Diskusi odebírá 59 lidí

Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
@vorelmato @kasha .. by se mi moc líbily (fčely), má je tchyně, ale letos byly na řadě králíci, tak musím na drahou 1/2 opatrně, abych taky stačil ještě něco okolo /jak je mi zdůrazňováno/ ... A med jim klidně budu brát, ale tvojí stránku prohlédnu! baj P
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato Martínku,,, to je jasné proč je ještě nemáš! Aby jsi zjistil, že je budeš chtít "pěstovat" podle přírody, nebot staré včelařské praktiky mají docela mezery,,, stále jen léčí a divoké vypalují,,, a ono to funguje jinak,,, dám Vám tady hodně dlouhý článek, který neotiskli včelaři, nebot se jim nelíbí,,, který ukazuje cestu bez včelího moru a bez varroazy,,, jinak ten článek je v mých záznamech, umíte najít? nedávno, max.14dnu :) @petrfrenk jojo, jen jim to ber, ale nastuduj nové poznatky, aby ses nedivil :)) JUJ, jdu domů a jdu volit :) mějte se náramně a někdy pááááááá :-D kk p,.s. http://www.szes.chrudim.cz/vyzkumna-c... sama jsem ho tam nenašla :)
Odpovědět
@vorelmato Děkuji za názor jezdím roky po vystav¨ách ale jak je to dneska :ti co prodávají difuzně uzavřeny system propagují uzavřeny a tvrdí že to je nejlepší a potom zase tí druzí naopak že je nejlepší difuzně otevřený ja se jen kvůli svému selskému rozumu přikláním k otevřenému Ale jeden nikdy neví :-) proto píší lidem jako si ty :-) a sem rad za názory a zkušeností s praxe . severnáí stranu mam difuzně otevřenou a jih sem dal desku z venku jak bylo v projektu bohužel sem začal uvažovát až pozdě no nic není ztracené dám tam latě a budě :-) strašně sem zvědavy na tvoje zkušeností topení :-) zatím ahoj
Odpovědět
Profilova fotka
tak si tesari prijeli premerit desku a prvni verdikt byl rozdil na 15m 4cm :( jsem myslel ze mne vomejou. meli rotacni laser. nasledne mereni pomoci optickeho nivelaku a kontrola slauchvahy ukazaly "jen" 2,5 ale stejne je to na presdrzku. nejhorsi ze uz to nemuzu zvednout, takze naliti nove vrstvy betonu nepripada v uvahu. tak se bude zakladat na vyssi maltu ;(
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans tak přesně tuhle záležitost jsme měli ve smlouvě zvlášť uvedenou, jaké musí splňovat podmínky, že ji zaplatíme, až po převzetí srubaři. A chlapci se opravdu snažili a vešli se do tolerance 1cm.
Odpovědět
Ahojte :-) Čo ste prosím dávali na podlahu ?Mne sa páči palubovka z borovice,ale ma odhovárajú, že keď zakúrime budeme sa lepiť ako muchy, že bude púštať živicu :-( Tak neviem
Odpovědět
Profilova fotka
Janulko, netuším, kde budete bydlet, zda máte (jako my) pejska a kolik dětí se bude pohybovat po domě. My to vše vyřešili tím, že v celém přízemí našeho srubu je dlažba, která je všude vyhřívána elektřinou. Nikoliv, že bychom jí topili, ale všude temperuje na přijatelnou teplotu, ostatní vyřešila obrovské krbová kamna. Podlaha se snadno a rychle udržuje, stačí zametat a luxovat, občas vytřít. Jediný, kdo si stěžuje, je náš wheaten teriér Caddy, kterému na podlaze kloužou mokré tlapy, když se vřítí dovnitř z mokré trávy a jede pár metrů při brždění.
Odpovědět
Profilova fotka
@janula223 :)) dole máme všude drsnou dlažbu s podlahovým vytápěním a nahoře bude dřevo, zatím nevím jaké, ale když bude borovice dokonale vysušená, tak proč by měla "smolit"? nejde tam dát dřevo mokré, to by se pokroutilo, seschlo a udělalo problémy,, musí to byt hodně dobře vysušené a pak nevidím problém,,, a pak něčím natřít :) my máme tvrdý podlahový olej na schodech a bude i na dřevě, kromě horní koupelny, tak bude ASI lodní olej,,, o když, NO uvidíme :) Když tak vidím náš provoz, tak tam ani to dřevo nebude vadit,,, leda by něco zateklo, přeteklo,,, a to nechceme :)))
Odpovědět
@stetl @kasha Aj my budeme mať na prízemí dlažbu, je to lepšie na údržbu a atď, len neviem čo hore :-( aby sa človek neoklamal, tiež som toho názoru,že keď bude suché nebude živica tiecť, ale čo ak,tak neviem či smrek ]-( keď mne sa ta borovica páči viac :-D Ďakujem vám za odpoveď
Odpovědět
Profilova fotka
@janula223 bude záležet od koho budeš borovici kupovat :), také se mi moc líbí borovice, u nás to bude o penězích, na co právě budeme mít :))) :)
Odpovědět
Profilova fotka
Janulko, je mnoho krásných dřev, leč všechno nakonec skončí u peněz. Já doporučuji tvrdá dřeva, dub, buk, je to potom krása a výdrž, když jsem kdysi dávno stavěl první dům, potřeboval můj dvorní truhlář a tesař (byl to Chod, vypadal a mluvil jako Jan Sladký Kozina, přes celoživotní práci se dřevem měl všech deset prstů!) chtěl na schody dub. Omylem mu přivezli buk. Každý schod byl jiný, neb šly do zatáčky! Pan truhlář je "vystřihl" a dodnes drží a jsou krásné, mají unikátní vzor povrchu! Je lepší vynaložit víc peněz, než mít celý život ošklivou podlahu (stěny, dveře, okna, atd., atd.).
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha @janula223 ad ta smola- nám ted začla kapat na zem ., asi ze str trámů nebo z nesámovek, nebo z obojeho :-| je to děs, pořád jsem nadávala co se to pořád lepí, že psi něco našlapali venku.. a pak jsem na to přišla.....docela je na těch místech poničená podlaha =-)
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@jumpmans my měli ve smlouvě na desku zádržné 10%, do převzetí desky firmou na roubenku.. pořád jsem je otravovala s rovinatostí, tak ta bylo v poho, ale asi jak se na to tak zaměřili, :-D tak ujeli s úhlopříčkou ;-) no firma na roubenku to nakonec převzala, dal se zápis do st. deníku.. ale chlapi,co tu pak stavěli, tím nadšeni ve finále moc nebyli.... ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jptn faktiš? no toto? jsem si ještě ničeho nevšimla a ty máš také smrk, vid? i když,,, jeden kapanec jsem našla na kamnech a nebylo vidět odkud to přišlo :),,, myslím, ale že z vysušených prken to tak nepojede, co? :))
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha jojo taky smrk.. at o jsme pův chtěli borovici :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Můžu se zeptat na praktické zkušenost s prostupem tepla do podkroví? Uvažuji, že od pece rozvedu nějaké vzduchovody do pokojů(pro jistotu). Má to smysl a nebo je dřevěná podlaha tak tepelně prostupná, že to teplo projde i skrz podlahu??? Díky za odpovědi
Odpovědět
Profilova fotka
@jptn jo, tohle mne do smlouvy nenapadlo. no, postavili se k tomu celkem celem - zaplati vicenaklady na zalozeni horni stavby na penosklo. Navic ja jim zaplatil zatim pouze desku pod dum a uz maji skoro hotovou desku na garaz, takze mam taky pojistku - ze jim nezaplatim kdyby se cukali... na druhou stranu uhlopricka sedi na milimetr.
Odpovědět
Profilova fotka
@fredd1e vzhledem k tomu, ze vetsinou mas v podlaze minimalne nejakou krocejovou izolaci, tak bych s nejakym prostupem tepla moc nepocital. Samozrejme, neco malo projde, ale jestli mas moznost udelat pruduchy, tak bych sel asi touto cestou. my mame interierova kamna s tepelnym vymenikem, ktere davaji do vzduchu jen 1,5kw tak to resit nebudem....
Odpovědět
Profilova fotka
@pekbit ted uz jsem pouceny :) tenkrat mne to nenapadlo...
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans až budeme všichni stavět podruhé, budeme chytřejší ;-) :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@fredd1e my zatím nedáváme nahoru žádné topení,, jsou tady lidičky, co píší, že to neudělali a zjistili, že není zapotřebí, ale hodně záleží na rozmístění místností a na uzavřenosti spodního patra oproti hornímu,, :)
Odpovědět
Profilova fotka
@janula223 môžete tam dat borovicu aj smrekovec po vysušení nebude smolit ak tam ovšem nebude smolník
Odpovědět
Profilova fotka
@fredd1e asi záleží na tom, jak jsou průduchy udělané. Ale my jsme se nedávno přestěhovali ke známým, ať to máme blíž na stavbu... Oni mají klasický dům, ale průduchy z jejich pokoje jdou k nám nahoru do ložnice. Po této zkušenosti bych si je nedala, protože je skrz slyšet úplně všechno a taky majitel kouří, tak to máme nahoře, jak kdyby si tam někdo taky zapálil. No nacpala jsem tam zatím plyšáka, kouř cítit není, ale zvuky pořád ano.
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha @jptn Tak to nám tedy kapala uvnitř smůla poměrně dosti. Po každém vytření jsem vzala odlakovač na nehty a vatičku a šla "odlakovat" podlahu od smůly. ;-) Nejprve jsem také myslela, že je to jen špína, která nejde umýt, protože to byly tmavé flíčky, ale ona to byla nakapaná a zaprášená smůla ze stropu. Ale bylo to jen přechodné, když se začalo topit.
Odpovědět
Profilova fotka
@fredd1e My jsme dali průduch jen do galerie, která je nad krbem, do pokojů už by musely být složité rozvody, a taky ten hluk ze spoda... v galerce nevadí. Máme sice otevřené schodiště z místnosti s krbem, ale bez toho průduchu by tam bylo podstatně chladněji, máme ho tedy stále otevřený a nemusíme tam přitápět radiátory (když krb fajruje..)
Odpovědět
Profilova fotka
@fredd1e přes podlahu s prostupem nepočítej, rozvody horkovzduchu bych taky nechtěl - zkus hyipokaustová kamna, myslím, že by šly postavit i ve stylu těch kanadských a hlavně to tady nikdo nemá - byl bys v kurzu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@janula223 dlažba má své výhody a dřevo je zase příjemnější, borovice a modřín ba i smrk ´bude smolit vždycky i po vysušení - pokud v něm bude smolník a smolník v něm velice pravděpodobně bude (nemusí být vůbec vidět), stačí mikro prasklina už to teče, takže pokud chceš jistotu, tak jedině jedli, nebo listnaté dřevo (dub, buk, jasan, javor, ořech, olše, bříza, dobře vypadá i třešeň, švestka, hrušeň i jabloň) My máme všechno z jedle a podlahy dole z douglasky, (smolníků je v ní na minďár a pryskyřice teče, i když to dřevo bylo rok venku a 14 dní v sušárně), natřeno 2x tvrdým podlahovým voskem.
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato Martínku,,, asi budu zase chytřejší, když mně neodbudeš, že si to mám najít na guglu :)) co je to hyipokaustová kamna a minďár? :)) Jinak jsem čekala s čím přijdeš,, a tedy - když je ve dřevě smolík pacholík tak to bude prostě kapat celý život? odkud se tam tedy ta smůla pořád bere? :)) - jo a PODLAHU máš natřenou voskem? my máme tvrdy podlahový olej,,, na schodech-zatím :) kk
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha Kashenko "na minďár " sem tam používají kolegové ze Slovenska a znamená to, že je něčeho hodně... a hypokausty jsou když..., no prostě kachláky, které prostupují stropem...
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato mám to na roubence v Orl.horách a vytopím bez problémů celé podkroví = zdravé teplo bez prachu :-) a s minimální spotřebou dřeva :-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?