Diskusi odebírá 59 lidí

Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
Profilova fotka
@bobbob470 hm, takže to doplacis, ale je to jejich chyba. No je zvykem, že mezi dverma resp. oknama a kulatinou co nese stropaky je jedna celá kulatina a ve stěně rovnoběžné se stropakama je tak minimálně 9 celých kulatin pokud se počítá s průměrem 35 - 40cm. Tak mě zarazilo, že jich tam máš nějak málo, když už chystají stropy. Stejně by mě zajímalo jak to teď dovrtaji, protože problém není přidat jedno kolo, ale to horní původní už nebude pasovat na to nové, samozřejmě to budou muset podkreslit znovu, ale když to prezenou, už se to potom při sedání nemusí dobře zavřít. Zeptal bych se jich na to a pokud budou tvrdit, že to nevadí, probral bych to s Koudelkou z OKPyrusu, je to znalec v oboru a fér chlap. Podle mě by to měli od toho nového kola udělat znovu. Záleží jak moc je rovné dřevo.
Odpovědět
Caute zrubari,ti co maju tazku kachlovu pec. Aky zaklad mate spraveny pod tou pecou?...prosty beton+kari rohoz?...alebo ste tam davali na spodok pod beton aj nejaky styrodur alebo nieco ine na prerusenie tepelneho mostu?...potreboval by som to vediet dnes/zajtra,pretoze v utorok mi idu robit potery. Dakujem vopred
Odpovědět
@mioniname ahoj , ak sa pytas na samotny zaklad pre cely dom, tak tam sa dalo normalne strkove lozko kari siete zdvojene, a beton. My mame dalej na holom betone hydroizolaciu fatrafol, na nej jutu a potom uz sataval cisty zaklad pod pec z tehal porotherm, kde škáry v tehlach vyplnil betonom, na to potom uz staval cistu pec.
Odpovědět
Profilova fotka
@mioniname v desce je pod kamny dvojita kari sit a cca 30 cm betonu pak hydroizolace a na ni jeste zaklad ve vysce podlahy tedy 20 cm dalsiho betonu a jeste jedna kari sit
Odpovědět
@vorelmato Ahoj, jj resi, zeje poroblem to tam vsadit, ze se to blbe napojuje...s Koudelkou mas pravdu, uz jsem mu volal driv kdyz jsem resil zdrzeni cele stavby a hned zitra mu zavolame a zjistime co a jak. Ted je to tak, ze je to rozebrane po okna a maji obkreslenou tu novou radu a budou se snazit napasovat na ni tu puvodni co tam byla aby se dalo navazat... No resil, ze nevi jak se mu to podari...ale hlavne vizualne, ze to bude z venku tmelit... Dik mocza radu!!
Odpovědět
Profilova fotka
@mioniname ahoj, pod těžkými akumulačními kamny nesmí být žádný polyš ani styrodur. pod dekou mají mít kamna v ideálním případě svůj vlastní základ, který, ale není nezbytný, jelikož každý má dnes v dece kari síť, která tuto váhu podrží. naše kamna váží cca 2 tuny a jsou oproti ostatním, co tu mají, relativně drobotina. na základovou desku jsem vyšaloval půdorys kamen a zalil betonem (cca 10 cm na výšku - ale to je individuální), abychom se dostali lehce pod nulu. dá se to ale řešit i tak, že kamnář začne stavit přímo na základové desce, ale záleží na domluvě a načasování. pokud už má někdo vylitou podlahu např.anhydridem, měl by mít nachystaný sokl pod kamna ve stejné výšce jako zmíněný anhydrit. není to nic složitého. ten polyš je ale úplný nesmysl, pokud se nebavíme o kamnech z obi :-)
Odpovědět
Dakujem velmi pekne chlapi...cize ziadny problem s tepelnym mostom tam nemate?..lebo uz som pocul rozne nazory od betonarov a aj kamnarov,ze len beton by tam nemal ist,v idealnej situacii foamglas,pripadne niektori davaju trebars ytong ci styrodur(4tony/m2 udrzi)...ale moj kamnar presadzoval len prosty beton a uz som bol z tych nazorov fakt na prasky :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mioniname dneska je to samej tepelnej most, podle mne se to moc resi, jestli za sezonu protopim kvuli tepelnymu mostu pod peci (kde polystyren rozhodne nemam) o 20 polen navic je mne skutecne jedno, navic je to pod kamnama ktery topi takze most at se odstehuje jinam :-) osobne bych tam rozhodne nic typu polystyrenu necpal, radeji at to drzi nez aby to bylo ve standardu pasivniho domu :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mioniname já bych to tak neřešil, protože tohle je to nejsnadnější, co jsem na stavbě po nátěru dělal. šetři dech na jiné špeky :-D stejně by ti měl poradit váš kamnář. to, co ti tu píšu, jsou poznatky, které jsem přejal od toho našeho. takhle to chtěl nachystat, tak jsem to tak udělal.
Odpovědět
@bobbob470 Už už jsem myslel, že ti staví Drevodom Rajec, něco podobného se tu totiž řešilo.... ale Drevodomu by se něco takového stát nemohlo, to je nejlepší srubařská firma s nejlepšími právníky na světě :-D Dle názvu alba to bude asi pan Derek Nott. A to se mě tůze líbil jeho medaionek v TV. Pořádně to sleduj a nenech se uchlácholit nějakým vytmelením čí tvrzením, že to je normální a pořádku, když něco v pořádku není. Martin má recht, radší připlať za znalce p. Koudelku, než za cizí chybu. @mioniname Pod pecí, podpěrnými sloupy i schody mám základ pod deskou i nad. Žádný polystyren. Ale nemyslím si, že by to XPS neunesl, tvrdý je dost, sedí na něm všechna kulatina i se střechou (někdo dává dokonce jen EPS), je ale nejspíš zbytečný a nebyla by pec potom tak trochu plovoucí? :-) . Názorně mám fota: Základ pod deskou: https://goo.gl/8dEDxZ Základ nad deskou: https://goo.gl/8vHv7r
Odpovědět
Profilova fotka
já bych tam ten polyš necpal. nejenom, že bude pec plovoucí, ale rozložení váhy kamen je nerovnoměrné. podle mě by se to mohlo časem pohnout.
Odpovědět
Ahoj, nevím zda jsem tady správně, dávala jsem dotaz už do sekce základy ale zatím žádná odezva a já se mám za dva dny rozhodnout a vůbec netuším co dělat... Jedná se o novou chatku, dřevěnku, 6x4 m viz foto. Bude se stavět v místě bývalé srubové zhnilé chaty. Původní chata nemá základy. Takže budu muset nějaké základy vymyslet. Bohužel terén je nedostupný pro jakoukoliv techniku, takže vše se bude nosit, vozit ručně cca 150 m v kolečkách do kopce (sjezdovka). Proto potřebuji vymyslet nějakou minimalistickou variantu. Napadlo mě zbudovat jenom patky ze ZB 300x250x500 a poslední řadu (nebo dvě řady) udělat jako plné. Máte tady někdo zkušenost, zda by to takto bylo možné? Srub je z hranolů 160x160. Původní chata žádný základ neměla, jen podezdívku, nová bude podobných rozměrů, takže situaci na místě můžu vlastně jenom zlepšit. Myslíte si, že jsou takovéto základy proveditelné? Poslední řada se pravděpodobně odřízne, dáme kari sítě a vylijeme. Do každé patky pak 4 tyče. I ten beton budu tahat na zádech...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@luisiana13 co zemni vruty? Je to sice drazsi ale nez tahat beton na zadech
Odpovědět
@bobbob470 rozhodl ses pro srub tak musis byt nekompromisni. neustale budes narazet jak nekdo na tobe bude chtit usetrit bud v kvalite odvedene prace nebo na materialu. pokud se vetsina srubarskych firem chvali ve spasovani srubove kulatiny s milimetrovou presnosti tak at se kluci snazi i kdyby vrchni kulace co prijdou na vlozenou kulatinu meli udelat znova! aliby ze se to pretmeli? a jak to bude vypadat vzhledem k ostatnim kulacum? nebo zaplatis X tisic navic za tmeleni celeho srubu??
Odpovědět
Dobrý den, zdravím vás všechny. Snad i mně s přítelem se sen o bydlení ve srubu stane skutečností. Chtěla jsem se zeptat, byla by možnost navštívit někoho v okolí zlínského kraje ve srubu? Ideálně komu stavěl pan Haniš? děkuji
Odpovědět
Profilova fotka
@tomcat85 Ahoj vitam te mezi "drevaky" ;-) nam Hanis stavel,ale roubenku,a ve strednich Čechach,takze trochu od Vas z ruky
Odpovědět
Profilova fotka
@tomcat85 vitej mezi potrefenymi :-) u Zlina je @thomson a @misa2015 ale s Hanisem nestaveji, ale srub to je :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@tomcat85 ahoj a vitej na vlakne, stavel nekdo jiny a dobre :-D ( nechci ho tady chvalit, protoze jine firmy by mne mohli zazalovat, ze poskozuji jejich dobrou povest tim, ze jsem je taky nepochvalil ;-) ) do zlinskeho kraje to mame pres dve vesnice, tak staci napsat do IP a uz stavim na kafe a pecu buchtu.
Odpovědět
@geodett Děkuji, to je výborný nápad! Dnes jdu obtelefonovat místní firmu a zjistit co a jak. Vypadá to na nejlepší řešení. Ještě jednou moc děkuji za rady a zdá se, že mě tady ještě uvidíte. Pokud tedy ta moje plánovaná "kadibudka" se taky počítá mezi "dřeváky" :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@tomcat85 Zdravím a vítám. Nám Haniš srub stavěl, ale Moravskoslezský kraj ;-) Stále dokončujeme, nebydlíme.
Odpovědět
@tomcat85 Taky zdravím a vítám. My máme postaveny srub cca 30 km od Zlína, ale nestavěl Hanis. Zatím spokojenost. Pokud se budeš chtít dofrcet mrknout, tak písni buď mne nebo manželovi Tomas80. Zatím nebydlime, stále dokoncujeme a dokoncujeme. :-) a asi ještě dlouho budeme. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@tomcat85 Ahoj, vítej! My nestavíme s panem Hanišem, stavíme s tím výborným srubařem co Thomson a nemůžeme si stěžovat, nejsme ve Zlínském kraji, ale kousíček od Brna, směr Praha, ale kdybyste měli cestu, jste vítaní. stěhování plánujeme na leden/únor. :-) @luisiana13 Tak ať to dobře dopadne. A i kadibudka se počítá :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Najdi 7 praváků a nejsou pohromadě
Odpovědět
má prosím nekdo izolovany dum steico flex, konopi nebo lnena izolace? fazovy posun vzhledem k hustote izolace dokaze asi nejlip steico flex?
Odpovědět
mam otazku co mi vrta v hlave... ked kurite drevom v krboch/kamnach... kde a ako ho mate ulozene pred prilozenim?... ja mam teoreticke obavy ... co s roznymi "zaskodnikmi" ktory by tam mohli prebyvat, kym ich hodim do kamien... aby sa nahodou nenastahovali do dreva v roubenke, alebo v podlahe? ked by bolo najlepsie mat drevo izbovej teploty pred prilozenim? su moje obavy len teoreticke, a nemusim sa obavat, alebo mozu sa stat aj praktickymi? dakujem... inac... vsetci novi vitajte a tesim sa, ze sa rozrastame :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@petronia je z toho akorát bordel, ale obavy z nezvaných hostí jsou liché. Něco z toho vždycky vyleze, ale suché odkornene dřevo jim nechutná. Rozhodně bych doma neskladoval pořezané staré hranoly s drevomorkou 😎
Odpovědět
@tomcat85 ahoj ja som Trenčianske Teplice - nie až tak ďaleko :) zrb v prvej fáze
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato Hm, tak nenašel, nésu slimák :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@pekbit Ti to taky nestihli
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato vidím 3-4 :-), dnes dopo jsem byl a taky jsem narazil na hříbkovou mýtinku. Bylo jich aspoň 15. ;-), některý hodně malinký ale: Hlavně že už lezou ;-)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?