@moncicik jestli chcete originalitu jdete do toho. Není to pro puntičkáře, protože vždycky najdete nějakou chybu a je to trochu složitější ,než si to plánovat v projektu předem.
Dělá nám to živnostník (hrubou stavbu) a další firmy si sháníme sami. Úplně svépomocí bych si toho nikdy nešla,je třeba mít zkušenosti a pokud nechcete stavět tři roky po práci v kuse,tak lepší najímat firmy a co možná líp rovnou celý na klíč, protože domlouvat firmy aby na sebe navazovali a domlouvali se spolu společně se stavebním dozorem je docela náročný. Zpětne bych šla do domu na klíč, jen si pečlivě vybrala firmu na to.
A ještě doporučuji magazín sruby a roubenky. Je tam hodně tipů a kontaktů. Škoda že jsem ho neobjednala už před stavbou.
Ale na bydlení se těšíme. Lidi co chodí kolem ho obdivuji a auta zpomalují. Už sme měli i cizi lidi na pozemku i vevnitř. Prostě je to zajímavý a budete z toho mít určitě radost😁😊
@pavlina_koudelkova 🙂 zakladatel vlákna je již řadu let neaktivní. Snad by nebylo od věci si nejdříve přečíst vlákno než budete postovat.
Nebo se alespoň podívat jak je dlouhé.
Jinak vítejte v nejdelším a nejstarším diskusním vláknu o masivních dřevostavbách na československém internetu 🙂
@majkl1993 považuji za lepší separační fólii. Oproti systémové desce ty topné trubky když se zalijí betonem, je ho tam větší masa, než když se zaleje systémová deska. Abys měl stejnou masu betonu (=stejnou akumulační hmotu), musel bys mít podlahu o nějaké 2 cm vyšší. To za předpokladu, že beton je dostatečně tekutý, aby ty trubky v systémové desce řádně obtekl. Kromě toho, třeba u nás byla cena topení se systémovou deskou dražší o 35 tisíc. Na druhou část otázky neumím odpovědět, nemáme patro
@obludak dík za upozornění,ono mi to vyskočilo na hlavní stránce,kde je to staré většinou pár hodin,tak jsem to fakt neřešila a naštěstí nemám tolik času tohle všechno studovat 😊
Dobrý den všem, po delší době. Chtěl bych se zeptat, zda se mezi Vámi najde někdo, kdo v poslední době stavěl nebo se chystá stavět srub s Derekem Nottem (SrubyMasiv s.r.o.). Prosím o informaci do zpráv. Děkuji moc.
@spaagetka Nejlepsi drevo je mesicni, ktere neni kaceno ze stromu ktere rostou na svahu, protoze to se pak ma tendenci kroutit a rozhodit celou stavbu. Mesicni drevo znamena ze je strom kaceny v lednu pri "nov" mesice. to je ideal. Vtedy je drevo najvic stahnuty a tedy zadnej roztoc do nej nevleze. Muj srub je staven z dreva ze Zakarpatske Ukrajiny 🙂
Zdravim.
...ma niekto riešeny zaklop na tramy medzi prizemým a poschodim tak, ze nie drevo, dosky, ale ,,biele,,? teda moderny styl? ak ano, ako? OSB doska, sietka+ lepidlo?
@tonikslonik Podle záplavy odpovědí soudím že nikdo nemá zájem do masivní dřevostavby dávat bílou. Ponechám stranou estetické pohledy a pokusím to zdůvodnit technicky.
Masivní dřevostavba je trvale pracující a proto není možné použít rigidní konstrukce jako SDK, popraskalo by to. OSB je sice pružnější, ale spáry by stejně vypraskaly, leda byste použil trvale pružnou tmelovou hmotu - na rovinu říkám že o takové nevím, ne takové která by nebyla vidět na výsledné malbě. Na OSB je samozřejmě možné dát adhezní můstek a na to perlinku a tenkovrstvou omítku, ale popraská to.
Teoreticky by bylo možné na OSB nalepit tenký polystyren a omítnout ten, řeší se takto například praskající malby přes dilatující spáry ve zdivu, ale dělat bych to nechtěl, nehledě na to že ten povrch je pak extrémně háklivý na mechanické poškození.
Pokud trváte na bílé a a nemusíte mít nutně jednolitou plochu, zkuste se podívat po kazetovém řešení podhledů, některé jsou celke zajímavé. Nezajímavá je většinou cena a obtížné výměny poškozených kazet po delší době, výroba se mění.
@obludak Dobrý večer takže jestli to dobře chápu @tonikslonik se ptal na zaklop skladby podlahy která půjde vidět u schodiště.Tam teda je problém mít sádrokarton.
Sádrokarton na stropě mezi kulatinami by měl být v pohodě realizovatelný?
Diky za odpověď.
@alman já jsem to pochopil jako pohledová část stropu, cituji: "zaklop na tramy medzi prizemým a poschodim". Podlaha to být nemůže, takže strop.
Nicméně na svislé konstrukce se to vztahuje taky, pokud mají zakrývat masivní část stavby.
Předpokládám že na stěnu v horní části, nad masivem, ten dotaz být nemohl, protože to má bílé snad 80% lidí tady. Většina má SDK, ale myslím že někdo i ekopanely nebo desky natřené na bílo.
OSB se takto dá udělat samozřejmě. Speciální adhezní můstek, aby OSB netáhlo vodu, stěrka, přebandážovat spáry, natřít. Zvažoval jsem to ale v době kdy to dělal, tak to vycházelo cenově asi tak na dvojnásobek oproti SDK. Jak je to cenově teď popravdě nevím.
@obludak já to moc nepochopil od @tonikslonik mě se jedná o stop obývák ,kuchyň mezi kulakama na stropě.videl sem to že se to dělá tak sem myslel že by v tom neměl byt problém.
@alman mně se tedy strop kroutí při sesychání stavby tak, že jiná než pružná konstrukce tam podle mne nemá šanci. Možná tak bílé laminované HDF desky, ale tam si nejsem jistý vzhledem, takovou tu matnou nátěrovou bílou to asi neudělá.
Mezi hranoly by asi nacpat šla, mezi kulatinu těžko, leda jako úplně první vrstvu ještě před záklopem.
@pavlina_koudelkova
Chtěl bych se zeptat jestli máte pojištěnou hrubou stavbu popřípadě u koho a jestli ste museli dokládat nějaké papíry nebo se přijeli podívat na stavbu.Diky
@alman Ano, měli jsme pojištěnou už hrubou stavbu, tenkrát jsme byli u České. Smlouva se podepisovala na místě, ale to bylo tím, že ten pojišťovák přijel s papíry, protože bydlel o kus dál. Spíš se stanovila hodnota nemovitosti a zda něco připojistit. Pak jsme pojišťovnu změnili-teď jsme u čsob. AKorát letos jsem udělala změnu-navýšila jsem hodnotu nemovitosti, aby nebyla podpojištěná. Domácnost jsem neměnila, tady se ta hodnota moc nezměnila.
pozeram že asi nemá nikto ,,biele,, stropy...
/v zrube mame priznane krokvy pod strechou a borovicovy obklad, takze dreva je tam uz dost/
budem to riesit takto: fermacell na gulat. tramy /12,5mm/-je odolnejsi ako SDK /vlhkost, ohen, tlak/...na to davam dve vrsty OSB 25mm - ale nebudu s fermacelom v kontakte, ale ulozene na dalsej osb doske, ktora je hrubsia ako fermacel /18mm/- ten fermacel bude iba na kraji ulozeny na tramy.
a na OSB chcem dat betonovy poter teda ,,spřažený strop,,
som zvedavi...