@ammma pokud bych měl v přízemí všude dřevo bez podlahového topení, šel bych asi do roštu. nebude to sedat jako polyš. v koupelně bych spíš doporučil beton než anhydrit.
@tomas80 schody nemáme. Je fakt sranda jít na kutě požebříku :-). A manžel si při stěhování zlomil nohu, takže ten se tam 3 týdny nedostane vůbec :-N . Ale měly by být do konce května. Kuchyň taky teprve montujeme. Ale jinak jsme happpýýýý!
Co vy, kdy se stěhujete?
@hankahorakova to máte teda bojové podmínky (my taky pokud to nestiihnem do podzimu). my se snad přestěhujem někdy koncem léta. máme čas do podzimu. bydlíme na starém. kotel na tuhá paliva je ko. komín je od 50.tých let tak zadehtovaný, že máme víc dýmu v kotelně než na střeše, takže topíme s otevřenými okny v kotelně. pokud bychom topili celou sezonu plynem, stálo by nás to minimálně 70 tisíc. tuto zimu jsme protopili 40 (30 uhlí, deset plyn). v ložnici jsme mívali max 15 stupňů. plísen všude. nás limituje zima :-)
ahojte, mam otazku k parozábrane... davam konopu ako izoláciu a potom altuhermo - chcem ho použiť aj ako parozabranu + nahrada 12cm vaty. Nepokazím s tým niečo? davali ste medzi izoláciu a parozabranu 2cm vzduchovú medzeru? Chlap, ktorý mi predával aluthermo ma takto inštruoval... tak zisťuje :-) zároveň je dáke kuzlo ako jednoduchšie rezať izoláciu? Mám nožik na izoláciu a po dnešku mi ide odpadnúť ruka :-| :-D
@kamenica já jsem to stříhal nuzkama, ale to mělo 10 cm, nůž na izolaci je v tomto nesmysl, napadlo mě kdysi zkusit kráječ na chleba, trochu ho upravit a mělo by to jít si myslím. Teoreticky by měl fungovat i ten víbracni nůž z kuchyňského robota, ale s tím nemám abs. žádnou zkušenost.
@vorelmato Červajs potvora nezhynul ani po týdnu tonutí. Posloužil tedy jako sváča strakapoudovi velkému, který přežil náraz do okna. Není nad svalnatý krk a kvalitní lebku. Tož Martine pověz, co to za motýl.
@xavik no je to neprofesionální, ale podle kukly to fakt nepoznám, kdybys nekrmill omráčené strakapoudy (kterýžto to stejně vyblinka) a počkal až se vykukli, bylo by to snazší, ale podle těch velkých třísek to bude vazne nějaký kozlicek.
@vorelmato Kozlíček to určitě není. Kozlíček, pokud si vzpomínám, patří mezi brouky, tesaříkovité a jejich kukly jsou jiného typu. Tohle je motýlí kukla.
ahojte, nemáte někdo k dispozici doklad o vodotěsnosti jímky, je mi jedno jak velké, beton, nebo plast, ale z roku 2012 - 2017.
Stačí kvalitní sken. Mám bohužel verzi v Polštině a s tou jsem neobstál
@jiri_1477 Á, tak takhle jsem se na to nepodíval, vybavuju si jediný druh motýla, který by měl takový žír ve dřeni dřevin a to je nějaký drvopleň. Omlouvám se za mystifikaci přátelé
@xavik nevšiml sis, že by Ti tam poletoval motýl kolem 7cm rozpětí s chlupatým zadkem?
@vorelmato musím říci ze fauna je tu roztodivná. Kurioznich brouku a pavouku nepocitane, motylu stada,vcely,vosy,srsni,cmelaci,kudlanky,vrabci,sykorky,rehci,vlastovky,hrdly,jeden cas tu sefoval holub na klestine,nez ho sezob naky dravec,kterych tu je na poli mrak. Mysi,zmije,slepysi,jesterky,jezci, zaby.... Omlouvam se vsem,na ktere jsem zapomel. Zajimavy motyl tu byl nejvetsi nocni, a to Martinac hrusnovy, toho jsem se lekl,ze to je netopyr,pak jsem nasel i jeho megahousenku. Zrovna dnes navecir me obkrouzila nejaka vetsi mura,ty maji chlupatou zadnici vsecky.
Kterou jimku mas na mysli proc to shanis? Urady buzeruji? Ja mam na destovku a septik pred kcov, odber za kcov ale papir o vodotesnosti zadny,tak doufam ze nebudu tez shanet.
@xavik hm, měli by ti to doložit ke každé nádrží, která může sloužit na zachycování splaškové vody. Při kolaudaci to budou chtít minimálně u toho septiku, zkus oslovit výrobce, měli by to doložit automaticky, pokud teda mají atest na výrobu.
Podle rozmanitosti tvorstva budeš asi na bohatém stanovišti, tak bacha na draky v kořenové 8-)
@kamenica ahoj manzel tento tyzden tiez izoluje a zatial sa mu najlepsie osvedcila na rezanie pilka. Mal kupeny aj ten zubkovy nozik ale s tym to dobre neslo.
Aspon jedna vec v dome je dokoncena😊 Do konca leta musime byt prestahovany a u nas este roboty ako na kostole. Za 3 mesiace musime cely dom vybrusit, natriet, dorobit elektriku, kurenie, izolaciu, podlahy, obklady, sanitu.....a to este ani kuchynu nemame vybratu😕Dufam ze stihneme aspon prizemie a potom za pochodu sa bude dorabat zvysok. Ale uz sa tesime ako si pocas sychravych dni zakurime a zohrejeme pri peci😊
Ahoj. Chci se zeptat roubenkářů kolik platili za obložky oken. Já mám k obložení cca 50 bm, materiál smrk, šířka obložky je 10cm vedle okna a 10 cm na stěně. Celkem je to asi 10m2 dřeva. Mám nabídku i s prací cca 17.500 , a to je jen exteriér, takže i s interiérem to vychází asi 35.000, což je asi čtvrtina ceny všech oken, což se mi zdá fakt dost.
@kamenica na konopnou a drevovlaknitou izolaci potrebujes tandemovou pilu se specialnima nozema na izolaci.
Bud bosch gfz 16-35ac nebo dewalt aligator dwe397.
Jinak se s tim utrapis. Nicim jinym to rozumne nejde.
@da68ni no koukam na moje faktury - mel jsem z cedru 5x5 a byl jsem cenove vyse. V patre jsem to pak delal sam a je to strasna piplacka a trva to dlouho takze se nedivim ze za to chteji tolik...
@jumpmans díky moc za radu :) tak po 4 dňoch trápenia som to vzdal, nakolko som si necitil už ruku. Skusil som elektrickou motorovou pílou - a čuduj sa svetu celkom to ujde. Roztrapká urezaný koniec, ale stojí to za to :-D
@kamenica jo, vse je lepsi nez ten nozik :-). Retezova pila to prave rozzvyka ale s tou tandemovou je ten rez uplne cisty. Opravdu doporucuju si ji pujcit. Ja mel stesti ze se mi toho bosche podarilo za cca. 5000 koupit v bazaru...
@da68ni olištování oken v celém domě mně trvalo asi tři týdny intenzivní práce (výřezy, nátěr, montáž). je to celkem drbačka jako všechno ve srubu :-) peníze nehledej v materiálu, ale v práci. není to nic až tak složitého, ale trvá to.
kluci mně nabízeli, že nám udělají srubové zábradlí za 1800 Kč/bm. máme toho asi 18 metrů (balkon + schody). prvně se mi to zdálo dost peněz "za pár kuláčků", tak jsem se do toho pustil sám. musím poznamenat, že bych si nevydělal ani na slanou vodu... pokud bych se tím měl živit, musel bych prodat metr tak za 5 tisíc :-D
na druhou stranu mě překvapil obkladač. za týden práce (40 hodin) u nás si vzal 24 tisíc za práci (cca 30 m2 obkladu a blažby). absolutní nepoměr proti zábradlí. příště si tu dlažbu budu muset napatlat sám a raději si koupit zábradlí :-D
děcka, je problém, když máme srub natřený pouze jednou? v létě to budou dva roky po prvním nátěru. druhý stihnu asi až za rok. bude to problém? nátěr vypadá pořád dobře, ale asi by to chtělo, co???
@tomas80 problem to urcite neni, mam vse pouze jednou venek i vnitrek, venek by po 3 letech chtel tak max. umyt :-)
si rikam ze to natru az udelam listy kolem oken, ale asi budu natirat driv, bo ty listy vidim tak za pet let mozna :-)