Vzrostlý strom na pozemku

Hezký den. Plánuji koupit menší zahradu, kde je vzrostlý strom. Jedná se o lípu pár desítek let starou, odhadem 20m vysokou. Má otázka je, jaké pramení práva a povinnosti s takovýmto stromem. Nic moc uceleného jsem nenašel. Plánuji pojistku a posudek stromu, aby se nestalo, že by byly problémy, kdyby se při nějaké bouřce vyvrátil. Tím, jak je vzrostlý, zasahuje prakticky na všechny okolní pozemky. Strom chci za každou cenu zachovat, je to jeden z důvodů, proč to chci koupit 🙂 Pokud máte někdo zkušenost, budu jedině rád 🙂 Mockrát děkuji.
Odpovědět
Máme na pozemku vysokou borovici. Nechávali jsme ji "prořezat". Dále jsem se informovala na úřadu. Pokud spadne, je to Vaše povinnost uhradit případnou vzniklou škodu sousedům. I kdyby bylo v posudku" ve výborné kondici". Nic to nezmění. Pojistku máme také. Kdybychom ji chtěli pokácet, úřad by byl hodně proti a musel by se dát pádný důvod a slíbit, že tam časem vysadíme nové stromky. Pokud budou mít sousedé problém, že jim třeba strom stíní apod.,tak je to na uváženou, ale co jsem pochopila, přednost by dostal spíš ten strom. 🙂
Odpovědět
@davex jen pozor na tu pojistku na podmínky. Známý jak to taky řešil na pozemku měl vysoké smrky a k pojistce na barák chtěl i ty stromy kdyby třeba spadly sousedům na dům. A pak zjistil že kdyby spadly a způsobily škodu tak se musí prokázat že foukalo nejméně o síle vichřice pokud min tak pojistka nic nehradí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?