Ahojte srubácí. Budeme vylívat podklahu a polystyrény na vyplnění budeme chystat sami. Podlahové topení nemáme. Vylít bychom chtěli 6 cm. A mám pár dotazů, dávali jste třeba 1 cm polystyrénu navíc, protože jste započítávali nějaké sedání polystyrénu? Bylo nám řečeno, že se počítá cca 10% navíc kvůli sedání. A jak pak probíhalo vysychání a jak jste větrali, topili? Nám bylo řečeno, že první dva dny nemáme větrat vůbec, a pak už samozřejmě ano. Bojím se, co klády a taková vlhkost. A za jak dlouho vyschl beton natolik, že jste mohli pokládat podlahu? Moc děkuji
@hankahorakova my budeme vylévat příští týden. máme elektrické podlahové topení. kvůli členitosti jsme se nakonec museli rozhodnout pro anhydrit, který by neměl prasknout, což by u el,podlahovky mohl být problém.
klády ty dva dny vysoké vlhkosti podle mě přežijou bez úhony, jelikož je to relativně krátkodobá doba na to, aby začaly degradovat.
polystyrenu si musíte dát podle toho, kde chcete mít nulu. záleží, jak máte řešené uložení prahové klády. musíte se odrazit od výšky dveří nebo od prahové klády a odpočítat si 2 cm na podlahovou krytinu, 6 cm na beton. zbytek (mezi betonem a lepenkou) je výška polystyrenu.
polystyren se dává ideálně ve dvou až třech vrstvách (víc ne) tak, aby se kryly spáry = na vazbu. nejdůležitější je první vrstva, která musí kopírovat nerovnosti lepenky. někdo ty vlny na lepence dorovnává pískem. já jsem to řešil tavnou pistolí, jelikož máme písek mokrý jak žoch. tuto fázi nepodceňte, jinak hrozí pozvolné sedání lité podlahy, jelikož při špatné podkladní vrstvě může být plošné zatížení polystyrénu pouze na 20 - 50 %, což se časem projeví sedáním podlahy.
my jsme měli na polyš 15 cm. dal jsem tři vrstvy, protože kámoš si omylem objednal 30 balíků desítky navíc, tak jsem to od něj koupil, abych mu helfl :-D :
první vrstva - 2 cm + tavná pistole
druhá vrstva - 3 cm
třetí vrstva - 10 cm
taky je dobré vyřešit, jak budete řešit prostupy na vodu a elektriku. musíte je trochu zpevnit (písek nebo pěna).
není to složitá práce, ale časově dost náročná. mě těch našich 70 m2 trvalo pomalu 14 dní každodenní odpolední práce. ve dvou je to samozřejmě rychlejší.
@tomas80 Tome, děkuji moc! My máme výšku poliše 22 cm, budeme dávat 2, 8,12 cm. Lepenku máme rovnou, základovou desku jsme vylili s rozdílem 0,5 cm v délce 10m. A byla krásně hladká, žádké bouličky. Tak snad to bude rovný. Ty jsi jako případné dolíčky nebo tak vyplňoval tou tavnou pistolí?
Prostupy vypěníme. takže ty si dal toho poliše přesně tolik, kolik ti vyšlo ve skladbě, nic navíc jako vůli pro sedání, je to tak? Moc díky. No, už abychom teda začali, máme na to 5 dnů, ale budeme na to 4 lidi, ale na skoro 130m2. Tak snad to do úterý dáme :-)
není zač. lepenka nemůže být úplně rovná, pokud je správně položená, protože se taky překládá. pokud první vrstvu polyše nedorovnáte, bude se vám to pak celé dost houpat. možná to máte rovné, to nemůžu vědět, ale
pistolí jsem pálil do polyše nerovnosti (přeložení) lepenky. postav si na lepenku desku na kant oběma směry. pokud pod ní nebudete mít škvíry (nějaký ten milimetr bych neřešil), bude to ok. mně to běžně dělalo 0,5 cm a místy 1 cm, tak jsem to musel dorovnat.
pokud pojedete každý den od rána, tak to stihnete. nechte si alespoň jeden den na fólii a dilatační pásy. taky to chvilku dá...
My vylévali anhydritem a chlapík musel ještě než přijel s cisternou, polystyrén přeskládat. Měli jsme to prý docela blbě :-). Hlavně musí být podlaha s polyšem ve vodováze tak aby byla vrstva +- stejná. Musel jsem přikoupit 1 a 2 cm polyš (styrodur) a nechat to na odborníka ... jako skoro všechno :-D. Zalévání to už byl koncert, za dvě hodinky bylo hotovo.
zdravim, pozdravujem všetkych milovnikov zrubov. nastal čas aby som sa aj ja zapojil do diskusie, zatial som to len čital, aj ked je malo casu to vsetko prejst...somozrejme tu niesom nahodou a teda planujem stavat zrub /trojzrub/... som velmi inspirovaný Pionnerom z Kanady /a firmu čo mi ho bude stavat som si vybral aj kvoli tomu, ze sa boli u nich ucit-Ceder/nebude sice z cedru /4-5 x drahsie by to bolo/ ale mali by to byt masivne smrekove gulace /45cm+/ s korenovymi nabehmi... studiu uz urobenu mam, zhruba aj nacenenu hrubu stavbu, bude sa robit projekt...a prečo pisem? chcem vas poprosit o recenzie, kym je to este na papiery, radsej skor ako keby bolo neskoro. dakujem
Ahojte chcela by som vas porosit o radu......chceli sme si dat urobit kachlovu pec ale taku aby sa na nej dalo varit aj piect. Ale manzel sa stretol s jednym odbornikom a ten mu ju vobec neodporucal lebo by z toho vychadzalo obrovske teplo a strasne rychlo to vysusovalo zrub a praskal by, ze kachlovu len klasicku bez tych miest na varenie. Tak by som sa chcela spytat tych co maju piecku aj na pecenie a varenie, ci je to naozaj tak....ake s tym maju skusenosti a ci si fakt dat radsej kachlovu pec len na kurenie s okienkom na pozeranie ohna, pripadne nejakou oddychovou lavicou, alebo by som na nej mohla aj varievat a vypekat buchty😊dakujeeeeem
@tonikslonik ahoj, také té vítám v naší diskusi. Ať je nás víc, ať nás stavební úřady neničí s tím, že tady není ta tradice. Co se týká firmy Ceder, pan Bartalský, tak jeho práci já považuji za nejlepší v okolí, u nás byl dlouho na prvním místě. Má zajímavý styl opracování dřeva tupým pořízem, a to dřevo se pak nemusí brousit.
@tonikslonik taky tě zdravím. díval jsem se na tu studii. bude to skutečně kanadský srub se vším, co k němu patří. myslíš, že taková stavba zapadne do koloritu krajiny? já jsem dlouho váhal mezi srubem a tradiční roubenkou. nakonec vyhrál srub, ale snažili jsme se ho udělat s prvky, které jsou typické pro roubenku (jednoduchý půdorys, sukénka atd.).
hodně bude zálažet, kde to postavíš. pokud se za srubem budou rozprostírat tatry, tak to bude ok. v opačném případě by to mohlo působit jako rozmar.
pokud jsem napsal něco, co se tě dotklo, tak se nezlob. přestože máme srub (a nelituji toho), jsem pořád fanda tradiční valašské architektury. toť můj názor.
ps - pořád to bude lepší než podnikatelské baroko :-)
@tomas80 :))) Tome a Ty stavíš na valašsku?
@tonikslonik na první pohled krása, přesně muj styl, to se mi moc líbilo, ale v této fázi života na to zatím nebylo :) velmi ráda busu sledovat, tak se to staví a moc vítám a držím palec!
Vážení přátelé, ano. Tak nastal čas, kdy i já si budu moci přepsat status ze *sním o domě* na *stavím dům*. Po překonání neskutečného množství překážek jsme se dostali do stádia, kdy už se snad nic nemůže podelat natolik, aby ten srubik nezaparkoval na našem pozemku. I když, člověk nemá syckovat a podle zákona o chlebu s máslem, co se pokazit může pokazí se. No ale snad již jsme si vybrali té smůly vrchovatě. Ne, že by se problémy neřešily, ale teď jsou zajímavé - kamiony nám staly celý den a ouradove řešili, jestli srub je výrobek že dřeva nebo je to les na lezato.
Při aktualizaci Windows koncem července mi přestala fungovat Modrá střecha na velkém počítači, tak teď mohu koukat jen na mobilním zařízení. Neporadili si s tím naší ajtaci ani ti z modré střechy, tak nevím.
Také jsem přemýšlela, že bych sepsala tu anabázi, mohlo by to být pro někoho poučné, pro někoho k zasmání, v každém případě si myslím, že by se tyto věci měly zveřejňovat. Nemůžou ti šmejdi pořád vítězit, neboť každé ustoupení posiluje jejich moc a ztěžuje řízení následujícím zájemcům. Správní řád byl jediným zákonem, který neměl sankce za nedodržení. Věděli jste to? A nový zákon o státní službě v tomto bodě zůstal na stejné úrovni. Přeloženo do češtiny, zákon sice nařizuje úředníkovi, jak se má chovat, ale když on to nedodrží, tak mu za to nic nehrozí. A v případě, že vás úředník svým špatným postupem poškodí, odškodné platí stát (daňový poplatník), ale to jenom v případě, že se toho domůžete.
@thomasjenicek wow! tak to je pecka! pokud jsou na to penízky, pak studie nádhera a není jí z mého pohledu co vytknout.
@esmeralda2 Třikrát hurá! Moc gratuluji a už se moc těším na fotečky tvého snu :-). Nejhorší fázi máte za sebou, teď už to půjde krásně :-)
@tomas80 neviem či sa na dane miesto kde to budem stavat hodi kanadsky zrub, ale o to mi nejde...staval tu niekto zrub len preto že sa tam zrub hodi? asi mame ine dovody...
Tatry z okna neuvidim, vadi mi v tom kopec, ale z terasy uvidim 3koruny /kto bol na Dunajci pozna/...pobehal som vela zrubov, a neviem aky pozemok je preň najvhodnejsi...vacsinou boli ,,zasite, niekde pri potoku, v lese, v uzkej ulici na dedine- nevinilka ich krása...ja mam pozemok blizko cesty, nech ho je vidno... najhorsie miesto čo som videl zrub stat bolo pri sidlisku, cca 50m od panelakov hned za benzinovou pumpou- u nas na Slovensku je to asi jednoduchsie postavit co chceme ako chceme na rozdiel od česka /neviem či je to vychoda/...
@tonikslonik pokud bychom nemeli krajový pozemek, vubec bych se do něčeho takového nepustil. v takovém případě bych šel 100% do roubenky. jinak vášeň pro sruby chápu, takže pokud ti tento postoj vydrží celý život, nemáš co řešit. tak to prostě je. ať se ostatní staví i na hlavu. bungalov je taky typický pro floridu a u nás je jich jako hub po dešti. mně šlo o to, aby se náš srub líbil i lidem z okolí. ty stavby si to zaslouží. měly by přitahovat, ne děsit. jinak jich tolik přibývat nebude. a to by byla škoda.
ve tvém případě půjde, jak jsem již psal, o celkovou korespondenci s krajinou, protože to bude samo o sobě dominantní. tím, že použiješ 100% kanadských prvků to ještě umocníš, což může a nemusí být pro dobro věci. je to čistě můj názor. a názory na studii jsi chtěl. i když asi ne takové. :-)
hodně štěstí při stavbě!
Možná bych hodila malinkou rukavičku do diskuse - kdyby se vždy stavělo jenom to, co souzní s okolím, stavělo by s dodnes v románském slohu nebo bychom bydleli v jeskyních. Nestál by Pražský hrad ani Hluboká, ani Ještěd ani žižkovská věž, Petřínská věž nebo roztančený dům. A vše ostatní. Pokrok nezastavíš, byť to není vždy k prospěchu
@esmeralda2 to není o tom, že bych chtěl něco zastavovat. někdo se ptal na názory ke studii. vyjádřil jsem svůj pohled, byť s určitým upozorněním. pokud někdo nechce slyšet negativa, musí si to k dotazu připsat, abych věděl, že mám držet pec.
podstata románského, gotického, renesančního nebo barokního stylu nevyšla z národního ducha. šlo o manifestaci církevní nebo světské moci, při níž si panstvo najímalo uznávané evropské architekty k realizaci velkolepých projektů, jež jim upevnili společenský status. pokud něco takového srovnáváme se srubem, tak se máme na co těšit.