Situace na stavebnim trhu

Ahoj, pristi rok se budeme poustet do stavby domu (ne drevostavba). Chceme dum stavet (sub)dodavatelsky, tzn. poptavat jednotlive casti stavby. Mam momentalne protichudne informace o soucasnem stavu stavebnictvi. Znamy, majitel drevostavitelske firmy, mi tvrdi, ze nestihaji a maji stale nedostatek lidi na praci. Zastupce vyrobce zdiva mi zase tvrdil, ze vyrobci cihel zaviraji sve pobocky, protoze se nestavi a pristi rok ma byt proto na stavbu - v porovnani s predchozimi lety - lepsi situace. Mate nekdo aktualni (2023) zkusenosti s (sub) dodavatelskou stavbou? Je mozne vybirat z nabidek nebo je tezke nekoho uhnat?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

Ahoj, pristi rok se budeme poustet do stavby domu…
@cast Tak ja vložím svoj názor. Staviam od 4/23, prvý materiál na hrubú stavbu som objednával 12/22 (tehly). Od tej doby všetci tvrdia, že ceny už budú každý mesiac zase stúpať, že mám nakupovať rýchlo, ale moja skúsenoť je presne opačná. Čokoľvek som kupoval bolo vždy lacnejšie ako mesiac predtým a ten stav stále trvá. Napr. prvé tehly som objednával ešte minulý rok (chcel som ceny z konca roku 22), doba dodania 3 mesiace a to cez zimu nové tehly nevyrábajú, takže len vyprázdňovali sklady a nestíhali to rozvážať. Druhú polovicu tehál som kupoval 6/23, na moje prekvapenie boli ceny nižšie a doba dodania boli 4 dni. Pred týždňom som objednával poslednú várku na garáž a ešte nejaké priečky a opäť cena nižšia, doba dodania prakticky tretí deň od objednania a o som si mohol vybrať ľubovoľný deň závozu. OSB dosky šli dolu, normálne dosky šli dolu, polystyrén šiel dolu, strešná krytina šla dolu, betón celý rok bez zmeny ceny. Ako to bude budúci rok nikto nevie, ale rozhodne je v stavebníctve kríza a stavia sa málo, to mi hovorila každá firma. Ale sú lepšie firmy, ktoré ani v tejto dobe čas nemajú a musí sa na ne čakať. Možno dobrá doba zohnať kvalitnejšiu firmu v rozumnom čase. Čo sa týka dodávateľského modelu výsavby, prajem pevné nervy a obdivujem Vás. Ja staviam svojpomocne a firmy som mal zatiaľ na stavbe asi len 3-4 a prakticky vždy som riešil nedodržanie termínov, nekomunikáciu, chodili si na stavbu ako chceli aj keď som avizoval, že pri tom vždy chcem byť, alebo aspoň dozor, no proste chaos. Ale tak to asi v stavebníctve chodí. Našťastie to boli vždy časti, ktoré moc nebrzdili moje náväzné činnosti. Neviem si predstaviť riešiť harmonogram prác a zosúladenie firiem, keby mám na každú časť niekoho iného, to by som sa zbláznil.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

Ahoj, pristi rok se budeme poustet do stavby domu…
@cast co bude příští rok se těžko hádá. Něco šlo dolů něco ne třeba polystyren je nahoře když vemu co jsem dával já který sleduju jak se cena hýbe ( šedý 140mm) tak na začátku léta byl balík za 350 Kč teď je 411 Kč. Cihly šli minimálně dolů záleží na výrobci. Omezila se výroba aby trh nebyl přehlcen ( v zimě se normálně nevyrábí). Elektro dolů nešlo vůbec. Co se týče lidské práce tak jde poznat že není tolik práce a cekacky už nejsou tak dlouhé ikdyz u kvalitních lidí jsou. Ale zatím to s prací není tak zlé aby šla cena práce dolů ale uvidíme co čas přinese.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@cast co bude příští rok se těžko hádá. Něco šlo …
@edison101 Tak aj s polystyrénom, aj s kabelážou na elektro mám opačnú skúsenosť. Kabeláž som kupoval na jar, bál som sa zdražovania a teraz by som to kúpil lacnejšie. Polystyrén bol lacný v lete, v septembri to poskočilo hore, ale teraz v decembri to zase padlo ešte nižšie ako to bolo v lete (nemyslím úplne ceny na webe, ale skôr to, čo mi dali ako cenovú ponuku mailom). Ale je pravda, že sa to už môže začať otáčať, akurát nikto nevie kedy.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@edison101 Tak aj s polystyrénom, aj s kabelážou …
@roman_ nesleduji ceny každý měsíc takže nevím jestli ten poliš byl v září třeba ještě dražší a teď už padá. Co se týče elektro tak jsem teď mrknul na poslední fakturu ze srpna to třeba kabel cyky 3x2,5 stal 22,17kc/m bez DPH teď je za 21,80kc /m bez DPH. Takže to nepatrně dolů šlo na drátech se oproti letu dá na stavbě ušetřit asi 500kc. Jističe stojí cca stejně a chrániče šli o pár Kč nahoru. Ceny jakou nakonec dostanete nemá smysl řešit dostanete třeba slevu 25% ale buď z letních cen nebo z aktuálních. Kdo chce porovnávat jak se hýbe cena konkrétní věci je nejlepší mrknout na net co chci a zapsat si cenu. Po určité době mrknout na stejný e-shop a porovnat zda kam to jde. Zatím se asi zdražovat nebude ale ani dolů to výrazně nepůjde dolů to jde vždycky blbě. Nikdo nechce přijít o zisky.
Odpovědět
Informace od největšího prodejce stavebního materiálu v ČR jsou takové, že letos jim - ve srovnání s rokem 2022 - klesl objem objednávek o desítky procent. Kdo svůj projekt může odložit na později, tak to udělá...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od frantapepa1:

Informace od největšího prodejce stavebního mater…
@frantapepa1 Mať dostupné financie (rozumný úrok, vlastné úspory), tak si myslím, že teraz nie je zlý čas, kedy začať stavať. Až začnú úroky klesať a začne sa vo veľkom zase stavať, ceny vyletia hore.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@frantapepa1 Mať dostupné financie (rozumný úrok,…
@roman_ Já jsem jen prodal tak, jak jsem nakoupil...🙂 Jinak, samozřejmě máte pravdu - kdo má vlastní úspory (čím víc, tím líp), staví, když potřebuje - a neřeší tolik situaci na trhu. Za mě ale rozumný úrok určitě nezačíná šestkou...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od frantapepa1:

@roman_ Já jsem jen prodal tak, jak jsem nakoupil…
Diky vsem za odpovedi! @frantapepa1 asi jsem se nevyjadril uplne presne. Neresim urokove sazby u hypotek, ale to, zda je momentalne "vhodne" stavet dum (sub)dodavatelsky. Protoze "vhodnost" je samozrejme relativni pojem, tak ja to tu ted nadefinuji jako tri-bodove kriterium: "1. Snadnost ziskani kvalitniho dodavatele remesla" "2. Dostupnosti materialu" "3. Cena materialu" Vsechny tri body maji stejnou vahu a poradi je nedulezite.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

Diky vsem za odpovedi! @frantapepa1 asi jsem se …
@cast no hele já ti jen poradím jedno, na stavění subdodavatelsky musíš být sakra dobrej ve stavařině. A jestli se ptáš na situaci ve stavařině, tak to asi nebude stavařina tvoje silná stránka ;-) takže radši ukecej toho známího ať ti spíchne dřevostavbu na klíč.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od thea2b:

@cast no hele já ti jen poradím jedno, na stavě…
@thea2b dekuji za odpoved. Jaky je Vas nazor na aktualni situaci na stavebnim trhu?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

Diky vsem za odpovedi! @frantapepa1 asi jsem se …
@cast Bydlíme od srpna. O baraku jsme snili nekolik let, v prubehu sneni jsme setrili (rozhodne jsme neusetrili na cely barak). Stavbu jsem si ridila, ja zenska s pomoci stavebniho dozoru (remeslniky jsem si shanela po okoli). Barak jsme postavili za 15 mesicu. Od projektanta jsme meli rozpocet, ktery jsme dokladali bance k hypotece a toho rozpoctu jsme se drzeli zuby nehty a podarilo se. Za mne bych necekala. Chce to ostre lokty a prorizlou pusu a nebat se rict si o slevu. Staveli jsme vicemene v te silene turbulentni dobe, kdy ceny litaly, ale porad se stavelo. Remeslniky jsme nemeli domluvene dopredu a vzdy se nekdo nasel (overovala jsem si recenze od lidi). Stavba nam krasne navazovala. Kdyz se chce vsechno jde a idealni doba nebude nikdy. Preji hodne stesti.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od thea2b:

@cast no hele já ti jen poradím jedno, na stavě…
@thea2b Je pravda, že je treba mať skúsenosti v tomto obore, aby Vás neprekvapilo, že Vám to remeselníci často spravia horšie, bude im to trvať dlhšie a ešte to bude drahšie ako keby ste si to robili sami. Mám len pár skúseností s firmami a podľa diskusií na webe vlastne boli všetky asi nadpriemerné (aj trochu drahšie), ale ani jedna nebola taká, že by som si povedal: áno, takto by to malo vyzerať a tu som dostal za svoje prachy adekvátnu službu.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od cast:

@thea2b dekuji za odpoved. Jaky je Vas nazor na a…
@cast Aktuální situace je super, všichni jsou přežraní a teprve tráví, ale ta největší sranda, no jak pro koho, teprve přijde. Takže jestli máte cash, příští rok když budete mávat papírkama, tak po nich půjdou jak mouchy po hovně a vy si budete určovat cenu, ne oni.
Odpovědět
Tak ono platí měřítko, buď to chci levně a nespěchám (jsem ochoten počkat) nebo to chci rychle, ale pak to bude dražší. My na jaře děj se co děj začneme. Spíše než ale spoléhat na nějaké plošné poklesy trhu, tak se vyplatí opravdu poctivě hledat a poptávat. (I mimo státní hranice ČR) protože ono opravdu velice často je u sousedů levněji a vyplatí se pro to zajet a vzít rovnou i část věci na další etapu. Prostě neustále přemýšlet a nekupovat pod tlakem toho, že to potřebují hned najednou. Pokud něco potřebuji za týden, tak je jasné, že nemám prostor pro to, prozkoumat cenu i někde jinde a je téměř jisté, že to tedy koupím za dražší cenu než by se dalo. Takže nedostávat se pod tlak, že něco musite a nutně potřebujete.
Odpovědět
Pokud nekdo sleduje toto vlakno - vcera se objevilo video ktere ukazuje na situaci u drevostaveb https://youtu.be/oljBA1PAdlM?si=z8Md0... TL&DR Investor taha za delsi konec provazu
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?