Situační studie

Jsme na samém začátku. Máme čerstvě koupený pozemek, na vesnici, v klidném místě, kde není žádná průjezdová cesta. Jen v podstatě slepá ulice a my na jejím konci. Problém je, že nejsvětlejší - nejjižnější část pozemku je směrem do ulice - tzn. na protější domy, do ulice. Já oželím úplné soukromí - raději budu mít kuchyň a obývák na to nejsvětlejší místo. Manžel to vidí úplně opačně, chce mít obývák a terasu na opačné straně, kde sice bude nejvíce soukromí, ale také nejtmavší strana pozemku. Řešil prosím někdo ten stejný problém? Děkuji předem za reakce.
Odpovědět
Řešili a nelíbí se mi, jak jsme to vyřešili. Teda částečně. Máme terasu s bazénem na jihovýchodní stranu, což je v létě pro nás příjemné, protože nesnášíme hice. Ale je to zahrada do ulice, dokonce rohový pozemek. Plot máme 1,8 m vysoký pletivový, do zahrady keře vysázené nahusto, takže průhledné v létě moc nejsou. Ale je skrz ně slyšet, co si povídáme. A z vyšších aut je k nám vidět. Už bych zahradu do ulice nedělala.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od puhelin:

Řešili a nelíbí se mi, jak jsme to vyřešili. Teda…
@puhelin Děkuji za reakci. Nemáte náhodou fotku ? Zkusím vložit fotku našeho pozemku. Pro mně jsou přijatelné dvě varianty .
Odpovědět
My máme také pozemek orientovaný se vstupem z JZ a terasu jsme udělali na SV a jsme tomu tak rádi - do ulice bychom nešli - sousedé to tak udělali a i mně samotné je to trapné okolo jenom procházet, když sedí na zahradě třeba s návštěvou. Je ale pravdou, že občas mě to mrzí, že nám chybí sluníčko, ale vždycky si připomenu, co by to znamenalo a uklidním se. Ono - při stavbě domu člověk zjistí, že musí udělat několik kompromisů a že nic není dokonalé, alespoň u nás to tak bylo.
Odpovědět
Také máme terasu na SV, ale místnost kuchyň plus obývák má okna ze tří stran, tudíž jsme se snažili dostat tam co nejvíce světla. Je to tedy chalupa, takže jsme tam hlavně v létě a je to fajn. Na terase není potřeba v největších hicech slunečník 🙂 je tam příjemně.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od johnykatka:

Jsme na samém začátku. Máme čerstvě koupený pozem…
@johnykatka mit kuchyn a obyvak na jih neni urcite dobre reseni - bude tam vedro! Jinak my jsme pistupne vybudovali vice teras - 1.terasa je puvodni s vystupem z kuchynoobyvaku na JZ - je temer cela prekryta strechou,ale i tak,kdyz jsou hice,neda se ns ni existovat a tak se presouvame na terasu vychodni. U stareho domu jsme meli terasu na sever a v lete na ni bylo.moc fajn, take jen souhlasim tady s temi, kteri si pochvaluji orientaci na SV ci JV. Tu JZ terasu my mame taky smerem do ulicky,ale super se zde sedi uz na jare nebo kdyz nejsou vedra,ale neni zde tak uplne soukromi, vychodni terasa je zcela soukroma, ale odpol.bez slunicka. Takze obyvak duce menit nelze-orientaci,ale terasy muzete taky postupne dobudovavat dle toho,co vam bude casem vice vyhovovat.
Odpovědět
Zvažte to. Terasu budete užívat celoročně a těch pár dní vedra se dá vydržet. Osobně mám terasu na čistý jih, ale domek do L, takže v létě od 14 hodin už se tam začíná dělat stín. Přímo naproti mám příjezdovou cestu k sousedovi a soukromí budeme řešit zelení. Ikdyž, nějak mi nevadí, že jsem vyvalený na terase a oni jdou kolem, nebo nějací jejich kamarádi. Pozravíme, prohodíme pár slov a je to. Ale vyrůstal jsem na vesnici celý život, když ještě nebyly ty betonové hrůzy všude kolem :-D Takže za mě, rozhodně si dejte terasu na světlejší místo, nebudete litovat, protože to světlo, sluneční svit, závětří, Vám nikdo nenahradí. Na severní straně mám kryté garážové stání a je to opravdu znát a sedět bych tam fakt nechtěl :-) I rodina k nám ráda jezdí, protože se u nás dá sedět ikdyž fouká studený vítr :-) Přikládám fotku, jak to máme. Zahrada není nijak velká a vlevo ten tmavý pás a vpravo ten světlý budu letos osazovat trvalkami, keři, stromky. Pořádně to zvažte. Určitě se tady najdou lidi, kteří budou chválit terasy orientované na severní strany. Jediné schůdné řešení by by pro měl byl SZ a severní strana zakrytá, ale vyhnul bych se tomu co to jde.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od davex:

Zvažte to. Terasu budete užívat celoročně a těch …
@davex Dobrý den, máte to krásné a moc děkuji za Vaši reakci. Určitě se nechceme obehnat betonovým plotem - z jedné strany máme krásný výhled do přírody a celkově je ta ulice velmi klidná a nebudeme mít snad z žádné strany nic nalepeného na náš pozemek. Vkládám fotku pro představu ....... Také si říkám, že raději budu mít celoročně v místech které nejvíce obýváme a chci největší okna světlo a pár dnů v roce veder že vydržím. Než naopak ........ Dům do L mně přiznám se vůbec nenapadl, ale jak se tak na to teď dívám, možná by to nebyl tak úplně špatný nápad :-)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kackac31:

My máme také pozemek orientovaný se vstupem z JZ …
@kackac31 Děkuji za Váš příspěvek. Ono samozřejmě nejde jen o tu terasu. Ale hlavně o okna z kuchyně a obýváku - tam pobýváme nejčastěji a tam chci mít co nejvíce světla. Vkládám fotku pozemku.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?