Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
@jumpmans @tomas80 dik za info, asi som zabudol dopisat ze jasne ze dam izolaci aj pod krokve a uvazujem tam dat hranol 100xx50mm napriec krovam, a 100mm izolaciu... , mne sa skor jednalo o tu parozabranu. ale dik aj az odkaz
Odpovědět
Profilova fotka
Zrovna dnes jsem přemýšlel nad tím parotesem. Vsechno zalepim paskama a někde pod ni vznikne vysusni trhlina a pod páskou pára stejně projde😀 Dnes bych možná zvážil izolaci ovcí vlnou. Ta by se s případnou vlhkosti v konstrukci vyrovnala lépe... pozdě bycha honit. Isover je na stavbě 8-)
Odpovědět
@tomas80 No nevim s tou ovčárnou, podle mně jsi bycha chytil úplně v pohodě. A parotěs se doporučuje udělat fakt pečlivě, nejlépe odbornou firmou, anebo raději se modlit ať je to díravý jak cedník (což je pak levnější parobrzda). Jelikož a protože, vznikne-li v parotěsu jen jedna malá dírka, tak vlivem relativně vysokého přetlaku v domě, začně unikat vlhkost sice jen v tom jednom místě, ale pod tlakem soustředěnému do blbé jedné dírky, čímž se do izolace v tomto místě dostaně vyloženě proud vody a znehodnocení o to fatálnější (difůzka to nebude stíhat vypouštět ven).
Odpovědět
Profilova fotka
@xavik u zděného domu ten parotěs asi uděláš 100%, ale u srubu vlivem prasklin tomu moc nevěřím. podle mě je to takřka nereálné, protože jde o nekontrolovatelnou věc. problém je hlavně napojení parotěsu na srubovinu. možnosti jsme tady už probrali. tato řešení budou fungovat pouze v ideálním případě.
Odpovědět
@tomas80 nj, to je zvlastni pripad, mozna to dole u podlahy neni tak zasadni.
Odpovědět
Profilova fotka
@xavik uvidíme. nakonec jsem se rozhodl použít místo parobrzdy novou generaci osb desek egger osb 4 (4pd) https://www.egger.com/downloads/bilda... sympatický matroš za dobrou cenu. dá se sehnat přes mta ostrava s velkou slevou, pokud nahlásíte libovolné ičo - třeba od známého. na stavbě mám ještě osb 3 od jiné firmy. proti eegger osb 4 jsou to takové práskačky :-) můžu jenom doporučit včetně nákupu přes mta (ochota, spolehlivost, poradí a prodávají po kusech :-)
Odpovědět
Dobry den, vidim, ze diskusia ma uz velmi vela stranok a veru nechce sa mi to vsetko citat :-) Planujem si dat postavit zrub z gulatiny. na co si davat pozor? ako casto je treba obnovovat natery z vonku? ako sa v nom byva? Dakujem za rady a navrhy :-)
Odpovědět
@martinbhk my konretne mame roubenku, ale tazko sa pise na co si dat pozor, kazdy ma nejaku predstavu, a ked to urobi potom zisti ze by to urobil bud rovnako alebo inač. Poradim len jedno sadnut si a citat si to od zaciatku, ja som pred mesiacom zacal citat diskusiu znova lebo som si to nepisal co som sa dozvedel, a tak som skoncil na 130 strane a uz nemam teraz na to cas, ale budem si musiet najst :D
Odpovědět
Profilova fotka
@martinbhk pozor si dat hlavne na unahlena rozhodnuti, prectenim diskuze clovek nic nezkazi, pouzivat selsky rozum natery se vlastne obnovovat nemusi, zalezi na tom jak chce clovek aby to vypadalo a ptat se v diskuzi o srubech jak se v tom bydli je skoro zbytecne :-D
Odpovědět
@martinbhk vše je v diskusi, i jak se bydlí :-) (suchý vzduch, spárami táhne, více se protopí, ale nejsou plísně -ani v koupelnách nebo v pračce, a celkově je klima zdravější než v utěsněném baráku :-) z venku je vše slyšet..na stěnách sedá prach, ale není moc vidět.. občas chroupe červotoč :-D ) celkově: je víc pozitiv a má to své kouzlo :)
Odpovědět
Profilova fotka
vážení, mám problém se skladbou podlahy v podkroví. zamýšlel jsem následující skladbu: - stropáky - překládané desky - kročejová vata (isover T-P, nebo rockwool steprock hd) - osb problém je ve středové zavírací kládě (viz. foto). i po seříznutí bude pořád dost vysoká a zeslabit ji úplně nemůžu, takže pokud bych chtěl vyrovnat výšku pomocí kročejové vaty, musel bych použít alespoň 3 x 40 mm kročejové vaty, což jak jsem zjistil večer je finančně mimo mísu (40 mm = cca 200 Kč/m2 x 3). Jde o plochu cca 50 m2, takže valit 30 tisíc do kročejovky je zbytečné. chci se zeptat na jiné možnosti bez použití roštu, který zatím nechci řešit. je možné zvýšit skladbu podlahy styrodurem nebo nějakým jiným tvrzeným polystyrenem a na to prásknout 20 mm kročejové vaty a osb? co si myslíte o tomto řešení? díky za echo
Odpovědět
Profilova fotka
zapomněl jsem dodat foto
Odpovědět
Profilova fotka
@martinbhk pozor na jednu nejmenovanou firmu, která zapomíná na poslední řadu gulatiny ;-)
Odpovědět
Ahojte banda :D, pozeram ze clovek vynecha mesiac navstevy na tomto "ultimate srub blogu" a je tu +50 stran :D :D Ale super, je skvele, ze to tu takto funguje a ludia s pytaju a ludia odpovedaju....ziadne clovek totiz nedokaze tak poradit cloveku, ako clovek cloveku (nemusim menovat autora citatu ze nie?) :-D :-D :-D My sme sa dostali do fazy, ze mame drevo nachystane a pomaly sa zacne skladat projekt a pred par dnami sme zacali robit zaklady...a strasne sa z toho tesime. Preto sa chcem s vami poradit ohladne predpripravy na osadenie prvej prahovej klady. Asi ste to tu niekde v diskusii rozoberali ale neviem to spatne dohladat. Od dodavatela mame info, ze si treba pripravit patku na osadenie prvej klady. Dodavatel nam odporuca spravit to formou strateneho bednenia. Vyska by mala byt totozna so skladbou podlahy a sirka cca do 30cm. Betonove tvarnice strateneho bednenia maju cca 25cm (resp. niektore aj 20cm) Ak sa dobre pametam, tak sme u @xavik videli, ze to ma spravene z nejakeho hranolu (myslim, ze modrin..) ale neviem ci sa dobre pametam. Tak sa chcem s vami poradit ako to najlepsie pripravit a naco nezabudnut. Ono ja som si neni uplne isty ani tou skladbou podlahy este, lebo stale sme sa nerozhodli ci ideme do teplovodneho podlahoveho kurenia alebo dame elektricku podlahovku (rohoze alebo kable). Mam aj nejaky obrazok od nich. Vdaka za rady
Odpovědět
Profilova fotka
@corneg může tam být "vana" ze ztraceného bednění nebo první (většinou modřínový) hranol. To ztracené bednění je levnější varianta, ten modřínový hranol je přesnější a spolehlivější varianta. Jasně, musí se pak pořádně odizolovat od skladby podlahy, ale ten hranol udělá srubař sám a tudíž se ti nemůže stát, že první kláda hotového domu si třeba o pár cm nesedne úplně přesně na ten betonový práh
Odpovědět
@tomas80 ten stropák tam nechávám jako pohledový, podlahu udělám co nejpřesněji k němu, aby ho kopírovala, ještě to nemám hotové, tak fotka až později, ale bude tam :D a určitě to bude zajímavá dominanta místnosti, chci za ním udělat takové sezení na podlaze na polštářích, odpočinková relaxační zóna... stejně jsem nechala přiznanou kládu pod štítem a vypadá super..přirozeně..
Odpovědět
Článek se načítá
@corneg já mám totiž oboje :-) Sokl ze ztraceneho b. 25 cm a na tom modřín.hranol 10cm. Mezitím ještě 3 cm XPS, tzn. 38 cm výška skladby podlahy. Vzniklo to ne zcela úmyslně, ten modř.hranol tam původně být neměl. A říkal jsem ti: Dneska bych se asi na betonsokl vyprd, udělal jen dřevosokl 20 cm. Místo 3cm XPS dal o trošku měkčí perimeter (EPS ne!) jen 2cm, a hlavně hydroizolaci pod sokl na rovnou základovku (to natahování přes sokl byla trošku pakárna). V podstatě dle tvého obr.1. Plus ještě první řada klád kotvena šroubovicemi do základovky https://goo.gl/d6qPtZ Jestli dáš teplovodní vytápění nebo ele.kabel je jedno. 20 cm ti stačí na EPS a zalití (nebo rošt s deskama).
Odpovědět
@tomas80 "Zavírací klada" To je kvůli děleným stropákům ? U mňá tendle klacek nět.
Odpovědět
Ahojte, dakujem.... @xavik aha uz chapem. Cize mohol by som to spravit tak ze by som dal na zakladovu dosku najprv hydroizolaciu a az potom na to dreveny sokel 20cm (tym myslis 20cm hruby modrin hranol? alebo drevene bednenie a zaliat to betonom do 20cm vysky?...len pre istotu sa pytam). A ten XPS o hrubke 2cm dat medzi zakladovu dosku a ten sokel? Je to tam treba?
Odpovědět
@xavik ne , kvůli děleným stropákům ne, tam kde máme dělené, tak tam není.. a proč je tam kde je, to je mi záhadou, u nás možná asi drží dvoumetrový "výklenek" (dlouhý přes půl domu) aby se nerozlézal, jiný důvod nevidím. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@corneg na desce mam hydoizolaci a na ni smrkovy hranol 20x20 prislo mne to jako nejjednodussi reseni, modrin bude lepsi a drazsi, ale pokud to bude v suchu (jako ze by melo) je to podle mne jedno na hranolu mam obycejny polystyren 2 cm a na tom jsou klady ztraceny bedneni mne prijde zbytecne pracny
Odpovědět
Profilova fotka
@xavik @tomas80 a nemá to za úkol roznášet váhu krovu na průvlak? Nechce se mi hrabat v albu, tak jen odhaduju. Výšku podlahy bych kvůli tomu nezvedal. Nevychází tam příčka ? Pokud by to mělo být v prostřed mistnosti - zajímavý detail 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
:-D jo a jak půjdu v noci z knajpy, tak se o ten zajímavý detail prerazim :-D hlavně ze je veselo :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@corneg my mame nadezdivku ze ztraceného bednění 20 š x 25 v x 50 d + nějaký styrodur 4 cm, co mi tady poradili kluci (asi xavik). Výška podlahy (nula) bude cca 21 Cm, tzn, ze mezi prahovou kladou a podlahou bude asi 4 Cm rozdíl - doporučení srubaře kvůli listě, která nepůjde vidět, a vytírání :-) Hranol jsem nechtěl kvůli plánované kamenné obezdivce soklu a jelikož u nás frčí víc beton než drevo, nechtěl jsem řešit, jak dat kamenný obklad na drevo. Další věc je fakt, ze ke dřevu nemam důvěru, takže jsem šel alespoň prvních 25 Cm nad desku na klasiku :-D :-D :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 srubar co nema duveru ke drevu, to jsou mne veci :-D
Odpovědět
Sokl z betonu bych urcite nezavrhoval, mozna vic prace, mozna min penez, mozna i vetsi jistota. Pouze otazka priorit a vkusu. @tomas80 to budes mit pod prvni pulkladou 4cm fuk? To se ti tam bude jako lip vytirat? To se me nezda, navic zvyseny prah... Obklad soklu kamenem bych nevidel jako problem. Prvne se dava izolace XPS - to muze i pres drevo, pak perlinka+lepidlo,pritazeno talirovkama,a pak teprv obklad (u me xps 7cm,jako obklad porfyr). A s tim drevem bys to mel mozna prehodnotit,budes na nem zavisly, tomu musis verit vic nez manzelce :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 ja sel cestou seriznuti, ale mne to nevynasi zadnou vahu je to jen posledni klada ve zdi https://static.4nets.sk/photo/98/3539... jinak bez pouziti rostu moc jinych moznosti nez zvednout skladbu vaty ci polystyrenu nemas - ja mam 5 cm krocejoveho polystyrenu a pak 2 vrstvy desek, kdybych tam potreboval udelat skladbu vyssi asi bych sel do rostu nez celoplosne davat treba 15 cm izolace
Odpovědět
@tomas80 tak nejak rozmyslam aj ja akurat tomu drevu asi verim o dost viac :D @geodett mne to s tym hranolom tiez pride ako uplne najjednoduchsie riesenie, skusim sa spytat dodavatela ci s tym nema nejaky zasadny problem a ak @xavik tvrdi ze s tym kamennym obkladom nebude problem ani na drevenom sokli tak som viac nakloneny tomuto rieseniu. Jediny problem je ze u nas moc ten vas modrin nefici...maximalne tak borovica a smrek takze by som musel ist do tejto varianty. No ved uvidime, snad to vymyslime tak aby dobre bolo...
Odpovědět
sesychani dreva- po necelem roce vyska krokvi puvodne 180 mm nyni 170-172 mm. sloupy hranoly ve stitech se trochu ztocily. Uzavirani podkrovi budu delat v lete. radim nespechat a nechat alespon to hlavni pnuti materialu odeznit.
Odpovědět
potrebujem poradit,... objednal som si hranoly 10x5cm na nadstavenie izolacie pod krokvy, chlap mi vravel ze je to tazba z tejto zimy, susene je to vonku na vzduchu , a je to hranol zo vsetkych stran spileny, cize vydno tam triesky nieje to hoblovane... otazka.. mozem pouzit take drevo do strechy medzi parobrzdu a hydroizolaciu . alebo radsej nie, a mam si objednat suseny hranol ohoblovany 10x5 cm, dik za rady,
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?