@vorelmato@tomas80@hankahorakova chci pásku jenom kolem oken, jinak není potřeba. Naši oknaři ji nepoužívají, ale my ji chceme, tak se pídím po zkušenostech
@esmeralda2 záleží, jak budete dělat ostění pro okno. pokud tam budete mít výdřevu, tak to teoreticky profouknout může, protože je okno chyceno do "latě" natupo.v případě železa je to zbytečné, protože funguje jako perodrážka. každopádně si myslím, že v obou případech stačí dostatek vlny a zaklopit lištou. je potřeba si s tím pohrát, což si pohlídejte. ve srubu se okna za půl dne perfektně osadit nedají
@esmeralda2 ahoj, mam na oknach illbruck - na celý zrub to vyšlo okolo tisíc eur. Najlepšie si siga pásky - ale tie mi nedošli včas. Švajčiarsky výrobca - ale aj o čosi drahší ako illbruck
@esmeralda2 zkoušel jsem dělat okna bez toho jak říká @tomas80 ale při naší povětrnosti jsem to velice rychle přehodnotil, bo stačí mm a už kolem fuci, izolace neizolace. Páska není vidět a nemusíš si s tím tak hrát.
Oblozky není problém udělat rovné, problém je otvor pro okno vyřezaný motorovkou, po přebroušení nikdy 100% rovný nebude.
ono jde o to si s tím opravdu pohrát. u nás neexistuje, aby profouklo okny. máme tam ale opravdu hodně vlny, která je provrutovaná a nacvakaná s dostatečným přesahem na zahnutí. jsem ti to i nakreslil :-)
@esmeralda2
@esmeralda2 jo a nezapomeň dotěsnit výřezy mezi kládami kolem oken. tady ti jinak ani páska nepomůže. někde o tom mluvil gajda:
http://www.prirodnibydleni.cz/tag/okna/
a ještě jedna věc. na komprimační pásku bych spoléhal pouze tam, kde je potřeba, aby časem dotěsnila možné vznikající profuky, což u dobře zatepleného okna nehrozí. izolace je natlačena mezi srub a rám. je tam v podstatě zaklíněná, takže smysl komprimační pásky mně uniká. já na ty pásky ale z dlouhodobého hlediska nevěřím ze dvou důvodů, ale to je jedno. každopádně si myslím, že zrovna okna budou s vlnou fungovat dlouhodobě lepší, ale je to věc názoru.
@tomas80 mne teda kolem oken nefouka ani bez oblozek (porad jsem nejak nevyresil jak na ne :)), mam to ale natvrdo zapeneny, horsi jsou profuky mezi kladama jsou mista kde by clovek neprostrcil ziletku tam profukuje a mista kde by clovek cekal ze foukat bude a zacpe je konopim, tam nic
@tomas80 rukou, proste tam na mne fouka :))
termokameru jsem zkousel loni, tim jsem odhalil velka mista jako treba vydroleny polystyren mezi zakladnim tramem a prvni kladou, kde se mne predloni usidlili cmelaci (letos uz postoupili dal a jsou nekde v podlaze a vesele tu obcas vyletavaji do prostoru :)
Mám opět tesaříkovskej dotaz. Jako nic nám v kládách nechroupá, ale je možné, že si tesařík jen tak začne vylézat z klád? Chytli jsme už třetího "brouka", který vypadal velmi podobně. No není mi to moc příjemné...
@hankahorakova ahoj nepodobá sa to na tohoto chrobáka? Ja som ich zabil asi 20ks v zrube aj vonku. Postriekal som všetko znova deronom :-D a teraz som prisiel na to že je to: Leptoglossus occidentalis - bzdocha americká. Na zimu sa skrýva v strbinách dreva. Pre zrub neškodá háveď, ale poriadne ma vystašila :-D
Těch ploštic je letos šíleně moc...tady u nás na Vysočině o tom psalo šíleně lidí, hlavně lidi z paneláků, že jim to přilítlo na okna a velké množství. A pak o tom všude vycházely články...Je to ploštice vroubenka americká.
Třeba tady: https://www.denik.cz/regiony/invazni-...
@kamenica ano, to je přesně on!
@tomas80@morana128
Uff, to jste mě uklidnili, že to není tesařík. Já se v nich fáákt nevyznám, v těch broucích. Všichni tři námi nalezení byli živí
@hankahorakova tak příště nejdřív pošli fotku, ať se nelikviduji broučci pro nic za nic, třeba se se vám odvděčí tím, že roznesou po hmyzí říši, že je to u vás v pohodě a bude to 8-)
@hankahorakova
Já totiž o těch broukách tady psala už před 4 lety..Přinesli jsme si dřevo ke krbu z venku a najednou to běželo po podlaze. Nic šíleného, třeba 10 brouků za rok.
Takže jsem to zjišťovala u nějakých odborníků přes brouky :-) No a letos mě pro změnu překvapily tyhle články a diskuze (prý v panelákách měli i 100 boruků na okně :-), a četla jsem o letošní invazi.
Tak uz aj my mame za sebou prvu noc v zrube a mozeme sa zaradit k pravym zrubakom. Sice zatial hotove len prizemie, ale ako sa hovori: pomaly dalej zajdes😊