Odpověď na příspěvek od salajka83:
Máte někdo praktické zkušenosti ohřevem teplé vod… @salajka83 máte už přípojku plynu ? Případný nějaký rozvod plynu? Jak chcete topit když ne do podlahy radiátory ? Nevím kolik vás má stát ještě zapojení plynu ale pokud už máte přípojku tak bych u něj zůstal topit a ohřívat TUV budete za pár KC. A záleží jaký chcete kotel ale ty nejsou zas nějak drahé. Dát x mega za barák abych potom musel se dřít se dřevem to bych se na to vykašlal.Odpověď na příspěvek od salajka83:
Máte někdo praktické zkušenosti ohřevem teplé vod… @salajka83 Máme tepelko na vytápění celého domu teplovodní podlahovkou a na ohřev TUV (kombinovaný ohřívač s výměníkem) spotřeba za celý rok topení včetně ohřevu TUV a občasného chlazení v létě je cca 4.4 Mwh. Novostavba první rok bydlení. Tepelné ztráty domu cca 4 kW. K tomu máme ještě krbovou obestavbu pouze horkovzdušné bez rozvodu vzduchu. A nestěžuju si. Do budoucna je v plánu na TUV solární systém.Odpověď na příspěvek od jarin1:
@salajka83 Máme tepelko na vytápění celého domu t… @jarin1 Si myslim, ze sa ti neoplatia solary na TUV. V lete ohrievas vodu tepelkom takmer zadarmo...Odpověď na příspěvek od deto_oesya:
@jarin1 Si myslim, ze sa ti neoplatia solary na … @deto_oesya Nie, keď máš zemný kolektor.Odpověď na příspěvek od deto_oesya:
@jarin1 Si myslim, ze sa ti neoplatia solary na … @deto_oesya No uplne zadarmo to není, taky si tepelko neco vezme. Přeci jen to ohřívá vodu v systému na 65°C aby se ohřívač nahřál na stanovenou teplotu což mám 55°C. Zhruba to běží kolem hodinky, lehce přes když se vypotřebuje cca 200L vody. Jednou jsem to měřil v léte kolik si vezme ale už si to nepamatuji ale nebylo to moc zase. Spíš jde u těch soláru že je tam nějaká investice. Neřeknu dotace kde to měli naši za 1kč (Po ůpravě vetšího ohřívače na cca 5500kč jelikož starý se prodal tak ve výsledku na 500kč). Ale přeci jenom ten materiál bude stát v řádu desetitisíců.Odpověď na příspěvek od salajka83:
@davyjones no a te zimě nezpůsobuje to podtlak, k… @salajka83 ano je nutné nechávat okno na ventilačku kdyz nejsme domaOdpověď na příspěvek od jarin1:
@deto_oesya No uplne zadarmo to není, taky si tep… @jarin1 V priemere mi ohrev vody vezme pocas leta 35kWh mesacne - 4 clenna rodina. To su zanedbatelne naklady, nez cely system komplikovat solarom.Odpověď na příspěvek od deto_oesya:
@jarin1 V priemere mi ohrev vody vezme pocas let… @deto_oesya Tak to je hodně malá hodnota. My máme s TČ spotřebu jen na ohřev, byť je nás teda 5, cca 60 - 70 kWh.Odpověď na příspěvek od pyramis:
@deto_oesya Tak to je hodně malá hodnota. My mám… @pyramis 60-70 mam pocas zimnych mesiacoch, kedy je blbe COP. Inak zasobnik mam 180l a topim na 50°C. U nas prakticky tepla voda sa pouziva len na umyvanie a sprchovanie.Odpověď na příspěvek od deto_oesya:
@pyramis 60-70 mam pocas zimnych mesiacoch, kedy… @deto_oesya Máte aj dezinfekčné cykly alebo trvale 50 °C? To je pre TÚV z hľadiska nezávadnosti málo. Inak doporučujem zaviesť TÚV do myčky, tým môžete dosť ušetriť, väčšina myčiek to podporuje. A prípadne aj do práčky, ale takých, čo majú teplú aj studenú je zas málo.Odpověď na příspěvek od roman_:
@deto_oesya Máte aj dezinfekčné cykly alebo trval… @roman_ Nemam dezinfekcne cykly. Mam oficialne info z hygieny, ze 50 stupnov staci pokial nie je stojata voda a voda je z vodovodneho radu, t.j. je upravovana. Verim tomu, ze TUV do mycky alebo pracky zmysel ma, ale u mna nie - mam na streche 10kWp panelov.Odpověď na příspěvek od deto_oesya:
@pyramis 60-70 mam pocas zimnych mesiacoch, kedy… @deto_oesya Jasný, spotřeba TUV je individuálně věc. Děcka se koupou 2 x týdně, my cca 0,5 x. K tomu velkorysá vana (190x90) a vyskočí to hned. Boiler máme 250 l a nebál bych se příště 300 l. I tak spokojenost.Odpověď na příspěvek od vigopce:
Rád bych se zeptal na pár otázek, řeším aktuálně … @vigopce pokud plánujete FVE, tak je samozřejmě vhodné rovnou použít větší zásobník s patronou. Pro ohřev z TČ potřebujete zásobník s větším výměníkem a TČ s přepínacím trojcestným ventilem. To je samozřejmě finančně nákladnější a osobně bych vůbec neřešil napojení bojleru na TČ.Odpověď na příspěvek od vigopce:
Rád bych se zeptal na pár otázek, řeším aktuálně … @vigopce Mám TČ aj s ohrevom TÚV a šiel by som do toho znovu, ale asi trochu inak. Radšej by som zvolil oddelené, malé lacné TČ na TÚV. Po spustení TČ bežalo do podlahy 14 dní bez zastavenia, bola celkom dobre nastavená ekvitermná krivka. Keď sa potom začala ohrievať aj voda, čerpadlo niekoľko krát za deň vypne, prepne na vodu a znovu naštartuje. To určite na životnosti nepridá, ale uvidíme.Odpověď na příspěvek od roman_:
@vigopce Mám TČ aj s ohrevom TÚV a šiel by som do… @roman_ nezapomeňte, že tazatel plánuje FVE. V tom případě je lepší investovat ušetřené peníze do většího bojleru a vykašlat se na ohřev pomocí TČ. Pokud si navíc pořídí sazbu s virtuální baterkou, tak bude mít celoroční ohřev TUV za minimální cenu.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@roman_ nezapomeňte, že tazatel plánuje FVE. V to… @zubr487 já si to tedy nemyslím. Chceme stejný systém jako tazatel, ale půjdeme klasickou cestou, kdy v zimě budeme topit a ohřívat TUV přes TČ a zároveň přebytky ukládat do baterie a případné nadbytky (v zimě spíše výjimečně) propalovat v TUV. Samozřejmě od jara do podzimu se situace mění a můžeme TUV ohřívat patrolou ze 100%. V zimě je myslím stále lepší využít TC a ohřívat s nějakým lepším COP , než přes obyčejnou patrolu. Nějaké opotřebení neřeším, na to je to čerpadlo stavěné. A při správně dimenzované TUV tu vodu taky nehřivá co pár hodin. Že by bylo problémem množství startů..Odpověď na příspěvek od jarda_saly:
Všechny nectnosti již byly popsány. Lze větrání i… @jarda_saly Dobrý den, bylo by možné získat bližší info k vašemu systému? Děkuji. VDOdpověď na příspěvek od vigopce:
@jarda_saly Dobrý den, bylo by možné získat bližš… @vigopce Napište na jardazchocne@seznam.cz pošlu popis