechy, kvalita tašek, jaký typ vytápění, jestli podlahově, jak silné bude zateplení… pro porovnání před dvěma měsíci dostaveno z části na klíč z části jsem vybíral a sbíral nabídky sám. Bungalov zastavěná plocha 160m2 (125 užitné) + samostatná garáž 42m2. 375ytong +12cm polys, 40cm vaty, taška bramac kvalitnější třída, vazníkový krov pochozí, tepelné čerpadlo, komín, kuchyň, koupelna, dveře, vinyl +dlažba podlahy, 2 nádrže jímka + dešťovka, přípojky… a jsem na 6,5 milionu bez pozemku. Začátek výstavby v době skokových cen 9/21 a dokončení 8/22.
Odpovědět
@valex ...dům 97m2..rozměry domu jsou sice důležitý údaj, ale jeden z mnoha faktorů co ovlivňují cenu. Svépomocí, na klíč, materiály, pozemek sklon, přípojky a dalších ...xx věci co vám výslednou cenu ovlivní dost podstatně.
Odpovědět
@pajaj1 díky za užitečné tipy, no jsem sama zvědavá kam až se ty ceny budou vyvíjet, my to máme kousek k hranicím, tak ještě na některé materiály nebo vybaveni případně alternativa Polsko.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?