Koupě bytu se zástavním právem smluvním

Ahoj všichni, chci se zeptat, máte někdo zkušenost s koupí domu, na kterém je zástavní právo smluvní? A dále, co když majitel má v domě nájemníky, jak to ošetřit, aby po převedení peněz z hypotéky byl dům volný a bez cizích dluhů? Nebo se o tohle postará realitka? Díky, Jana
Odpovědět
Profilova fotka
@badecek Pokud je v katastru zástavní právo smluvní - ve většině případů se jedná o zástavu ve prospěch banky - tzn. původní majitel má asi na dům hypotéku. Toto se řeší tak, že pokud vy sama si budete brát hypotéku, bude vaše banka nejdříve muset splatit dluh u původní banky, ta pak dá odplombovat zástavu na katastru a na její místo půjde nová banka, pokud budete platit hotově, tak také budete muset splatit nejdříve dluh u stávající banky, a ošetřit si ve smlouvě (v kupní, v budoucí kupní), že banka po splacení vymaže svou zástavu. Osobně bych si ve smlouvě ošetřila i ty nájemníky + určitě nějakou lhůtu do kdy se musí vystěhovat a pokud tak nesplní určitě nějaká sankce - 1000 Kč za den jinak to bude naprosto neúčinné. Nám myslím do smlouvy psali i odstavec, že na nemovitosti neváznou žádné jiné dluhy a pokud by se v budoucnu zjistilo, že ano, že je musí původní majitel do určité doby odstranit, jinak že bude smlouva neplatná a bude nám muset vrátit peníze. Dále kvůli odečtům elektřiny, plynu, vody apod. tam máme napsáno, že opět do určité doby se musí odhlásit a při předání bytu se sepíše stav elektroměrů, od kdy jakože to budeme platit my. Pokud budete mít kupní smlouvu z realitky, určitě si je nechte zkontrolovat u vlastního právník či advokáta.
Odpovědět
Dobrý den, mám také jeden dotaz. Máme s přítelem podobný problém, co se týče zástavního práva smluvního, nejedná se o zástavu bankou, ale FO. Zjišťovali jsme, která banka by hypotéku poskytla, pokud je tam toto zástavní právo. Problém je v tom, že banka hypotéku neposkytne, dokud v katastru bude zástavní právo. FO nevymaže toto z katastru, dokuj jí nebudou uhrazeny peníze z hypotéky. Vzhledem k tomuto, bych se chtěla zeptat, jestli nevíte, která banka by byla ochotna hypotéku poskytnout. Předem děkuji za odpověď.
Odpovědět
Profilova fotka
@nikniki Půjčka od FO váznoucí na nemovitosti je problém, dneska jsou banky opatrné, nevim nevim, jestli Vám na to vůbec nějaká půjčí..... Do takové nemovitosti bych asi nešla.....
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 3 měsících
Profilova fotka
Nevíte, zda-li je možné koupit dům i se zástavním právem, aniž by to mělo vliv na schválení naší hypotéky, výši splátek apod.? Jde o to, že majitel si bral úvěr na dům, zastavil ho bance a ted ho potřebuje urgentně prodat. S tím, že by po dobu 5 let (délka fixace) platil úvěr/hypotéku a teprve potom ji vyplatil, tudíž zástava na domě musí ještě 5 let zůstat. Nemá na to, aby úvěr splatil předčasně. Jde to nějak právně ošetřit? Je vůbec takový dům se zástavou koupit?
Odpovědět
Profilova fotka
@mony2 najdete jiný dum... Do toho bych fakt nesla!
Odpovědět
Profilova fotka
@hhranolka to je právě strašně těžký, hledáme už přes rok. Tady u nás není žádný výběr, nebo vše za nehorázné peníze. Navíc vzhledem k tomu, že majitel je ve finanční tísni je za hezké peníze, dům má naprosto dokonalou zahradu s bazénem, dobrou lokalitu. Jen ta zástava nás dost tíží... Nutno dodat, že je to příbuzný, ale to nemění nic na tom, že bychom to nechtěli právně ošetřit, navíc člověk nikdy neví... zjišťujeme možnosti, ještě jsme se nerozhodli. Taky se toho trochu bojíme, jen bych chtěla vědět, zda-li je to vůbec možné, zda-li by banka nedělala problémy apod...
Odpovědět
@mony2 v zadnem pripade! Pokud puvodni dluznik pujcku nebude splacet, banka zhabe barak a mate po srande. A to nemusi byt, ze by nechtel, muze onemocnet, umrit, nebo co ja vim. Kazda hypoteka jde predcasne splatit, akorat se sankcema. Pokud o dum stojite, zaplatte za nej na vazany ucet a az bude vas, penize se vyplati a puvodni majitel domu je splati sve bance, ta musi predem s prodejem souhlasit a dat potvrzeni, ze se vzda zastavniho prava, jakmile dostane zaplaceno Taky musi predem souhlasit s predcasnym splacenim uveru
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj..já osobně po zkušenostech bych do žádného takto zastaveného domu či bytu nešel...je to veliký risk....
Odpovědět
Profilova fotka
@azafata @hhranolka @mira1979 - zástava je 1,3mil. Vlastník domu navrhl, že by se mu tyto peníze nevyplácely, nechaly bychom si je MY na našem účtu (po dobu 5 let) a po skončení fixace by se složily na účet bance a tím se veškerý jeho úvěr umořil. Ve smlouvě s bankou má uvedenou možnost předčasného splacení. Předčasně to prostě ale splatit nechce nebot sankce jsou dost vysoké. Jen si neumím představit, jak by se to řešilo s bankou, právníkem, že by se mu část vyplatila a část by zůstala u nás... vidím to spíš bledě. Neznám nikoho, kdo by takovou situaci řešil... Moc ho nechápu, je ve velmi tíživé finanční situaci, nemá na splácení a vidím to tak, že mu barák stejně jednou vezme banka :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@azafata můžeš mi toto prosím vysvětlit? Děkuju .... "Pokud o dum stojite, zaplatte za nej na vazany ucet a az bude vas, penize se vyplati a puvodni majitel domu je splati sve bance"
Odpovědět
@mony2 sice o tom moc informací nemám, ale nechápu, proč majitel nechce předčasně splatit ten úvěr, jak píšeš.Sice chápu sankce, ale ve své situaci moc na výběr nemá, asi domek se zástavou taky nikdo koupit chtít nebude a pokud nemá na splátky a banka mu ho sebere,tak přijde o víc než jsou sankce ne?Buď hodně opatrná a zjisti si všechny negativa, která se můžou stát.Sama mám velmi špatnou zkušenost s někým, koho jsem velice dobře léta znala, byli jsme přátelé a ani ve snu by mě předtím nikdy nenapadlo, že se může stát to, co se stalo.Jednalo se samozřejmě o peníze.Dost jsem se z toho poučila a jsem od té doby opatrná jako nikdy předtím.Třeba ti tady někdo poradí, co je potřeba, ale já bych do toho asi nešla.Tak držím palce :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@repos právě proto se informuju, ale zřejmě z toho stejně nic nebude... bojíme se rizik a upřímně ho taky nechápu, vůbec mu proč to chce takhle řešit nerozumím... :-| ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@mony2 No právě, je to divné, takže bych mu moc nevěřila.Když člověk potřebuje fakt pomoct a nechce z toho ještě něco vytřískat a nebo někoho podvést,tak bude rád za každou možnost, jak se z průšvihu dostat.I za cenu ztrát.A když si on ve své situaci ještě diktuje, že něco nechce, tak mě to zaráží. :-|Teď vám může naslibovat cokoliv a pak se to může otočit a bude vše jinak a už bude pozdě.
Odpovědět
Profilova fotka
@repos ale já ho znám velmi dobře, je to můj strýc :-) Je to hodnej člověk, díky rozvodu se dostal do této situace, ale i přesto... peníze jsou peníze. Jak jsem psala výše nabídl nám, že výši zástavy bychom si nechali na našem účtu a po 5 letech bychom to zaplatili. Přiznám se, že po zjištění, že na domu je zástava jsme s manželem usoudili, že do toho asi nepůjdeme, i když je dům na výborném místě a moc pěkný. Jen jsme se chtěli informovat, zda-li existují nějaké možnosti apod... abychom třeba nepřišli o krásný domek, ale jak jsem už psala, vidím to bledě. :-)
Odpovědět
@mony2 Tak třeba možnosti jsou a někdo ti poradí, ale zas na druhou stranu nemá cenu to lámat přes koleno.Pokud máte mít jednou domek podle svých představ, tak ho mít budete, tomu věř.Tady už jsou nějaké překážky, tak třeba je lepší ještě počkat.Uvidíš, až budeš mít víc informací :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mony2 tak nejdrive k rodinným vztahům.... To že je to strýc a že je ted hodnej nic neznamená.... Tez jsem měla hodneho strejdu, ale pak někdo z rodiny zemrel, dědit měli naši a strejda a ještě další příbuzní... A hodny strejda byl pryč... Soudy trvali asi 10 let.... Takže to že ho znáš skoro nic neznamená. Ještě jsi psala, zda zástava nebude mít vliv na poskytnutí hypotéky.... Čím budete rucit? Banka Vam na dum další zástavu neda... Takže situace bude ještě více komplikovana. Pokud Vam nabídl nechat dluznou částku na úctě, tak je to možna na zvážení.... Ale účet by to v tom případe měl byt vázány- ten nebývá levný.... Kdo ho bude těch 5 let platit? Měl by strýc.... Co kdyz strýc přestane splácet hypotéku? Kdy se o tom dozvíte? Jake jsou že smlouvy sankce? Upřímně, asi bych chtěla aby na vázané úctě bylo více než jen dluzna částka, ale aby bylo připadne i na zaplacení nějakých sankci.... A vůbec, než bych do toho šla, tak bych chtěla vidět tu jeho hypoteční smlouvu.... Ale proste ma to hodně ale....
Odpovědět
Profilova fotka
@hhranolka to že je to strýc pro nás taky nehraje roli. Strýc, soused, neznámý člověk, když jde o peníze je to šumák.... Spíš mě zajímá ta možnost vázaného účtu? S manželem máme k dispozici další nemovitosti, ale ty zastavovat nechceme. Ještě nás napadla možnost koupě jeho úvěru, ale neznám jeho hypo smlouvu, myslím, že by to pro nás bylo za velmi nevýhodných podmínek. Dneska se jdeme informovat do banky, ale rozhodně to přes koleno lámat nebudeme :-)
Odpovědět
@mony2 Mony, to me taky napadlo, nemohli byste prevzit tu jeho smlouvu u banky? A kdyby byla nevyhodna, tak jit k bance jine? Mozna tlacham nesmysly,ale nam byl taky nabizen dum na ktery byla jeste 3 roky hypoteka. Meli jsme 2 moznosti, bud zaplatit sankce z predcasneho splaceni hypoteky (250 000 Kc) anebo prevzit tu hypoteku po puvodnich majitelich. Nakonec jsme do toho nesli.
Odpovědět
Profilova fotka
@janicka38 dnes ráno nám paní z banky volala říkala, že nám v žádnem případě nedoporučeje převzít jeho úvěr, má ho za znevýhodněných podmínek (nemá účelový úvěr, má dot vysoký úrok), ale je tu možnost, že kdybychom si brali vyšší hypotéku než je jeho, že by byla možnost zrušení sankcí nebo výrazné snížení. Jeho úvěr by se zrušil, doplatil, zástava vymazala... Přeci jenom by to bylo výhodné i pro banku. Štve nás to, ale nakonec pokukujeme už jinde ;-)
Odpovědět
@mony2 jasne, pokukujte, ale na druhou stranu byste mu tou koupi i pomohli. Ted se to bude asi velmi tezko prodavat. Ta moznost s vyssi hypotekou je lakava,ale banky toho vzdycky naslibuji. Drzim pesti at vam to vyjde podle vasich predstav.
Odpovědět
Profilova fotka
@janicka38 děkuju, hledáme už dlouho, tak snad brzo něco najdeme :-)
Odpovědět
@mony2 saknce za oredcasny splaceni muzou byt kolem 200-300tis. Pokud bude ale platit dalsi tri roky uroky z dluzny castky, dost dobre zaplati stryc podobny penize. Ty sankce banka dava prave proto, ze ji ujde ten zisk atd.... Je to slozitejsi. Dum se zastavou nejde financovat hypotekou, pokud by se s nim melo rucit, banka to neprijme. Na vasem ucte by melo kdyztak teda byt mnohem vic, nez vyse zastavy, protoze pokud by banka podnikla kroky k plneni ze zastavy, tak uz tam bude penale jako prase. Nasla bych si jinej barak, nebo pockala, az stryc vymekne, ono mu nic jineho nezbyde, nikdo jiny dum nekoupi.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 7 měsících
No nám se stalo že jsme kupovaly dům na kterém byly dluhy i zástava vzaly jsme si na to právničku aby vše dopadlo dobře a ted možná příjdem o dům. Zajímalo by mě jestli když v zástavní smlouvě je jasně napsáno že bývalí majitelé nesmí nemovitost se zástavou na někoho převést ani prodat tak jak to že těmhle se to povedlo a banka chce zástavu po novém majiteli a prodat zástavu.Už nevíme kam se obrátit měly jsme to v tv po soudech a nakonec je prej vinna na nás.A to bývalí majitele bance neplatili 7 let a banka byla ticho. :-S Máte někdo podobnou zkušenost budu moc ráda jinak přijdeme o dům.
Odpovědět
Profilova fotka
Podobnou zkušenost nemám, ale mám jen pár obecných připomínek. Snad to alespoň do budoucna bude někomu k užitku. Tyhle rizikové koupě nechejte bohatým, protože ti mají pro případ nouze rezervu kam mohou sáhnout když to půjde z kopce. Když už nic jiného, mají peníze na drahé právníky. Vy co si na takovou nemovitost půjčujete u banky nejspíš dvojnásobek sumy dohromady nedáte, a tak Vám hrozí, že přijdete o dům a zůstane vám na krku hypotéka. Už jsem takovej případ viděl. Plně důvěřovat právníkům v takovém případě není úplně na místě, protože i právníci jsou jenom lidé a mohou chybovat, nebo dokonce být účastni podvodu. V případě takových nemovitostí s vadou na kráse, je třeba aby kupující dokonale a do detailu rozuměl té situaci, v jaké se nemovitost nachází, jinak kupuje zajíce v pytli a nese neúměrné riziko. Nájemníci jsou ještě horší ořech, protože jsou zákonem hájení líp než ohrožené druhy zvěře. Ve tomto vztahu má nájemním více práv a méně povinností než majitel a tudíž je to opět velmi rizikové obchodování. Tyhle kšefty jsou zkrátka pro spekulanty co mají finanční zázemí a unesou vysoké riziko. Ne pro běžné lidi, kteří chtějí jenom bydlet. Omlouvám se za ty pesimistické řeči, ale snad to někoho doradí, aby se hrnul do problému.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 1 roce
Dobrý den, chtěla bych se zeptat za kolik se dá koupit dům na kterým je zástavní právo. Dům je ve Starém Městě u Frýdku Místku,č.p.50 na ulici Jemnická a nevím jak se dostat k informacím. U jaké banky nebo nějaký kontakt. Děkuji za pomoc. Zrunová
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 4 měsících
Dobrý den, máme vyhlídnutý dům na koupi. Máme ale problém, že pán, který v něm bydlí, má na dům zástavní právo, ale majitelem je jeho nevlastní dcera. Ta mu zástavu (podíl z kupní ceny) nechce vyplatit a tudíž to dala k soudu. Dům ale prodávají. Je možné takovou nemovitost vůbec prodávat? Případně ji koupit? A co pak se zástavním právem? Jak dlouho by mohl spor o zástavní právo trvat, než se bude dát nemovitost bez problémů koupit? Děkuji
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?