Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
Profilova fotka
to Kačka (nezlobíte se, že jsem Vaše jméno zjednodušil?): My máme kanadský šindel a vyhovuje. Navíc si zrovna teď kominík liboval, že to po něm neklouže. Já vím, je to maličkost, ale zajímavá. Krom toho je šindel lehký. A tašky se složitě vyměňují...
Odpovědět
Profilova fotka
Jo, stavte se na kafíčko, žijeme v Loučeni u Nymburka
Odpovědět
Profilova fotka
@kacckas ahoj, vítám Tě v naší diskusi, asi k zasmátí, že já jako první, akorát ti, co staví, jsou teď nejspíš v procesu, a u PC budou sedět večer. Držím Ti palce, aby se na stavebním úřadě nevyskytl žádný zádrhel. Tady najdeš spoustu praktických rad a protože jsou tady lidi v různých stadiích stavby (a bydlení), máš se koho zeptat na cokoli. Přeji hodně zdaru
Odpovědět
@stetl ... ovšem Honzo na sruby a roubenky se doporučují obecně těžké krytiny, aby si dům rychle a dokonale sednul ... Nové stavitelce pevnáý nerv a hodně peněz! PF
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím všechny nově přopojené duše (kačenk, janulky,..). U nás tento týden proběhla schvalovací nadílka od úřadu :-) , 3 stavebni povoleni jsou doma, tak teď ještě dotáhnout to poslední.............. na dům :-D
Odpovědět
@kacckas zdravím, zkus kontaktovat tohoto pána, spelializuje se na dozory, měl by mít zkušenosti se sruby :http://stavebnidozor-stavex.cz/fotogalerie/category/5-sruby.html, jen nevím jak je od vás daleko
Odpovědět
Profilova fotka
Všem moc děkuji za přivítání i první rady, moc si toho vážím :) @petzold toho pána zkusím zkontaktovat, je to od nás 150 km, tak uvidíme jak to dopadne, třeba mi doporučí někoho šikovného u nás nebo se nějak domluvíme. Moc díky :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kacckas Ahoj vítám Tě tady, je dobře , že tzv " dřeváků", jak nás všechny nazývá PF, přibývá..... Máme roubenku, ale myslím, že se tyto stavby technologiíí moc neliší... takže, ad střecha, máme taky těžkou krytinu, opravdu to vetšinou doporučují z důvodu sedání stavby víc, než lehkou.... ale pár z nás ji má...- Honza(Stetl) a myslím , že Janička(Janulli), ale ta už " tady " dlouho nebyla., ...
Odpovědět
Profilova fotka
...no vida, zase jsem o něco chytřejší. Nás nenapadlo, že těžší střecha způsobí lepší sedání srubu. My nad sedáním vůbec nepřemýšleli, prostě jsme se nastěhovali, když dům dokončovali lidé pana Bernata, a ti řekli, že náš výběr kanadského šindele je správný. A nám se líbí. Howgh.
Odpovědět
Profilova fotka
Já jsem někde četla, že těžká krytina má výhodu v lepším sedání dřeva, ale na druhou stranu, to je velká zátěž na krovy. Pokud jsou ale kvalitně a dobře udělané, neměl by to být problém. Lehká krytina na srubu může být také, jen to sedá vlastní vahou pomaleji (a pokud jde vše jak má, tak se nic nezkroutí). Spíše bych volila nějaký střed. Asfaltovou šindel má babička, u které zatím bydlíme a po každém dešti musím zametat balkon a terasu, protože z toho opadávají kamínky. Taky se mi nelíbí, když za pár let začíná na krytině (ať už je jakákoliv) růst mech a dělají se tam různé mapy. Proto přemýšlíme buď nad tou plastovou šindelí (levná a lehká) nebo nad glazurou - pálenou taškou (těžká a drahá). Obě vypadají skvěle, jen mi je proti srsti kombinovat plast se dřevem... Je to dilema, protože rozpočet máme omezený a každá ušetřená koruna se bude hodit zase na něco jiného.
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Evičko - k těm fotkám na předních pozicích - uložím fotku a nahoře nad fotkama je možnost přehodit pořadí a já to právě chci mít takto pořadě, tak si vždy všechny fotky přehodím na přední pozice :)) kk
Odpovědět
Profilova fotka
@kacckas Nám také hned od začátku na srub doporučovali těžkou krytinu, kvůli lepší zátěži kuláčů. Nad zatížením krovu se nikdo ani nepozastavil, to snad není zadny problém, vždyť betonové nebo pálené tašky má snad absolutní většina i zděných domů. ;-) Nám se také líbil kanadský šindel, ale i jeho napodobeniny byly dosti drahé, natož ten pravý. A tak jsme přání nevlnité střechy vyřešili hladkou betonovou taskou Tagelit od Bramacu. Souhlasím s tebou, ze plast na střechu a dřevo nejdou opravdu dohromady, ani pocitově, ani vzhledem. Můj názor: zkazili by jste tím celý dojem z krásného srubu. :-| A ještě poznámku - střecha není rozhodně prvek, na kterém by jste měli šetřit. Cena kritiny vzhledem k celkové ceně domu je spíše zanedbatelná. Ale střecha je funkčně i pohledově velmi důležitá.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@kacckas HOJKY hojky :) zdravím nového srubáčka!!! to mně těší!!a i to, že si to chcete dělat sami,,, jsme na tom stejně, jen kousek dále, dokončujeme vnitřky, ale i venku toho je mraky :) Ke střeše u mého pohledu jednoznačně těžkou a pálenou. Lehká má opodstatnění při rekonstrukcích, kde si nemužeš dovolit těžkou,,, Krovy se na to vždy naprojektují a stejně se musí počítat se sněhem,,, to přijde ještě dilema, zda si tam v zimě nechat sníh a nebo ho raději nechat zklouznout - střešní tašky a nebo zátarasy (hodně to prodraží střechu - zatím ho (sníh) necháváme spadávat). Plastová se skutečně k dřevu vubec nehodí, navíc je z pneumatik :( a když jsem si ji nechala nacenit (také se mi líbila, hlavně volská oka-oblá střešní okýnka a nebo úžlabí), tak nevyšla o moc méně, jak pálená :) No a betonová ať dělají co dělají, vždy tam bude prostě mech! :) to je z mé strany ke střeše. (na střeše bych nešetřila-muj pohled :)), jo a ještě jedna věc-hodně jsem ohledně střešních krytin zkoumala, asi pulroku :)) a zvažuj také podle toho v jaké jste sněhové lokalitě - jestli hodně sněhu, tak je vhodnější ta, co máme my,,, jestli je to málo sněhu, tak rovná je príma :)) Firmu Rajec znám a asi by to bylo na telefonát!! Malinko se divím, že z Trutnova a Rajec :)) My z Třince a jižní MOrava :)) a byli ve hře i Tábor :)) Už jste si koupili a přečetli knihu Sruby? -přesný název neznám, ale vydali ji a už myslím podruhé - OK Pyrus - v této knize je mnoho mnoho o všem, co je pro srub duležité. Když pojedete 9.5 do Rajce, tak se můžete na zpáteční cestě stavit v našem srubu, :)) jestli budeš chtít... máte to určitě po cestě. Tož tak a zcela Ti rozumím, že jsi ráda, že jsme tady, nebot i já jsem byla moc ráda, když jsem to tady objevila :))) je tady mnoho inpsirujících fotek a rad, které jinde nenajdeš :) Tak pevné nervy, radostné chvilky a ještě jednou vítej!! karin (p.s. do IP Ti pošlu info na mladé kluky co to staví a nebudou drazí, jako klasičtí dozorové a škoda, že nejsi blíže, ohlídala bych Ti to :) a to tak, že dobře!!!,,, jak daleko od TEBE jsou Vítkovice v Krkonoších??? znám tam jednu SKVELOU stavařku!!!)
Odpovědět
Profilova fotka
Máte pravdu holky, ta pálená taška bude nejlepší. Taky jsem si nechávala dělat různé kalkulace a ten rozdíl cca 40ti tisíc není už tak velký. @kasha Díky za přivítání :) Rajec nám vyšel ze všech kalkulací stále cca o 200tis levněji než od všech možných stavitelů tady z Čech, proto jsme do něj nakonec šli. I když nás hodně lákal Haniš, který si nás svým přístupem získal a navíc je od nás kousek. Ale pak jsme navštívil jeden srub kousek od nás, který dělal Haniš a majitelé si stěžovali na pár věcí, tak nakonec stejně zvítězila výhodnější cena. To by mě ale zajímalo co máš tolika říct o Rajci :) Doufám, že nic moc špatného, i když teď už s tím stejně nic nenadělám. Tu knížku mám, je tam toho opravdu hodně užitečného, podle toho budem určitě hodně čerpat, ještě že OK Pyrus něco takovýho vydal. Časopisy jsem si taky objednala, i všechny zpětně co už dávno vyšly :) Děkuji za pozvání, určitě bychom se stavili, jestli to bude okolo :) Vracet se budeme až druhý den 10.5., tak se kdyžtak ještě domluvíme. Vítkovice jsou od nás cca 50km :) Díky za info na ty kluky! :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kacckas :) pálená je nejlepší volba :) a máš někde vizualizaci domečku? docela by mne zajímalo jak jste si to vymysleli :) a chvály a stížnosti se objeví na úplně každého stavitele! není možné, aby byl někdo dokonalý, to pak smrdí a čím více toho uděláš, tím více máš referencí a investoři bývají divní brouci :-D, jsem stavař a vím co píšu :)) Oni si myslí, že když platí, tak se i počasí přizpůsobí :-D krásný den kk
Odpovědět
Profilova fotka
@kacckas Ahojky, Rajec má tady u nás trošku špatnou pověst kvůli přistupu k zákazníkům, ale to se týkalo toho českého Rajce od Tábora, a ten se stejně nedávno (cca 3-4roky) nějak přetransformával a dělil na jiné firmy, takže to už možná nemusí platit. Tenktrát jsme od něj také ustoupili. Ale co si pamatuji, tak ten slovenský tu chválili. :-) A o tašky se s Karinkou stále trošku přu :-D Je to asi spíše o tom, komu se co líbí. My máme betonové od Bramacu - Alspskou, takovou tu drsnou posypanou - na střeše domu 16 let, a nikde tam zádný mech není! Ani ze severu. @kasha teď jsem se tam byla podívat ze střešního okna, fakt ani náznak. :-N Sousedům právě koukám na severní stranu na šedou betonou od Bety-také nic zeleného. Já nevím kde tuto informaci bereš? Je pravda, že betonovou podezdívku máme celou mechovou, ale to je svislá plocha, kde to navíc vzlíná. Já myslím, že na střeše, na kterou dopadá déšt , se nemůže mech udržet. Na srubu máme ten úplně hladký Bramac,má to nějkaou glazuru a klouže to jako ďas, takže si také neumín přestavit, jak by se tam mech držel. Uvidíme časem, u nás pod lesem a nad řekou s naší obroskou vlhkostí jsou k mechování ty nejlepší předpoklady, tak schválně za pár let... zatím nic x-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sonafa :))) já Ti ty mechovaté betonové tašky vyfotím :) a pošlu,, jen co si vzpomenu :) Neviděla jsem -opravdu - beton bez mechu :) a jestli máš beton na srubu (myslela že je to pálená), tak nemuže být glazovaná, to fakt ne :)) muže mít jakési epoxidové nástřiky a ted jich doporučují asi 138x :)) dělám si srandu, ale nejmene 5 nastřiků a že to bude v poho,,, Ale je trochu těžší, to je pravda :))). musím popravdě říci, že Tvá střecha na domě je nějaká prazvláštní a nebo máte super antimechové klima :-D
Odpovědět
..ale vždyť mech je přirozený projev přírody, ne ? :-D
Odpovědět
http://www.imaterialy.cz/Strechy/Rasy... na plechové, na pálené, na betonové, na skle , na plastu...cituji : "Je také dobré vědět, že lišejníky jsou spolehlivými indikátory kvality životního prostředí. Např. v Anglii by považovali střechu po pěti letech bez lišejníků za podezřelou z hlediska použitých surovin na výrobu krytiny. Tam prostě lišejník na střechy patří." .........................a u nás prej že je to hnusný 8-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petzold :-D tož to jsi mně pobavil,,, :-D, já tedy jsem češka, spíše moravanka, určitě slezanka přímo snad brzy už horalka :-D, tak mech na střeše nechci :-D :-D, ale děkuji, pobavil jsi mně!
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha A to je vlastně taky zajímavá otázka, proč ti ten mech vlastně tak vadí? Zrovna tobě, taková permakulturistka? :-D Funkčnosti tašek to nevadí, barvou to ladí s přírodou... Nějak ten zatvrzelý postoj nechápu, ale to je fuk,.... Už vím, že jsi často velmi neustupná když jde o tvůj nazor :-D :-D Nevím co to je za nátěr na tom našem betonu, ale je to hlaďounké jak porcelán ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@sonafa SONI, i mně to napadlo, že bych měla tu přírodu na střeše vlastně vítat a není tomu tak,,, prostě se mi to nelíbí a nemám důvod to měnit :-D. Také se mi hodně líbilo prodejní heslo pálených - že beton patří do základů :) I když v dnešní době si lidé dělají pohledové betony úplně všude a dokonce imitují šrouby z bednění. Dokonce i my zvažujeme podobnou stěrku do jednoho prostoru, ale je to ve fázi oťukávání :) A já jsem stejně (velmi často?) neústupná jako Ty, když to tak cítím :) Tož a proto je ten svět tak barevný :) krásný den přeji, kk
Odpovědět
@kacckas ahoj :-) Vitaj medzi nami,nám tiež stavala firma Rajec a keby som sa mala znova rozhodnúť,tak znova by to bola firma Rajec! My sme spokojný,majú dobrú technológiu ;-) Krytinu nám tiež doporučili ťažkú,my máme presne ako má sonafa :-D a inú si na kanadskom zrube nevieme ani predstaviť,každý ju chváli, na tej streche priam žiari 8-) Prajem veľa štastia ;-)
Odpovědět
@kacckas Ahoj nová stavitelko. Já se přikláním také k těžší krytině jako Petr, také nám to bylo doporučeno. Jinak přeji hodně štěstí při stavbě :-D a pevné nervy, ale to už ti tu přeje více z nás... ale mají pravdu a jako radím každému ... hlídat a hlídat od základů až po střechu, jinak se vám tam stavební firmy vyřádí, ale v negativním smyslu...jak je to tady zvykem. Tak se těším na fota ze stavby. :-)
Odpovědět
Můžu se zeptat, nepamatujete si,kolik jste platili za stavbu komínu?Budem mít 2,dohromady skoro 20m,scheidel uni.
Odpovědět
Profilova fotka
@bilbery Tak to můžu sloužit celkem přesně. Máme také schiedel. UNI Plus, jeden komín ale dvojitý (36x81cm) s větrací šachtou uprostřed - na sporák a krb (průduchy 16 a 20) - celková výška 8 m. Materiál (včetně dvou dvířek a horní krycí desky) 75 tis., montáž 16,5tis. + doprava(4,5t.)., bez DPH. Bylo to na jaře 2011.
Odpovědět
@sonafa moc díky, vidím,že ta práce levná fakt nebude, nám ji nacenil na 18tis. ty 2 komíny. A bylo to udělané rychle nebo to trvá?
Odpovědět
ještě se chci zeptat,jestli mi někdo bude moc poradit nebo měl třeba stejný problém: máme trochu nerovnou základovou desku, mezi deskou a položenýma trámama je někde i 2cm škvíra,jak se dá taška a zatíží se to,tak hrozí,že se to celé dokroutí. Čím by bylo nejlepší to vyrovnat-samonivelační stěrkou, cementovým potěrem,...? Poradí někdo, to víte zedníci pras.ci ]-( .
Odpovědět
Profilova fotka
@bilbery nerovnosti,,, také jsme měli nerovnosti,,, a se srubařskou firmou jsme měli ve smlouvě podminku, že to bude plus minus 1 centimetr,,, a nám to lítalo i 5cm,,, tak to srovnávali nějakým betonem a celý soklík zvedli o cca 10cm, ale my máme soklík,,, jestli je to pouze 2cm, tak se Vám to srovná na polystyrenu, který tam bude :) a na 2cm se nic nepokroutí, to fakt ne :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha Když beton do základů, tak pálené byly vždy cihly, a ty jsou zase do zdi! :-D :-D
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?