Ahojky všem. Jsem tak trochu blázen do netradičního bydlení, líbí se mi chalupářský styl, nesnáším modernu(chrom, plasty, černá barva atd.) Na internetu je toho přehršle, co se obrázků týče, ale ten muj styl se mi hledá těžko - asi nemá tolik příznivců. Snažím se však nashromáždit co nejvíce obrázků, nápadů, tipů a rad co se toho týče a proto zakládám tuto diskuzi - pokud by někdo věděl o dobrých stránkách nebo měl sám nějaké obrázky, či nápady, budu moc ráda, když se přidáte do spolku "bláznů" do romantického bydlení. Pro příklad, jak to myslím, se podívejte do mého albíčka. Líbí se mi dřevěné stropy, nábytek se starou patynou, kamenné a cihlené obložení, oblouky a vůbec vše netradiční a originální , nemusí to být čistě chalupářské.
takoví jsou úplně nejlepší. Holý zadek, ale přesně jak píšeš, plazma a domácí kino být musí, však na splátky je to pohoda, ne? :-p To je škoda slov...my se teda snažíme kupovat vše za hotové, ale je mi jasné, že ani my se v budoucnu hypo zřejmě nevyhneme :-S Ale určitě si to spočítáme tak, aby jsme byli schopni splácet, i když přijde nemoc a jiné neočekávané výdaje. Je hrůza, že lidi kolikrát vůbec nemyslí na tyhle varianty, prostě žijí dneškem. Ale jak si pak můžou pořídit rodinu? To mi hlava nebere...
Co ja tam za 4 roky potkala za lidi, to bylo neuveritelny. Presne, jak pises, "vsak na splatky je to pohoda." A oni ani nechteli ten uver pojistit proti jejich platebni neschopnosti! Pritom to delalo tak dvacku mesicne. Obcas jsem neverila, co vsecko si lidi jsou schopni koupit na splatky, treba playstation, konferencni stolek, fotbalek, takovy ten zahradni bazen s tim nafukovacim okrajem atd. Proste vsecko veci, na ktery se da usetrit ze jedne, dvou vyplat a ne to platit treba 10 mesicu :-N My se taky snazime vsecko za hotovy. Je mi jasny, ze az koupime barak, tak se tomu asi nevyhnem. Asi neunikneme ani nakupu auta na leasing, nicmene to jsou potrebne veci. Chapu, ze si nekde bere uver treba na novou koupelnu, na rekonstrukci atd. Asi jsem deformovana tim, ze o tom vim mnohem vic nez bezny spotrebitel a mam z toho respekt :-N
K tomu se musím vyjádřit :-N Už jsem to zde na foru možná prezentovala několikrát, ale je to momentálně pro mě dost aktuální téma. Shodou okolností jsem podobnou věc, vlastně ne podobnou, ale naprosto totožnou věc řešila dnes v práci, nebudu tu popisovat žádné detaily, jde o to, že si vzali hypotéku v době, kdy nebyl problém jí získat, navíc v době, kdy pán měl krásný příjem a vůbec je nenapadlo uvažovat nad tím, že by to tak nemuselo bý, navíc měli k dispozici ještě nějaký byt, který plánovali prodat, část užít na rekonstrukci domu a část na mimořádnou splátku hypotéky. No a uplynulo několik let, rozvedli se, paní šla do toho bytu, rekonstrukce neproběhla zcela správně, dodavatel byl pěkná svině, běžel a běž o to soud, na dům je předběžný opatření a zákaz dispozice s tím domem, pán splácí hypošku, ale dům je neobyvatelný, navíc se vede v jeho případě to soudní řízení, no a navíc přišel o tu supr placenou práci a má práci, kde bere asi o dvacet míň, takže je to tak, že mu každý měsíc schází blbé tři tisíce, aby všechno poplatim, nemá samozřejmě pomalu na jídlo, platí výživné atd. No a teď je třeba to nějak řešit, už mam trochu nápad, jak to udělat, ale musí se to doladit, ale je to strašný.
No a já si z toho pro dnešek a další dny a asi měsíce a roky vzala jednu velkou obavu, obavu z toho, jestli si ten úvěr vzít nebo ne, nebyl by velký, ale prostě by to byl závazek, kdy by byla zástava na baráku, byla by to splátka asi 3500 měsíčně, což mám pocit se dá utáhout snad skutečně vždycky (ten pán měl splátku vyšší). Jenže problém je v tom, žy my musíme ještě vyplatit mojí sestru, musíme jí to dát za pět let, máme našetřeno asi deset procent té částky, teď musíme odkládat víc a případně to pak dořešit nějakou půjčkou (cca sto litrů), ale bojim se těch pěti let, kdy se to bude splácet paralelně (resp. splácet a šetřit). Navíc te´d do toho svatba a pak taky třeba ta mateřská, protože už na to věk je a už bychom asi i třeba za rok chtěli. Jít do toho nebo ne?
Skafi, to je tezko rict. Asi bych do toho uveru sla, pokud by nebyl velky a pokud by nebyl dan strop mesicni splatky a bez sankci se to dalo kdykoli splatit. 3500 neni tak velka castka, to se da. A na vyplaceni segry bych se pokusila setrit. Nejlepsi by to bylo udelat tak, ze bys co nejdriv otehotnela, porodila a v dobe, kdy bys mela vyplacet sestru, bys uz byla v praci a dalsi uver by vas tak financne nezatizil.
To je pitomy :-(
No ja si ted udelala tabulku v excelu, vyplnila jsem tam vsechny nase vydaje, predpokladanou castku na jidlo i s rezervou, pak rezervu na bezne nepravidelne vydaje jako je obleceni, darky.. dopocitala jsem se do nejake castky, kterou jsme schopni mesicne nasetrit i pri placeni hypo - ted je rozhodovani, jestli je to dostatecna castka na bezny provoz domacnosti, abychom si mohli sem tam neco doprat.. A nakonec jsem jeste zkusila vypocitat, kolik bychom meli, kdybych nesehnala praci, jestli bychom dokazali fungovat i s tim. Manzelova prace je zasadni, bez ni bychom to vubec neutahli, takze kdyby to doslo do extremu a prisel o ni, tak jsme nahrani. Ale zase nemuzeme spolehat, ze nekdy sami nasetrime, abychom lepsi bydleni poridili za hotove, takze to odmitam ted resit.
Jo, Jani, zapomnela jsem ti pochvalit broz ;-) Mne se teda libi ;-)
Tak my bychom asi hypo utahli. Z jednoho platu by to bylo dost na hrane, ale ze dvou docela v pohode. Ale domluvili jsme se, ze vlastni nemovitost zacneme resit jako lide v nasem okoli - az s konecnym poctem deti, nejdriv tak ve 35, kdy budeme oba pracovat na plny uvazek. ;-)
Vsak jsem ti vytvor kladne ohodnotila.
Jo, pokojicek se k nam vejde. Mame velky byt, ale neni nas. A nevyplati se mi hypoteku, protoze najem i inkaso, co tu platime je daleko nizsi nez by byla splatka hypoteky :-N
jani, brož je moc hezká. ty si vyhraješ fakt :-D
skafi, já bych do toho úvěru šla. pokud to bude rozumná částka, splátka takhle nízká, bude tam nějaký pojištění... tak to není žádná tragédie. navíc čím později do toho půjdete, tím hůř že. nedají vám to třeba na tak dlouhou dobu, takže splátka se pak zvyšuje ap.
já fakt nevim, ono je to hodně těžký a člověk musí hodně přemýšlet a počítat a plánovat. vy máte výhodu, že barák je de facto váš a že potřebujete "jen" na rekonstrukci a odstupný.
Tak uz ji mam schvalenou i od kamaradky kamaradky, co ma podobny vkus, tak jsem klidnejsi. Po tech deviti hodinach se mi fakt nechce delat neco jineho :-N Jeste vymyslet vtipne baleni..
Tak šťastnou cestu! A když si vzpomeneš, tak se prosím zeptej té paní, co vám stříhá psiska, jestli neví o někom, kdo v okolí bude prodávat štěnátka...Děkuji!
Eni, mám další levný recept ;-) :
na troše oleje opečeme čabajku či jiný pikantnější salám, pak přidáme na kolečka nakrájené brambory a spolu opékáme asi 5 minut. Přidáme kmín, čili papričku a nějaké koření, co máte rádi a zalijeme drcenými rajčaty z plechovky (400ml, já dala dvojnásobné množství), asi deset minut dusíme a pak dáme ještě krátce zapéct. Já přidala nahoru mozzarelu, ale ta v receptu nebyla. Je to taková rychlovka, co dům dal...
Veru, zeptam se, zjistim a adresu ci telefon z ni vyrazim, i kdyby nechtela :-D Ne, to ona mi zas ochotne rekne nebo mi aspon prozradi jmeno a to uz se dohleda na netu ;-)
Manza dneska volal, ze jdeme posledni vikend v breznu na svatbu :-D Kamaradky bracha se asi nejak ustrikl, vcera se dozvedeli, ze cekaji rodinu, tak to bude rychlovka :-D Uz jsem na zadne svatbe dlouho nebyla, bude pry prasatko, ach, zas to zradlo x-) :-x Dar je nejspis jasny - poradna deskovka :-D Uz zacinam vymyslet, jak vyparadim Anezku, musim sehnat hezkou celenku..
A jestli se nemylim, je ctvrtek, bude Bydleni je hra ;-)
Tolik promen v jednom Bydleni, to bylo dobre :)) Videly jste ty domky? Ten posledni byl opravdu hustej, takovy vubec ne mastnacky :-D Ten malinky se mi hroozne libil. Presne tak bych si to predstavovala, vyuzite kazde mistecko..
uff, já až teď dorazila domů. Celé odpoledne jsem nalévala slivku na soukromém koštu pálenek. Neměla jsem ani slzu a stejně smrdím (voním :-D ), jak kdybych se v té hruškovici koupala.
A jdu balit, bo zítra mažeme na lyže...
Vsem, co odjizdeji, preji stastnou cestu a uzijte si to! :-)
Broze jsou moooooooooc krasne!!!! x-)
Vysledek meho celodenniho snazeni (krome par finskych knizek z antikvariatu... mnam!!!):
http://maii.wordpress.com/2009/02/19/...
Fakt jsem z toho cela vypsychovana, ma to 80x40 cm. Se trenuju na to, az si jednou prizdobim svatebni saty :-D
ene -> neni to vubec tezky, a kdyz koukam na tve vytvory, tak ti radim - vzhuru do vytvarnych potreb pro barvicky :-) ale fakt, je to jen o trpelivosti a nadseni, technicky to fakt problem neni. Dokonce i s barvickama plnych zmolku a hrudek, ktere se debilne rozpiji (hmm... neni to tim, ze vetsinu mam uz tak 9 let a za tu dobu jsem je pouzila doted tak 2x?... namka)
Vseho s mirou, ja jsem ted uplne vypsychovana, kdyz zavru oci, tak vidim zlate listecky, jak je vybarvuju zelene...
maii, to je paráda! x-) i ten šátek je nádhernej. taky bych chtěla mít tu trpělivost, představivost a pevnou ruku :-p
a chtěla bych takový povlečení! 8-(
Magduli, fakticky cumim, to je totiz uuuzas! =-) x-) Fakt smekam, je to paradni. A nemyslim si, ze je to tak jednoduchy.
Hlasim se z rodneho mesta, dojeli jsme ve dve v noci, uz mam i ostrihane dobarvene vlasy (zas ala barbina :-D). Jsme celi, i kdyz jsem ridila prvni pulku cesty, zadne nehody se nestaly :-D Jo a stihla jsem uz prolitnout galanterkou, koupit si nejake bavlnky, krajku a koralky, budu tvorit :-D