@corneg mam podkladni hranol z modrinu vyska 20 cm. z exterieru je to kulac takze neni potreba ho zakryvat. pokud chces tuhle variantu tak muzes oblozeni soklu delat jen do vysky zakladove desky. akorat pokud das polystyren a obklad tak bude precnivat kulac o cca u me 8 cm proto je nutny plech okapnice.
@petronia to je ok, taky to tak budu delat. Nehoblovano ale melo by to byt nejak suchy, jinak se nasledne sechnuti a skrouceni muze projevit na finalnim obkladu,nejvic na sadrosu. Jistota jsou ocel.profily.
@petronia řeknu to blbě, ale zima skončila před 14 dny. Pokud bych měl cpát do izolace drevo, na kterém "včera" zpívali ptáci, nešel bych do toho. 1000000000 x raději upřednostmim letni těžbu, která sice ještě nebude úplně vyschlá, ale profouknuta bude fest, takže největší podíl vody bude už pryč. Do sendvičů používám alespoň půl roku vzduchosuche rezivo. Pokud ho nemám v potřebné síle, vrstvím na sebe desky. Nevim, jestli jsem magor, ale surové drevo bych do tepelne izolace nedal. Kvh jsem viděl pouze z vlaku v katalogu.
@petronia hoblovane byt nemusi, ale tohle je uplne mokre. Aby bylo drevo vzduchosuche (tu cca 20%) musi schnout opravdu dlouho - rika se 1cm za rok.
Do sendvicovych konstrukci by melo jit drevo o max. vlhkosti 17% - pak uz se do toho nepousteji skudci. Zejmena kdyz to zavres parozabranou tak to nema jak poradne vysychat...
Takze ja bych bral radsi neco co aspon na chvili zastavilo v susarne. Nemusi to byt nutne kvh...
@jumpmans@tomas80@xavik
objednavku stavebneho reziva som zrusil, a dal som poptat smrek. konstr. lat. susene na 17 percent a hoblovane bude to sice raz tolko stat, ale budem mat kludny spanok.
@petronia tak, tak, dobrá volba. ono to stejně asi 100% udělat nejde. například sloupy ve štítu, které podpírají vaznice, budou celé obalené ve vatě. jsou těženy v lednu 2016, ale při jejich síle (20 cm x 20 cm) budou mít pořád dost vlhkosti. stavaři mně radili pořádně naimpregnovat a neuzavírat to ihned "po vytěžení". druhá možnost jsou ty kvh, ale musel bych koupit i štítové krovy, což jsem tenkrát zavrhl. není od blba, ale nebyl čas tyto věci řešit... hlavně to naimpregnuj
@tomas80
tak fajn cena sa zvysila o dve tisicky tak to neni tak horzne, hranol 5x10 bude narezany a sueny na tych 17 , ale nehoblovany co je pre izolaciu lepsie aby tam drzala. S tou impregnacou som od svojho stavitela pocul ze to netreba ipregnovat, ani on to vo svojej roubenke neipregnoval, kvoli tomu aby to dychalo, akonahle to naimpregnujes tak to prestane dychat zevraj.
@tomas80 kdyz je vysuseno na tech 17% impregnace netreba. Jedine ze by hrozilo ze konstrukce bude vystavena vode...
jinak souhlas, impregnacni prostredky jsou vetsinou vodou reditelne takze to neni problem....
@petronia@tomas80 má na mysli impregnaci proti škůdcům (a ti do suchýho nejdou). To uschne za den a samozřejmě dřevo nijak neuzavře, je to jen "jarová" voda.( Bocehimt nebo Deron). Taky jsem dával Deron na klády a venkovni podhledy. Na latě a vše uvnitř domku to nedávám, dýchat to fakt nechci.
@xavik místní tesař se kdysi vlétě napil bochemitu. vozili ho v petkách od matonky. bylo horko, takže do sebe dostal celkem dost neředěného. parťáci ze stavby - "doktoři" ho donutili vyzvracet a jeli hned do nemocnice. tam je zdrbali, že takové věci se musí vypumpovat a ne vyzvracet, protože mu to tělem prošlo 2x, ale chvála pánu bohu, žije :-) to jen taková vsuvka.
tesařík krovový leze do suchého dřeva. impregnuji to hlavně kvůli této bestii. stačí se podívat na staré trámové stropy, jak jsou prožrané. je fakt, že je tam dávali surové a oplácali je ze všech stran rákosem a hrubou, ale osobně dřevu nevěřím a jeho vlhkosti už vůbec ne. možná se pletu, ale pro mě je impregnace jedinou možnou prevencí proti bio škůdcům
@tomas80 v dnesni dobe vsech EU norem a vlivu na zivotni prostredi jsou vsechny tyhle impregnace mene ucinne a kdyz se brouk rozhodne cestu si najde :)
neni to sice priklad se drevem ale stanove plachty co pouzivame na taborech tak ty impregnovane v roce 1990 vydrzely bez problemu 10-15 let, dneska po 5-6 sezonach je plachta prolezla plisni a muze se clovek snazit jak chce drzet vse pekne v suchu apod. stejne ma smulu :-)
@corneg možná se mýlíš s tím, že u vás modřín nefičí. Modřín (česky) je totiž červený smrek (slovensky) nebo larix decidua (latinsky). Používá se do exponovaných míst, neboť nejlépe odolává vodě a povětrnostným podmínkám vůbec
@esmeralda2 nemylim sa....viem ze sa jedna o cerveny smrek...mame v okoli 5 píl, ktore spracovavaju drevo a ani jedna nepracuje a ani nevie zohnat cerveny smrek..pytal som sa a preto som to pisal...
Keby som velmi chcel, tak ho samozrejme zozeniem, ale asi by ma to stalo celkom dost penazi na dovoze. U nas (chapme v okoli) najviac fici klasicky smrek a borovica popripade zozeniem este dub a buk za dost draho...vsetko ostatne uz ide hodne do penazi....
Vychadza mi z toho to, ze ten sokel predsa len spravim z debniacich tvarnic, ktore potom oblozim nejakym peknym kamenom. Dodavatel srubu (OK PYRUS) mi potvrdil , ze polystyren si uz riesia oni sami pri dodavke srubu. Takze verim, ze vsetko dopadne tak ako ma a bude to spravne :D :D
@corneg rozhodnutí je samozřejmě na tobě. Držím ti palce. OK Pyrus je jedna z našich nejlepších firem. Jinak ale modřínové hranoly jsou cca o 10% dražší než smrkové, to mi tak strašné nepřipadá, a nabízí je dost dodavatelů
třeba http://www.tramy.cz/cenik-dreva/
jen připomenu, Bochemit či jiná chemie funguje na brouky-škůdce, tím že je láká a oni se otráví, dává se pouze NA VENKOVNÍ DŘEVO, nebo na LATĚ pod palubky, do konstrukce krovu, atd. (kde to je odvětrané ven).
NESMÍ se dávat do interiéru, kdyby na to někdo sáhl a pak tou rukou jedl, tak bude mít zdravotní problémy.. na nějakém táboře na tom napuštěném dřevu opékali buřty a skončili v nemocnici (lenost jít pro dřevo do lesa tak opékali na nějakých odřezcích z okolní stavby).. a dýchat to se také nesmí, musí se to nechat dlouho vyvětrat. Stejně škodlivé jsou vyjeté oleje (na trámy) a jiné blbosti co se dávali za komunistů, je to jedovaté, těžké kovy, atd.. :)
Jak je psáno výše, uvnitř srubu je opravdu sucho a není potřeba dřevo ničím ošetřovat..
@matkabohu dovolím si nesouhlasit. Alespoň deron je použitelný v interiéru i exteriéru. Pro člověka nesmí představovat žádné zdravotní riziko, pokud tedy při aplikaci neděláte něco špatně.
@tomas80 u Deronu jsem nečetla technický list, ale u Bochemitu a podobné chemie to je ( i prokázané škodlivé účinky, všechny kanystry co nám doporučila zhotovitelská firma -od nich, jsem pak prodávala za polovinu).
@tomas80 ano, máš pravdu, už to čtu, do interiéru může, pokud není ve styku s potravinami a nesmí se na dětské hračky..
dále při vystavení termickým vlivům (zahřátí podkroví je hned)-se uvolňují zdraví škodlivé látky..
viz: http://www.mw-shop.cz/fotky29227/foto...
osobně: mám 3 malinké děti, tak bych to neriskovala :)
ahojte, nevíte, jestli je nutné, abych dával parotěs na strop do podkroví, pokud je střecha zateplena a parotěsně uzavřena až do hřebene? myslím si, že ne, ale problém je v tom, že ten prostor nad kleštinou nebude vytápěný, takže nevím, jestli tam ten parotěs nedát. strop bude z palubek položených na kleštinách. otázka tedy zní:
- dávat či nedávat parotěs
- jak se řeší prostor nad koupelnou?
díky
@tomas80 pokud mas zaizolovano do spicky tak na strop bych nic nedaval a prostor nad koupelnou jsem nijak zvlast neresil, mozna to teda bude tim ze nad horni koupelnou nic nemam, jen strechu :-D
@tomas80 dodatecny parotes nedavat. Palubky ti neizoluji, takze nejake teplo ti nahoru stejne projde...
doporucuji do koupelny dat nucene vetrani - ventilator s vlhkostnim cidlem.
Ok, diky. Ještě mam otázku ohledně estetiky palubek. Myslíte ze by to mohlo vypadat Ok, kdybych dal na strop širší profil ( cca 19 Cm) než mame na krovu (smrk - cca 12 cm)?chtel bych i jiné drevo než smrk, ale to už by mohlo byt crazy :-) u desek mišmaš neřeším, ale ty Palubky jsou přeci jen dost učesaný materiál....
@tomas80 pocitej s tim ze se sechnout vsechny a budes tam mit mezery, mam cely podkrovi ze sire 146 mm a sel bych do 196 mm, protoze tech 20 cm na sirku uz nemuzou vyrobci udelat z kdejakeho odpadu tak jsou trochu lepsi - delal jsem z nich oblozeni oken a dodelky u stropu
@geodett pokud jsou spravne vysusene tak se temer neseschnou. Mam krovy z borovice 28x196 a je to ok, sem tam nejaka mala mezirka. Steny z douglasky 20x186 a ty se nehly vubec (mozna sem tam nejake prkno do 0,5mm)
Pak jsem dokupoval smrkove na stenu v predsini normalne ve specializovane prodejne (susene rezivo Sedlecky) o rozmeru 19x145 a ty se seschly tak ze z kryci sire 136 je u nekterych kusu 132. Evidentne to bylo blbe vysusene nez to slo do frezy. A to pry byly z nemecka...