@romina15 My také 28.4. a cenovou kalkulaci jsme dostali tento týden, ale měli jsme již předem hotové koupelny i kuchyň, tak to asi proto šlo rychleji...
chtěl bych se zeptat těch co mají už postaveno o kolik cm se vám zvedla podlaha v garáži? RDR uvádí 5cm na podlahu, ale to se mi zdá hodně, dlažba je 12mm, pod tím je lepidlo a v případě nerovností je stěrka.
@artepp Tak to docela trvá, tedy... Já už jsem celkem netrpělivá, ale prý toho teď mají strašně moc, takže nestíhají. Tak to jsem zvědavá, kdy kalkulaci obdržíme :-) Kdyžtak pak dám vědět s těmi koupelnami. Jaký máte předpokládaný termín výstavby? Obávám se, že jak toho teď mají "strašně moc", tak to nebude žádný zázrak. Měli jsme předpoklad někdy září-říjen, ale obávám se, že se to posune...
Setkal jste se někdo s tím, že by po vás na stavebním úřadě požadovali Smlouvu o výstavbě RD?? Na stavebním úřadě ji po nás chtějí, protože pozemek nevlastníme s přítelem společně, ale prozatím je psán pouze na mě (dostala jsem ho od mamky darem). Přítel by prý z toho důvodu nemohl být stavebníkem na mém pozemku... Jednak je mi to celé trochu divné, jednak nemohu najít žádný vzor takovéto smlouvy... Nevíte o tom někdo něco? Děkuju :-)
@romina15 Máme to podobné,pozemek je psán na mě,stavebníci jsme oba s přítelkyní a nikoho to na úřadě nezajímalo.Mimo to jste oba uvedeni na štítku na projektu.Mylím si že když je tam i majitel pozemku,tak by jim to mělo být jedno...
@bakin Myslím si úplně to samé... Na projektu jsme psáni také oba. Bohužel paní u nás na stavebním úřadě po nás vyžaduje skutečně prapodivné věci... :-( Např. podpisy sousedů o tom, že jsme je informovali o výstavbě apod., jí nestačí na prohlášení těchto sousedů, ale chce je mít i na projektu (nákresu) osazení domu na pozemek - že prý aby sousedi věděli, jak to bude vypadat :-) To mi k ohlášce nepříjde úplně standardní... No jo, ale hádej se s úřadama... :-)
@gabka32 Buď ráda, Gábi :-)
@romina15 Jak dáš blbcovi funkci.....u nás byl pán taky docela "ostrej",ale dodalo se mu vše co chtěl a nic nevymýšlel-za 7 dní mi volal že je hotovo.Držím palce-zatnout zuby,nasadit úsměv a paní třeba změkne ;-)
@romina15 no to já jsem :-) úřady si někdy neskutečně vymýšlejí... po nás chtěli informovanost od nebožtíka... naštestí netrvali na podpisu :-D stačilo jen zaslat dopis. tedko už jen pozveme pány ze st.úřadu že jsme dodělali schody a dlažbu a máme splněno ;-) přidala jsem i pár foteček pro zájemce :-)
@bakin Paní určitě nezměkne, už jsme zkoušeli všechno :-D S přítelem se střídáme v docházce na staveb.úř. - vždy podle toho, komu právě dojdou síly a nervy :-) Ale děkuju :-)
@gabka32 Informovat nebožtíka je taky typická ukázka toho, že někteří lidé nejsou schopni používat to, co jim vyrostlo na krku, ale pouze aplikovat zaběhnuté postupy, ať se děje cokoliv :-) Fotečky pravidelně sleduju, je to paráda. Závidím :-)
@romina15 I po nás chtěli podpisy sousedů na projekt osazení domu, ale našimi sousedy je obec a místní družstvo, takže to nebyl problém. Stavěli jsme ale jako manželé, takže nic dalšího po nás nechtěli.
Mám dotaz chci si lepit na podlahu ve 101-čce PVC.Někdo říká použít samonivelační stěrku,ale teď jsem byl v podlahovém centru a Ti říkají pouze zbrousit speciálními bruskami podlahu do dokonalé roviny a zatmelit a poté dát PVC na fixační pásky, nelepit(při strhávání by šlo PVC i se zbytky Fermacellu).Máte někdo zkušenosti?Protože samonivelační stěrka, kterou doporučili na Fermacell je šíleně drahá cca 600,- za 25kg pytel....a dle podlahového centra je to tahání peněz z lidí....
@djgas Pokud se PVC dá pouze volně, tak je možné pouze přebrousit spoje desek talířovou bruskou - půjčovné 400kč/den + spotřebovaný brusný materiál. Po přebroušení se spoje tmelí 2x až 3x dle potřeby, a potom se opět přebrousí - po vytvrdnutí tmelu. Možno použít od firmy UZIN nebo THOMSIT. Nevýhodou pokládky na volno je možnost vzniku boulí.
@djgas Tak trochu se v tomto oboru pohybuji. Záruka na materiál - pokud není přilepeno nad 20m2 tak záruka není - výrobce doporučuje lepit, a tím myslí pokud se nenalepí tak se neuzná reklamace. Bohužel každý materiál má své pro a proti. My teď máme doma dřevěné třívrstvé podlahy a pvc NOVILON a na dům dáme laminát. Holt člověk stále zkouší. Do laminátu jdu jelikož tam mám 50% slevu a zátěž 33 od firmy EGGER. Tak uvidíme teď, jak to dopadne.
@djgas Je to všechno o penězích. Já se přikláním ke stěrkování a následnému celoplošnému lepení, ale chápu, že finační rozdíl je tam 200 až 300kč za m2. Mohu říci jen to, že stěrkování je lepší nechat na odborníkovi, jelikož pokud se nepovede stěrka - vlnky atd, tak i po přebroušení stěrky se toto vyrýsuje na PVC. Jde pouze o můj názor. Rád Vám zodpovím dotazy, pokud tedy budu vědět.
Ahoj, rozhodli jsme se pro 101čku a teď se celkem trápím s výběrem otopného systému - co se vyplatí, co už ne. Snažil jsem se poctivě pročíst celou diskuzi, ale nalezl jsem spíše více otázek než odpovědí :-S
V předběžné kalkulaci jsem si nechal přičíst soláry a přípravu na teplovodní krbovou vložku, nicméně jestli to dobře chápu, tak solár je na TUV a krbová vložka na topení. Jsem na vážkách zda vůbec tento rozvod dělat, nebo zda do technické místnosti nainstalovat IZT - nemáte někdo zkušenosti? Jak se to projevilo na ceně celého systému, jestli je vlastně nějaká úspora (a ne návratnost 60 let), poruchovost atd..?
díky
@hop23 Ahoj, resili jsme stejny problem jako ty. My chceme podlahove topeni do celeho domu a v tomto pripade, dle meho nazoru, je nejvyhodnejsi elektrokotel, jak ho RDR nabizi ve standardu. Vsechno ostatni vyzaduje desetitisicove priplatky s navratnosti rekla bych 15-20 let a kdo vi, co bude za 20 let. Zvazovali jsem i solary na ohrev vody, ale po dukladnejsim pruzkumu jsme zjistili, ze i to je v podstate nenavratna investice. Krbem se da jiste usetrit, ale zase je to investice pres 100 tis a potom zalezi, jak casto si chces pritapet a zase jsme u dlouhodobe navratnosti. My jsme napriklad toho nazoru, ze nechceme mit "kotelnu" v obyvaku, takze hlavni zdroj vytapeni jako krb nebo peletkova kamna s vlozkou a vymenikem odpadaji. Mame samozrejme teplovodni podlahovku, takze v pripade ze se mylime, je mozne pozdeji zdroj tepla vymenit. Pri elektrokotly je take vyhoda, ze jedes myslim 20 hodin denne na levnejsi proud, takze usetris za elektriku celkove. U plynu se plati nejake pausaly a dalsi polozky tusim, je to tady nekde na foru. Ostatni se mnou treba nebudou souhlasit, ale my to vazne dlouho zvazovali a tohle je vysledek. Tak uvidime, co pro nas CEZ v dalsich letech chysta ;)
@hop23
uvažoval jsem úplně stejně s tím rozdílem, že krb jsem od počátku chtěl a nikoliv jako zdroj tepla, ale na přivození příjemné= atmosféry za zimních plískanic. Prostě věděl jsem, že když budu stavět dům, krb v něm budu v každém případě mít. Nejdřív jsem tedy přemýšlel o obyčejném krbu, potom mě napadla varianta s teplovdním výměníkem, který by ušetřil dost peněz za elektřinu. Vzhledem k tomu, že oproti krbu bez rozvodu se jedná o ne tak hrozné navýšení, rozhodl jsem s pro něj. Pravdou je, že klasický krb byl hezčí...měl rohové sklo atd. S výměníkem počítám i na napojení na 300l hydrount v tech. místnosti, takže krb bude ohřívat nejen celý dům přes radiátory, ale i vodu v hydrountu. Pravdou je, že k tomu mám i soláry, kdybych je neměl, tak nemám jak vodu ohřívat. Co se týče IZT, je to ještě lepší řešení, ale do toho už jsem investovat nechtěl.
@hop23 my máme krb.kamna bez výměníku a litujeme, že jsme do něho nešli... domnívali jsme se, že krb vytopí celý spodek, ale i když otevíráme dveře, tak v obýváku a kuchyni je 26st a na chodbě klidně o 4méně :-( a nahoře i 18st.
takže kombinujem s topením a dá se, ale příště bychom volili jinak. mít peníze tak jdem asi i do rekuperace, ale na vše prostě nebylo. i tak krbová kamna s komínem a příplatky Rýmařovu vyšla na 80tis. máme i přípravu na soláry - na ohřev TUV, ale panely na střeše zatím nejsou....
a na krb mám podobný názor jako boratko, je to opravdu "teplo domova" :-)
@gabka32 Ahoj Gábi, litujete, že jste nepořídili kamna s výměníkem? My to máme naplánované jako vy - bez výměníku s tím, že jsme si mysleli, že otevřeme dveře a vytopíme min. celý spodek. Nahoře se stejně jen spí, takže tam může být o něco chladněji... Je to tedy mylná představa?