Krásný den přátelé! Prostě vám sem musím dát jednu fotku z dnešního dne, která mě až dojala! Plníme si svůj sen. Jsme šťastní! Děti jsou nadšené! Už se to blíží vytouženému cíli. Děti ve svých budoucích pokojíčcích :-)
@hankahorakova listy jsou dobre tema na inspiraci, take jsem zatim nevymyslel nic co by slo jednoduse udelat, nemuselo se to zarezavat kvuli sedani apod :)
jeeej @hankahorakova tak to zavidim...jak dobre vam to ide...my este len ideme nahadzovat strechu a stity. A vy ste uz hned pred prvou zimou davali aj okna a dvere? Nam Pyrusaci odporucali prvu zimu pockat a osadzat dvere a okna az po zime.
@hankahorakova A co nějaké to odložení kolaudace pro banku? Nám bylo řečeno, že není problém to šibeniční datum ve smlouvě posunout.. že to není nic tak závazného, že to pravidelně posunuje spousta lidí. Nebo Vás už tlačí kolaudace od úřadu? Podle mě obojí musí jít posunout.. My máme kolaudovat dle úřadu v roce 2020 (řekla bych že reálné datum) ale dle banky v polovině 2018 - což je teda velmi nereálné :D
Este sa chcem opytat...nemate niekto skusenosti s natermi Diotrol? Maju 3 krokovy system natierania exterieru - http://www.alk.sk/diotrol-exterier.xhtml. Bol som pozret zrub natrety tymto systemom a po 8 rokoch to vyzera jak nove...Vsetko na baze prirodnych olejov...
@grapea no u nás pro to stěhování hraje více kroků zároveň, prodáváme i byt a vystěhovat se máme do konce roku. A byt prodat musíme, jinak nedostavíme, takže je pro nás po všech stránkách nutné termín dodržet :-). Jinak věřím, že by nebyl problém termín v bance posunout :-)
@hankahorakova u toho olistovani je dobrý to udělat tak, aby ta vrchní krycí deska šla mimo okenní křídlo. Místo toho výřezu pro svislou lištu jsem použil na dorovnáni vodorovně hranolek 3x3 Cm. Jinymi slovy je to o tom, ze pokud to zavčasu nezkrátíte, okno sice neotevřete, ale nebude vám to tlačit na rám okenního křídla. Z venkovní strany je to jedno, protoze většina oken se dnes otevíra do interiéru (Kromě kastylových oken)
Jinak postřeh k oknům. Pokud bych dnes řešil okna, dal bych si nad každé okno hranolek, který mame jak jsme tu na fóru řešili na zpevnění trojkřídlych skleněných dveří (asi francouzské nebo co). Získáte dalších cca 5 Cm fóra na sedaní bez zkracování horní krycí desky. Každá okenní firma to udělá za par stovek na cely barák. U drevenice naprostý komfort. Bohuzel to mame jen na těch jedněch velkých obludách. Ostatní okna budou potřebovat častější úpravu
Ahoj Tome, diky moc. U toho hranolu nad okny, jak jsi to myslel? Uplne to s manzelem nechapeme. Nemas foto? My chteli dat klasicke listy a mezi to vatu. Dekuji.
@hankahorakova to uz je ted pozde to by se musel z vyroby, proste aby okno melo nahore vyssi ram a tim by mohlo oblozeni vice sedat nez se bude muset zariznout
jde o dvě různé věci:
1) o vrchní krycí desku, která jede směrem k oknům (dá se to udělat tak, že se nikdy nedotkne křídla) - zkusím nafotit a poslat (doufám, že nezapomenu)
2) hranol nad každým oknem (nejlépe z výroby - bude mít perodrážku) - máme ho pouze nad trojdílnými prosklenými dveřmi, kde je opravdu nezbytný (kluci to mají v albech - asi xavik a geodett) ten bych dal nad všechny okna
@jptn ano, jde to řešit i tak. my to ale máme nad oknem bez zajíždění do kuláče. jde o to, že v našem případě získáš cca 5 cm navíc na sedání - nemusíš to tak často seřezávat...
Už vás chápu kucííí a holkýý. No ale co už, je pozdě. Bude olištovávat a zařezávat.
My řešili, jak ukotvit 3m francouzské okno a máme v kulatině 4 kotvy, takové silné tyčky a na konci je do "téčka" a to je vrtne do hoto francouzského okna.
červená šipka u první fotky ukazuje, kde končí rám okna a začíná nádstavba z hranolu. zbytek je myslím pochopitelný z fotek.
ta garnýžka nad oknem z exteriéru je nad každým oknem zvenku i zevnitř. šla by udělat i vyšší, aby člověk mohl snížit tu zajížděcí lištu, ale nakonec jsem to tak nedělal, protože se mně to moc nezdálo...
posílám ještě řezy :-D
obr.1 je tak, jak to máme my
obr.2 je s prodlouženou garnýží
obr. 3 je nádstavba z hranolu (řekl bych nejlepší řešení) - nutno s tím ale počítat při stavbě srubu (musí se zvětšit otvor o pár cm, aby okna byla v plánované velikosti)
Taky jsem velice řešil obložky kolem oken, nakonec to máme jak @thomson a řezal jsem to nad jedněma dveřma 2x a nad balkonovkama jednou, nad oknama vůbec a barák už nesedá. hrubou nám stavěli přes zimu, dovezli to v létě a jednu zimu vymrzala a teď stojí 5. rok... Ono to s tím řezáním nebude tak strašné ;-)
já jsem hlavně zvědavý, jak moc to bude v zimě protahovat, protože je to trochu pravěk /nic proti mamutum). moc si o tom iluze ale nedělám. vidím to na postupné dotěsňování. :-)